Suđenje za zloupotrebe u mostarskom uredu: Traženo 30.000 eura za rješavanje problema

Na suđenju za zloupotrebe u mostarskom uredu Službe za poslove sa strancima, svjedok Državnog tužiteljstva je u sudnici identificirao optuženog Josipa Kvesića kao osobu koja mu je izuzela putovnicu, te dodao da mu je Vlatka Puljić tražila 30.000 eura da se riješi “problem”, piše Birn.

Talijanski državljanin Luigi De Iucidibus je rekao da je nakon dva hodočašća u Međugorje odlučio otvoriti radnju za prodaju suvenira te da je 2013. godine podnio zahtjeva za dozvolu boravka u BiH. Kako je kazao, 13. listopada 2013. godine je u Uredu za strance tražio dozvolu.

“Dana 20. ili 22. listopada došao je kod mene gospodin, za kojeg ću kasnije saznati da radi u Uredu za strance i koji se nalazi sada u sudnici, bez da se predstavio, tražio je od mene putovnicu. Nazvao sam Bojana i molio ga da mi pomogne oko prijevoda. Gospodinu sam dao slušalicu i ono što sam razumio je da postoji neki problem”, kazao je de Iucidibus i koji je u sudnici prepoznao optuženog Josipa Kvesić kao osobu koja je došla kod njega.

Svjedok je rekao da za izuzetu putovnicu nije dobio nikakvu potvrdu, a dan kasnije je otišao u obližnji kafić gdje je razgovarao o problemu s izvjesnom Anom. Ona je rekla da poznaje osobu koja to može riješiti. Kako navodi de Iucidibus, ubrzo je došla optužena Vlatka Puljić koja mu je rekla da može riješiti problem.

“Vlatka je rekla da nema problema i da ima puno prijatelja koji to mogu riješiti. Rekao sam joj da ne žuri. Nisam mogao razumjeti činjenicu da se nešto može riješiti”, rekao je de Iucidibus.
Istog dana, kako je rekao svjedok, sa prijateljem Bojanom ponovo odlazi u Mostar u Ured za strance. Dok je čekao na hodniku, iz jednog ureda je, kako kaže, izašla Vlatka Puljić.

“Bio sam zaprepašten. Maloprije je bila tamo, a sad već ovdje. Kasnije sam i ja ušao u kancelariju tamo je pored gospodina kojeg sam pokazao, i prevodilac. Postavljali su puno pitanja o mom rođenju, djeci, njihovim imenima. Sve je trajalo oko dva sata. Za cijelo vrijeme su pisali porukice na telefonima. Ne znam jesu li to slali nekom drugom ili između sebe”, kaže de Iucidibus.

Svjedok je rekao da je Kvesić u jednom trenutku tražio od njega da izađe jer treba nešto reći Bojanu.

“Po izrazu Bojanovog lica sam shvatio da nešto nije uredu. On mi je rekao da su on i Vlatka pili kavu i da mu je ona rekla da bi se moj problem riješio ako dam 30.000 eura. Rekao sam da ne dolazi u obzir i da se vraćam u Italiju”, rekao je de Iucidibus.

Optužnica tereti Borisa Kordića, šefa Terenskog ureda Mostar u Službi za poslove sa strancima, Josipa Kvesića, inspektora za strance u mostarskom Terenskom uredu iste Službe, Vlatku Puljić, direktoricu tvrtke “Vlamon” Čitluk, te Anu Miličević da su od 2012. do 2014. godine, sudjelovali u počinjenju kaznenih djela, čije su žrtve i oštećeni uglavnom bili strani državljani, predstavnici nevladinih udruženja, poduzetnici ili vlasnici poslovnih subjekata, koji borave ili posluju na području Hercegovine, u Međugorju i okolnim mjestima.

Prema navodima Tužiteljstva BiH, Kordić i Kvesić su zloupotrebljavali službeni položaj i ovlasti u okviru Službe za poslove sa strancima, u pogledu izdavanja dozvola za boravak stranim državljanima te u dogovoru s drugim optuženima, zastrašivali strane državljane i od njih nezakonito iznuđivali novac ili druge pogodnosti, prijeteći im da će im kao ovlaštene službene osobe onemogućiti ili uskratiti boravak u zemlji te izvršiti njihovo višegodišnje protjerivanje iz BiH.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.