Suosnivač WhatsAppa poručio studentima Stanforda: “Obrišite Facebook”

Suosnivač WhatsAppa Brian Acton tijekom rijetkog pojavljivanja u javnosti, na sveučilištu Stanford u srijedu, branio je svoju odluku da proda tu kompaniju Facebooku za 19 milijardi dolara te je studentima poručio da obrišu svoj profil na toj društvenoj mreži.

Acton je bio jedan od govornika na konferenciji Computer Science 1818, a u svom govoru otkrio je principe kojima se vodio u osnivanju WhatsAppa te pojasnio svoju odluku da ga proda Facebooku 2014. godine. Pritom je kritizirao današnje tehnološke divove, poput Facebooka i Google, koje po njegovim riječima zanima samo profit, prenosi BuzzFeed.

Kad se vratim u Silicijsku dolinu, ljudi me pitaju jesam li mogao ne prodati kompaniju. Odgovor je ne, rekao je.

Imao samo 50 zaposlenika, morao sam misliti na njih i novac koji bi oni dobili od prodaje. Morao sam misliti na naše investitore i razmišljati o svom manjinskom udjelu. Nisam imao punu moć reći ne, čak i da sam to htio, nastavio je.

Iako ga je prodala WhatsAppa učinila milijarderom, Acton godinama ne skriva da ne ljubi Facebook. Kompaniju je napustio 2017. godine, nakon što su u tu aplikaciju za komunikaciju dodani oglasi. Tome su se on i drugi suosnivač WhatsAppa Jan Koum žestoko protivili. Koum je tad ostao, no ne zadugo. Prošlog travnja objavio je da napušta kompaniju jer se ne slaže s njenim planovima o monetizaciji WhatsAppa i njenim pristupom prema privatnosti korisnika.

U ožujku 2018. godine nakon afere s Cambridge Analyticom, Acton je na Twitteru objavio “Obrišite Facebook“.

U srijedu je Acton po drugi put javno progovorio o svojim lošim odnosima s Facebookom i Markom Zuckerbergom. Lani je u rujnu priznao da je prodao privatnost korisnika zbog velike zarade. Tad je rekao da je Facebook odredio da WhatsApp mora u pet godina zaraditi deset milijardi dolara prikazivanjem oglasa i nudeći kompanijama mogućnost direktne komunikacije s korisnicima platforme.

Iako na Stanfordu nije želio detaljnije govoriti o Zuckerbergovim zahtjevima, kritizirao je poslovne modele po kojima je profit ispred privatnosti korisnika.

Kapitalistički profitni motivi i odgovornost prema Wall Streetu dovode do sve većeg kršenja privatnosti korisnika te sve većeg broja negativnih posljedica. Volio bih da postoje neke ograde i načini da se to obuzda. Tek trebam vidjeti ta pravila i strah me, rekao je.

Dodao je da je bio na neki način naivan kad je prodao WhatsApp, jer je “idealistički mislio da on Koum mogu nastaviti raditi po svom, smišljajući nove načine za diverzifikaciju prihoda”. Njegova ideja bila je da se korisnicima naplaćuje mala naknada za korištenje platforme, kao protuteža Facebookovom modelu poslovanja – prodaji reklama.

WhatsAppov model poslovanja bio je da ćemo im pružiti uslugu za dolar godišnje. To nije naročito unosno, ako imate milijardu korisnika dobit ćete milijardu godišnje. To nije ono što Facebook i Google žele, oni žele multimilijarde dolara, rekao je.

Odgovorio je i na pitanja o cenzuri sadržaja na društvenim mrežama.

Mislim da je to nemoguće. Da budem brutalno iskren, otvorene mreže bore se odlukama o tome što je govor mržnje, a što nije. Apple se bori s odlukama što je dobra, a što loša aplikacija. Google s tim koje su dobre, a koje loše stranice. Te kompanije nisu opremljene za takve odluke. A mi im dajemo tu moć. To je loš dio, mi kupujemo njihove proizvode. Mi pristupamo tim stranicama. Obrišite Facebook, u redu?, rekao je studentima.

(www.jabuka.tv) Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.