Sukobi na granici Grčke i Turske, grčka policija ispalila suzavac na migrante – Jabuka.tv

Sukobi na granici Grčke i Turske, grčka policija ispalila suzavac na migrante

Na granici Grčke i Turske u blizini pograničnog grčkog sela Kastanies danas su izbili sukobi između policije i migranata.

Grčka policija je ispalila suzavac i omamljujuće granate kako bi spriječila migranate koji pokušavaju preći granicu iz Turske, prenijele su svjetske agencije.

Al Jazeerin dopisnik Đorđe Kostić, koji se nalazi na grčko-turskoj granici, izvijestio je da je zatvoren Kipi prijelaz na autocesti zmeđu Grčke i Turske.

Taj prijelaz je glavni prijelaz između dvije zemlje i do sada nije bio zatvoren, rekao je Kostić navodeći da grčka policija tvrdi da je Turska prva zatvorila prijelaz, prenosi Klix.ba

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan istakao je kako grčka strana ne bi trebala zaboraviti da svi ljudi mogu doći u situaciju u kakvoj se danas nalaze migranti.

Grci koji na sve načine pokušavaju spriječiti migrante da uđu u njihovu zemlju, pa čak i utapanjem u moru i ubijanjem iz vatrenog oružja, ne smiju zaboraviti da i njima možda jednog dana može zatrebati nečije suosjećanje, rekao je Erdogan.

Prema grčkim izvorima, oko 12.500 migranata okupilo se s druge strane granice, u sjeveroistočnoj regiji Evros.

U međuvremenu, grčka mornarica poslala je brod prema Lezbosu, s planom da novopridošle migrante ukrca i zadrži na brodu sve dok ne dođe trenutak da ih prebaci u logor na kopnu.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.