Sudske odluke ponovno izazivaju političke potrese u BiH

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbacio je kao nedopušten zahtjev predsjedateljice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjane Krišto za ocjenu ustavnosti upute Središnjeg izbornog povjerenstva BiH kojim je određen način raspodjele mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Opet neustavan

Ustavni sud smatra da iznesena argumentacija podnositeljice zahtjeva nije mogla dovesti u sumnju stavove Ustavnog suda koji su zauzeti u odluci broj U 24/18 od 31. siječnja 2019. godine, a koji se mogu primijeniti (i) na navode iz predmetnog zahtjeva za ocjenu ustavnosti, piše u odluci.

To znači da odluka SIP-a o raspodjeli mandata ostaje na snazi, a još ranije zahtjevi drugih apelanata za ocjenu ustavnosti ovog dokumenta SIP-a također nisu prihvaćeni. Sve upućuje na to da će Dom naroda Parlamenta Federacije BiH u aktualnom sazivu ostati, odnosno da neće biti sudskih odluka koje bi dovele u pitanje njegov legalitet, piše Večernji list BiH.

Tomu u prilog ide i odluka Ustavnog suda da nedopuštenim proglasi zahtjev Suda Bosne i Hercegovine za ocjenu kompatibilnosti upute o izmjeni i dopunama istog dokumenta SIP-a zbog nenadležnosti Ustavnog suda BiH.

Još jedna jučerašnja odluka Ustavnog suda BiH izazvala je brojne polemike u zemlji. Naime, Ustavni sud je ponovno proglasio neustavnim obilježavanje 9. siječnja kao Dana Republike Srpske. Suci Ustavnog suda izjašnjavali su se o zahtjevu devet bošnjačkih izaslanika Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti spornog članka Zakona o Danu RS-a. Ustavni sud je i ovaj put uvažio zahtjev i proglasio neustavnim odredbu kojom je taj dan označen kao praznik.

Stavovi i reakcije

U obrazloženju se navodi kako je osporena odredba ukinuta i određeno je da prestaje vrijediti idućeg dana od dana objavljivanja odluke u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine. Ustavni sud se u odluci pozvao na relevantne stavove iz svojih ranijih odluka. Pri tome je Ustavni sud naglasio da se ni predmetnom odlukom, kao ni ranijom odlukom, ne dovodi u pitanje postojanje samog praznika Dan Republike Srpske. Također, ni tom odlukom, a ni odlukom broj U 10/16 ne dovodi se u pitanje, ne isključuje i ne ograničava nadležnost Narodne skupštine RS-a da raspiše referendum o tome kojeg datuma će se proslavljati Dan Republike Srpske.

Ustavni sud BiH je 26. studenoga 2015. godine utvrdio da je neustavan 9. siječnja kao Dan RS-a. Vlasti RS-a naknadno su usvojile izmijenjeni Zakon o praznicima, kojim je ukinut vjerski karakter Dana RS-a, ali ne i sam datum. Očekivano, reakcije na jučerašnju odluku Ustavnog suda su različite. Dok bošnjački politički predstavnici pozdravljaju odluku Ustavnog suda BiH, srpski dužnosnici je krizi raju i poručuju kako neće odustati od proslave 9. siječnja kao Dana RS-a. Poručuju kako je odluka politička i da je tempirana baš kada se treba formirati vlast na razini države BiH. U reakcijama iz RS-a se navodi i kako je Republika Srpska starija više od tri godine i od Ustavnog suda BiH i od “ovakve Bosne i Hercegovine”.

Ustavni sud BiH odbacio apelaciju Borjane Krišto kao neosnovanu

(www.jabuka.tv)


6 komentara

  • Netko u srcu Europe instalira islamsku drzavu. Isilovci se moraju staviti u okruzenje pod kontrolu , a to je B i H.Masoni imaju glavnu rijec.Mi smo samo pijuni u sahu.

    7
    2
  • Za javnost se “kao fol” bore za hrvatski narod,podnose raznorazne zahtjeve,mlataraju izrazima,i onda kad ih “otpepaju” nikom ništa.Eto mi probali ali nije išlo,pa veslaj po starom ustaljenom načinu,nek je nama dobro,plaća i beneficije idu,a tebe narode-marvo ko j..e,duraj pa ćeš možda u raj.E,ako će naši drage vođe slučajno u raj kad krepaju,odmah potpisujem za pakao,što dublje i dalje od njih.

    10
  • Moja,Borjana dobro ti se više da???Pa jadna povuci se mužu i obitelji život je kratak,šta će ti pare,one na kraju donose žalost i nemir u duši,ako znaš šta je duša.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.