Suđenje Naletiliću Tuti: Tužiteljstvo želi ispitati zaštićenog svjedoka

Dokazni postupak na suđenju haškom osuđeniku Mladenu Naletiliću Tuti pred zagrebačkim Županijskom sudu u četvrtak nije okončan unatoč očekivanju njegove obrane, jer je tužiteljstvo preložilo ispitivanje novog zaštićenog svjedoka putem video veze, što je sud odbio, ostavljajući mogućnosti da taj svjedok, uz potrebne mjere zaštite, bude ispitan u zgradi suda.

Tužiteljstvo se, međutim, o tom prijedlogu nije očitovalo, no ni Tuta nije iznio svoju obranu na suđenju u kojem ga se tereti da je kao zapovjednik tzv. Kažnjeničke bojne HVO-a 1993. oteo Roberta Nosića u policijskoj postaji u Ljubuškom te poticao na ubojstvo Damira Brekala 1995. u Širokom Brijegu.

Njegov odvjetnik Željko Žganjer još je krajem prošle godine kazao kako uskoro očekuje okončanje postupka koji se protiv Naletilića vodi od ožujka 2013. Zbog zločina u Ljubuškom i Širokom Brijegu Naletilić je na hrvatskoj granici uhićen još 1997. gotovo tri godine prije predaje Haškom sudu na kojem je u međuvremenu osuđen pa pušten iz zatvora sredinom veljače 2013. nakon izdržane dvije trećine 20-godišnje kazne.

Naletilića se tereti da je s 50-ak pripadnika Kažnjeničke bojne u studenom 1993. upao u policijsku postaju u Ljubuškom, razoružao stražare i načelnika postaje kako bi Nosića, kojega je smatrao odgovornim za smrt jednog pripadnika Kažnjeničke bojne, odveo u Mostar.

Pripadnik hercegovačkog HOS-a Nosić se kasnije vodio kao nestala osoba, iako je po medijskim napisima ubijen nedugo nakon otmice. U optužnici se Naletilića tereti i za zlostavljanje Brekala u Duhanskoj stanici u Širokom Brijegu 1995. Brekalo, koji je prije stupanja u HVO bio poznat pod imenom Amir, u međuvremenu je također zbog ratnog zločina bio zatvoren u Zenici.

Na Haaškom sudu Naletilić je kažnjen zbog zločina protiv čovječnosti, kršenja ratnog prava i običaja te teških povreda Ženevskih konvencija počinjenih protiv Bošnjaka na području Mostara i Jablanice tijekom hrvatsko-bošnjačkog sukoba 1993. i 1994.

(Fena | Foto: Novi list)


24 komentara

  • Kanite se više Tute ganjajte druge lopove i ratne profitere.On nema za normalna života ko i većina njegovi bojovnika.Ovi narodni heroji što su klepili novac odrekli ga se,da nema staru raju talijane,njemce od prije rata bio bi gladan.Očito je postao teret generalima kojim je on činove isposlovao privatno kod Goje i Tuđmana bez ikakvi zasluga njihovih.Sada ga izbjegavaju,kažu pusti budalu staru,prolupo.I ne prolupo kad vidi da su ga nepismeni nasamarili,on truno u zatvoru 18 god.i sada kokuz,a heroji Lištički puni ko brodovi,do rata ni biciklo nisu imali.E moj stari obični bojovnici kažnjeničke su uz tebe i više te cjenimo nego ove PROFITERE,LEŠINARE.

  • Za gosta 3 slažem se da je previše trošio i potrošio,ali to je on,to je radio i prije rata.To je njegov život,a ovi ko ne troše što su se nakrali u ratu i posije rata.Samo Tuta kad je imo davao je i ovim svojim oko sebe herojima takozvanim i ,generalima,a oni njega sada ne jebu ni stručno a kamoli da mu pomognu.Zaobilaze ga u širokom luku.Obični građani Širokog nemaju potrebu pomagati ovakvim jer imamo bjede dosta u gradu i okolnim mjestima ali ove što je on stvorio nebi mu trebali ovako olako zaboraviti i šprdati se sa njim.Ma šta je radio bolji je čovjek u duši od ovih pomenuti takozvani naši zlatni ljiljana,generala.Čast pojedincima ali nema ih 5 koji su to zaslužili ostalo obični šljam.

  • okani te se gos mladena naletilica tute ko je vise ucinijo za hercegovinu i za svoj siroki nek se javi za vrijeme naj tezi vrimena on je zapejo i sa njime smo pokazali zube neprijatelju i obrani li se tuta pozdrav

  • Slussj Miro,morat ces prihvatit cinjenicu da se neke zivotne price ne zaboravljaju pa tako mi Sirokobrjezani nezaboravljamo tko je u Siroki donio lovu naoruzanje i auta devedesetih godina a mogo je uzivat u Deuchlandu,sve ostalo je povjest,I lOVE TUTA

  • Ovaj iznad spominje Tutu i Štelu u Aluminiju,slažem se sa tobom da im nije mjesto dole ali što ćemo sa Prndeljem,Lijanima itd.koji drmaju i Razvaljuju gigant stub opstanka hercegovine.Stavili svoje direktore,upravne odbore. Svi su oni ista razina,pokupi,klepi što se dole može klepiti i gotovo.Nažalost uništit će takvu firmu od koje je živjelo tisuće obitelji. SRAMOTA ZA HERCEGOVINU I HRVATE.Ako ovako nastave za pola godine u Aluminiju će raditi upola manje radnika,za upola manje plaće,nešto kao Feal,Joze Bogdana.

  • Tuta je pravi plejboj ! Koliko god to nekima smetalo. On voli svoj Široki srcem, a ne interesom… Svi su bili ko zečići po podrumima, kad je Tuta na prvoj crti vraćao četnike i ostale nazad, odakle su došli.. Da bi mi imali mir i miran san.
    Sve se zaboravilo na žalost. I sve on vidi i kapira… ta inteligentan je čovjek. Klikeraš ! ! !

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.