Sumnja se u krivotvoreni lijek na tržištu BiH

Hrvatska Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) u subotu je na posebni oprez pozvala sve farmaceutske veleprodaje, ljekarne i pacijente zbog sumnje da se na tržištu Bosne i Hercegovine pojavio krivotvoreni lijek somatropin, kojim se liječi poremećaj rasta kod djece i koji je zamjena za hormon rasta kod odraslih.

Informaciju o sumnji na pojavu krivotvorina HALMED je dobio od farmaceutske tvrtke Novo Nordisk Hrvatska. HALMED poziva pacijente koji su lijek Norditropin SimpleXx (somatropin, otopina za injekciju) nabavili u BiH da obrate posebnu pozornost na njegovu seriju i u slučaju bilo kakve sumnje pošalju obavijest putem elektroničke pošte krivotvorine@halmed.hr.

HALMED u priopćenju navodi da se sumnja da su krivotvorene sljedeće serije lijeka: SC11255, roka valjanosti 11/2016, i CL70711, roka valjanosti 08/2017, te da su navedene serije označene na rumunjskom jeziku.

Tvrtka Novo Nordisk iz Danske provela je istragu proizvođača lijeka u kojoj je utvrđeno da se radi o serijama lijeka koje nisu bile proizvedene i puštene u promet od strane navedenog proizvođača te je time potvrdila sumnju u krivotvorine. Inače, taj se lijek često krivotvori, pa su tako već i prije zabilježene sumnje u zemljama članicama Europske unije.

U HALMED-u navode da do sada nije zaprimljena niti jedna prijava sumnje na krivotvoreni lijek iz legalnog lanca distribucije u Hrvatskoj kao niti prijava neispravnosti u kakvoći ili sumnje na nuspojavu na temelju koje bi se posumnjalo da se radi o krivotvorenom lijeku.

HALMED dodatno upozorava pacijente da osobitu pozornost obrate prilikom nabavke lijekova za liječenje onkoloških ili drugih teških bolesti, koji pripadaju skupini lijekova najpodložnijih krivotvorenju, te da lijekove nabavljaju isključivo iz provjerenih, ovlaštenih izvora.

(www.jabuka.tv)

4 komentara

    • Ma kakvi.okanite se države.podjite iz vlastitog dvorišta…..imate kopije cipela tenisica kupljenih dzabalaba.a ista u Mostaru 75 km. 60 km u t.gradu. u Dugopolje 50 HRK. A u širokome a pljunite me 100 km.pa sada tko je sada lud……zapravo što kad nas uopce ljudi prave…..novu vrijednost….možda novu vrstu ekonomije kako zajebatitaitit sve. Sretna nabavka vozila našem gradu.nek bude pošteno ako ne može nikako drugacije

Komentiraj: