Sumrak školstva u Čitluku

Potaknuta novim saznanjima koje sam stekla učeći predmete poput sociologije, filozofije, politike i gospodarstva, odlučila sam postaviti nekoliko pitanja ljudima koje smatram odgovornima za sadašnjost i budućnost jedne od osnovnih grana društva, pa tako i lokalne zajednice, a to je školstvo. Postavit ću ih putem interneta, nečeg što u lokalnoj zajednici poput čitlučke općine do sad nije korišteno u svrhu slobodnog informiranja i dijaloga koji je osnov svakog napretka, kojem eto, toliko stremimo. Bit ću otvorena i iskrena.

Pitanja za gospodina Velimira Pinjuha, ravnatelja Srednje škole dr. Fra Slavka Barbarića Čitluk:

-Jeste li provodili određeni dio radnog vremena za koji ste bili plaćeni u caffe baru „Viktorija“? Radite li to danas, i ako da, tko će vam te sate opravdati ?
-Kako ste dospjeli na položaj ravnatelja? Po stranačkoj liniji ili vlastitim zaslugama na terenu?
-Jeste li ikada u prostorijama zbornice izjavili da nikada u vašoj školi neće biti direktor onaj  tko nije član stranke kojoj i sami pripadate ?
-Mora li i zamjenica direktora biti podobna?
-Kakav je vaš odnos sa profesorima, razgovarate li s njima?
-Kako to da ste u roku od tri godine u školi kojoj ste direktor zaposlili vlastitu kćer, bratovu kćer i rođakovu kćer? Kako to da oni imaju prednost pred onima koji po više godina čekaju na stalan posao, a jednako su kompetentni? Smatrate li to sukobom interesa?
-U kojim ste javnim novinama raspisali natječaj za posao čistačice? Jesu li to lokalne bosanske novine? Je li jedini kandidat za to mjesto bio član vaše rodbine? Ako da, smatrate li to sukobom interesa?
-Jeste li u sukobu interesa sa vlasnikom zalogajnice u prostorijama škole?
-Znate li što je nepotizam?
-Kakvu je ulogu imao pedagog u razdoblju od prije 2g pa nadalje u prošlost? Koliki mu se broj učenika obratio i na koji su način bili upoznati s mogućnošću upita za pomoć?
-Jesu li postojali u školi profesori koji su po svim kriterijima bili spremni za mirovinu a nisu odlazili? Jesu li postojali  mladi ljudi koji su mogli biti primljeni na ta radna mjesta?
-Jeste li prilikom razgovora sa kandidatima kao kriterij-pitanje koristili pitanje o sportskim uspjesima vašega sina?
-Kako to da neki profesori drže tečaj učenicima kojima istovremeno predaju? Znate li da je to kažnjivo?
-Podržavate li odlazak učenika na studij u Hrvatsku ? Ako da, zašto govorite da je mostarsko sveučilište dovoljno dobro. Ako ne, zašto organizirate pripreme za maturu države kojoj ne pripadamo ? Smatrate li to ulaganjem u pustošenje vlastitog kraja? Kakav je uspjeh naših maturanata na državnoj maturi ? Je li istina da je prošle godine jedan čitav razred pao matematiku na državnoj maturi?
– Kakvi su uspjesi na natjecanjima koje učenici pohode ?
-Zašto konstantno odbijate pozive na državna natjecanja BiH?

 

Pitanja za gospodina Ivu Jerkića, načelnika Općine Čitluk:
-Zašto je izgradnja Srednje škole dr. Fra Slavka Barbarića trajala tako dugo?
-Nije li u vašim predizbornim obećanjima rečeno kako će se „dogodine“ ići u novu školu?
-Zašto određeni profesori smatraju da tu školu vodi vodstvo izabrano u nedemokratskom ukruženju?
-Postoji li lokacijska i građevinska dozvola za izgradnju škole?
-Je li škola izgrađena na tuđem, privatnom zemljištu ? A vrtić?
-Ako da, smatrate li da je u redu graditi javne objekte na tuđoj zemlji?
-Zašto su neki razredi bili primorani imati nastavu u poslovnim prostorima lokalne sportske dvorane? Čiji su to poslovni prostori?
-Zašto se u novu srednju školu ide u jednoj i pol smjeni?
Kada se škola projektirala, jeste li mislili nastavu održavati u jednoj smjeni ili dvije? Ako u jednoj, smatrate li da ste učinili pogrešku i nepotreban trošak?
-Zašto srednja škola ne nudi i neka nova stručna zanimanja?
-Zašto dvorana za tjelesni odgoj nije u sklopu škole? Zašto ne postoji?
-Zašto ne postoji dvorana za tjelesni odgoj u OŠ.Bijakovići ?
-Zašto neke predmete u srednjoj i osnovnoj školi, recimo, predmeti fizika i matematika, predaju nekompetentne osobe kao što su studenti i inženjeri ?
-Na koji ste način stimulirali maturante da upišu neko od deficitarnih zanimanja, poput fizike ? Nije li 100km mjesečno premalo za budućeg profesora fizike koji će raditi idućih 40g. Nije li mu zgodnije biti inženjer elektrotehnike?
– Zašto najviše neopravdanih izostanaka u HNŽ imaju učenici OŠ fra Didaka Buntića Čitluk. Što mislite bi li Didak bio ponosan da čuje?

Za kraj bi pohvalila novi zamah nastao paralelno sa radom nove škole, te mlade i kvalitetne profesore koji svojim primjerom odskaču od truleži gore spomenutih.

U cilju jačanja dijaloga,
Ksena

(www.poskok.info)

11 komentara

 • Borite se Čitlučani, pa makar internetom, koji nam je dostupan i može pomoći masama da neke stvari saznaju, a i ljigavcima koji rade ovakve stvari pokazati što se o njima priča i što im narod misli. Problem je što im svako “u facu” klima i potvrđuje, a iza leđa prepričevamo o ovim problemime , jer se bojimo. Dragi političari – ničija nije do zore sjala… pa zar ne vidite “nedodirljivog ” Sanadera…

 • ovakav tekst nikad nećete naći na Brotnju.info. najgluplji portal koji sam čitao. ne možeš ni komentirat neka događanja, glas maloga čovjeka

 • ŽALOSNO ALI ISTINITO
  Pitanje načelniku ivi Jurkiću

  Čestitam ti što se hino dogovaraš sa ravnateljicom doma zdravlja čitluk pa tvoji đaci jedini u SVIJETU nemaju npr stomatologa koji im pruža zdravstvenu zaštitu

  kojem si stomatologu povjerio svoju djecu
  Čestitam umirovljenici doma zdravlja skupa sa vašom ravnateljicom jedini ste u svijetu. DOBILI STE POSAO
  SAMO JEDNA KAP U MORU

 • Najnoviji uspjeh direktora okorjelog kockara velimira pinjuha je taj da je uspjesno oborio 9 ucenika prvog razreda ekonomske skole uz pomoc jedne profesorice tj.kuje komunisticke kao sto je i sam direktor

 • Konfuzan tekst o ravnatelju i nacelniku. Ako se treba nesto prigovoriti treba se drzati reda i drzati razinu komunikacije. Ovo je “halabuka” svojstvena onima koji misle da se galamom moze uvjeriti javnost kako netko ne valja, a galamdziju kao nitko ne slusa. I da je ovo sve istina, nacin i mjesto kako i gdje je izreceno nije prihvatljivo. Tekst je za psiholosku analizu, pa onda sagledati “odkud vjetar puse”.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.