Sukob lidera EU oko dogovora o migrantima

Italija se u petak sukobila s Njemačkom i Francuskom oko toga što je zapravo dogovoreno nekoliko sati na prije na summitu EU-a u pogledu migracije, piše Hina.

Talijanski premijer Giuseppe Conte rekao je da dogovor ne predviđa da će Rim primati natrag migrante koji su otišli iz Italije u Njemačku, dok njemačka kancelarka Angela Merkel treba jasna jamstva svojih europskih partnera da će to učiniti kako bi spriječila raspad svoje vladajuće koalicije.

Dogovor ne predviđa da Italija uzima migrante iz Njemačke, rekao je Conte novinarima nakon summita.

Nisam potpisao nikakav poseban sporazum s Merkel” o uzimanju migranata natrag, dodao je. Conte je također otvoreno zanijekao ono što je ranije rekao francuski predsjednik Emmanuel Macron o novim centrima za obradu zahtjeva za azilom, odnosno da oni mogu biti uspostavljeni samo u “rubnim” državama, što uključuje Italiju, ali ne Francusku.

Macron je bio umoran. Opovrgavam ono što je on rekao, rekao je Conte novinarima, dodajući da bi sve države članice EU-a mogle otvoriti takve centre, “uključujući Francusku“. Dodao je i da su neke države članice neformalno ponudile da ih otvore na svojem teritoriju, ali i naglasio da Italija nije među njima.

Dogovor o otvaranju migrantskih centara i uzimanja migranata od drugih zemalja predviđa da to bude “dobrovoljno”, ali Conte je rekao da se protiv država koje ne budu poštivale dogovor mogu pokrenuti “postupci”.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.