Sud ukinuo pritvor jednom od uhićenih pripadnika HVO-a

Odlučujući po žalbama osumnjičenih Đure Matuzovića, Ive Oršolića, Tade Oršolića, Marka Dominkovića, Jose Nedića, Marka Baotića, Marka Blažanovića, Mate Živkovića, Ante Živkovića i Stjepe Đurića, Sud Bosne i Hercegovine je 8. studenog 2016. donio rješenje kojim je uvažena žalba osumnjičenog Marka Baotića, te je u odnosu na tog osumnjičenog ukinut pritvor.

Istim rješenjem djelomično su uvažene žalbe osumnjičenih Tade Oršolića, Marka Dominkovića, Jose Nedića, Marka Blažanovića i Mate Živkovića, te je prema njima ukinuta pritvorska osnova, dok su u preostalom dijelu žalbe odbijene kao neosnovane, te pritvor i dalje ostao na snazi na temelju posebnih pritvorskih razloga.

Nadalje, rješenjem Suda odbijene su kao neosnovane žalbe osumnjičenih Đure Matuzovića, Ive Oršolića, Ante Živkovića i Stjepe Đurića.

Đuro Matuzović, Ivo Oršolić, Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Baotić, Marko Blažanović, Mato Živković, Anto Živković i Stjepo Đurić su osumnjičeni da su počinili kazneno djelo zločini protiv čovječnosti i kazneno djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, priopćeno je iz Suda BiH.

Desetorica bivših pripadnika HVO-a uhićena su zbog postojanja osnova sumnje da su u od svibnja 1992. do srpnja 1993. godine, na širem području Orašja, počinile kaznena djela zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Uhićeni se terete da su kao pripadnici struktura HVO-a u Orašju, Vojne policije HVO-a i policijskih struktura, kao i stražara u logorima i objektima za zatočenje, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti s područja Orašja i okolnih mjesta. Nakon uhićenja, Sud Bosne i Hercegovine odredio im je jednomjesečni pritvor.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.