Sud ‘okrenuo ploču’: Bandić se ipak vraća u zatvor!

Nakon što je u 14:30 sati na službenoj web stranici Županijskog suda u Zagrebu objavljeno priopćenje u kojem stoji da je sud prihvatio Bandićevu žalbu te da se može vratiti obavljanju dužnosti gradonačelnika, samo nakon sat vremena Županijski sud je ‘okrenuo ploču’ te odredio da se bivši zagrebački gradonačelnik Milan Bandić vraća u istražni zatvor u novoj istrazi.

15:28 – Županijski sud odredio je da se USKOK je, kako je već objavljeno jutros zatražio od zagrebačkog Županijskog suda da zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću opet odredi istražni zatvor u novoj istrazi koju su protiv njega pokrenuli zbog kaznenih djela poticanja na davanje lažnog iskaza, krivotovrenja isprava i spriječavanja dokazivanja.

No, Jutarnji list doznao je da je u pozadini ove novonastale situacije, neposredno prije ovog prijedloga USKOK-a, Izvanraspravno vijeće Županijskog suda prihvatilo žalbu Bandićeve obrane i omogućilo Bandiću da se vrati na dužnost gradonačelnika Grada Zagreba. To je za sada neslužbena informacija koja nam je potvrđena iz pozudanih izvora na sudu.

Naime, nakon što je nadležni sudac istrage Županijskog suda odbio prijedlog Bandićeve obrane da se ukinu posebne mjere koje su mu određene prilikom njegova puštanja iz istražnog zatvora, između ostaloga i zabrana obavljanja poslova povezanih uz njegovu dužnost gradonačelnika, obrana se žalila i u ponedjeljak je njihovu žalbu razmatralo Izvanraspravno vijeće Županijskog suda. Iako njihova odluka još nije službeno objavljena, doznali smo da je Vijeće odlučilo da više ne postoje razlozi za spomenutu mjeru zabrane, te da Bandić može ponovno obavljati svoju gradonačelničku dužnost u punom opsegu.

No, i prije nego što je ta odluka objavljena, USKOK je krenuo u novu “akciju”. Jutros je Županijskom sudu dostavljeno novo rješenje o provođenju i proširenju istrage protiv Milana Bandića zbog osnovane sumnje da je u međuvremenu, od kada je uz jamstvo i posebne mjere pušten da se brani sa slobode, počinio nova, gore navedena kaznena djela.

Usto je USKOK preložio sudu da Bandiću ponovno odredi istražni zatvor, ali i da mu naplate dano jamstvo od 15 milijuna kuna.

“…imajući u vidu da je okrivljenik postupio protivno uvjetima rješenja o jamstvu i danom obećanju da neće ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke i da neće ponoviti kazneno djelo, USKOK je Županijskom sudu u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika i naplatu jamstva u iznosu od 15 milijuna kuna u korist državnog proračuna Republike Hrvatske”, priopćeno je iz USKOK-a.

USKOK Bandića u konkretnom slučaju tereti da je od prosinca 2014. do veljače 2015. godine, od jedne svjedokinje ispitane u USKOK-u u istrazi u aferi Agram u dva navrata zatražio da promijeni iskaz, kao i da u vezi toga potpiše dokumente za koje je znao da nisu istiniti.

Druga optužba odnosi se na umjetine koje su pronađene u njegovoj vikendici i drugim prostorima. USKOK tvrdi da je Bandić lani tijekom prosinca te u siječnju ove godine sačinio i potpisao antidatirani dokument kako bi prikazao da su te umjetnine donirane Zagrebačkoj zakladi za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti, čiji je on utemeljitelj i predsjednik, kao i da se pohranjuju i skladište na adresama na kojima su pronađene tijekom pretraga. Taj krivotvoreni dokument, prema navodima optužbe, koristio je u žalbenom postupku pred Vrhovnim sudom kako bi dokazao da te umjetnine nisu njegovo vlasništvo.

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Zdenko Posavec zakazao je za 14 sati ročište na kojemu će razmatrati prijedlog USKOK-a i saslušati Bandića i njegove branitelje, nakon čega će odlučiti hoće li Bandića vratiti u Remetinec i hoće li ići u naplatu 15 milijuna kuna jamstva, ili će, pak, odbiti prijedloge tužiteljstva.

Službena potvrda: Bandić se može vratiti na mjesto gradonačelnika

Na weba stranicama Županijskog suda u Zagrebu oko 14.30 stigla je i službena potvrda onoga o čemu je Jutarnji list pisao – Izvanraspravno vijeće prihvatilo je žalbu obrane i Milan Bandić može se vratiti na dužnost gradonačelnika

– Izvanraspravno vijeće je, na sjednici održanoj 09. ožujka 2015., ukinulo mjeru opreza zabrane obavljanja gradonačelničke dužnosti Milanu Bandiću. Vijeće smatra da se Bandić do sada pridržavao izrečenih mjera opreza, da mjere opreza predstavljaju uskratu prava na osobnu slobodu naročito u situaciji kad se radi o funkciji na koju je on izabran voljom građana, tako da je u ovom trenutku uplaćena jamčevina, u iznosu koji premašuje sve do sada izrečene, dostatna garancija da se prevenira opasnost od ponavljanja kaznenog djela na slobodi, stoji u priopćenju.

(Jabuka.tv | Jutarnji.hr)10 komentara

  • Karijerist,nije vjerovao niušta onda odjednom maraton Gospi.Član komunističke partije,pa sdp-a,pa samostalan.I priglupi širokobriježani mu daju 4-5 tisuća glasova,a počasnom građaninu članu HDZ-a gospodinu Andriji Hebrangu 354 glasa…Inače ŠB slovi za hadezeovsku utvrdu.
    Neka ga je zatvorilo samo da se nitko ne može okoristit uz njega.Zasučimo rukave i u znoju rada svoga uživajmo plodove,seljačko rodijaštvo nema više…Tako nam i sveta majka crkva kaže,a ovdje svi katolici…Nešto mi je kontradiktorno :poštenje vs namještanje, hrvatstvo vs partija,lopovluk vs vjera…e to je naša zajednica.
    Adios para siempre,,,

  • Svi ste blesavi i jadni.. Kako tako govorite protiv našeg domaćeg čovjeka ?
    I retardiranom je jasno da je na djelu politički obračun s Milanović – četnikom na čelu ! !
    Samo neće ni on dugo… Izići će naši Glavaši, naši Bandići jači nego su bili….

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.