Sud poništio 1175 odluka o ukidanju prava branitelja – Jabuka.tv

Sud poništio 1175 odluka o ukidanju prava branitelja

Vlada FBiH prihvatila je informaciju o primjeni Zakona o provedbi kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite za razdoblje 1. siječnja – 30. lipnja 2015. godine koju će dostaviti predsjedniku i potpredsjednicima Federacije BiH, uredima MMF-a i Svjetske banke u Sarajevu, piše Večernji list.

Tužbe u korist branitelja

Od početka primjene Zakona, navodi se u informaciji, ukupno su, prema saznanjima Ministarstva, pokrenuta 3382 upravna spora protiv odluka koje je donio Odjel za upravno rješavanje, od čega u I. kvartalu 103 upravna spora i u II. kvartalu 92 upravna spora, te je Vrhovni sud Federacije BiH zatražio kompletne upravne spise te su dani odgovori na tužbe. 13 upravnih sporova je Sud riješio u korist Ministarstva – tužbe su odbijene, 54 upravnih sporova je okončano odlukom – tužbe je sud odbacio, a u 1175 presuda u predmetima upravnih sporova je sud poništio prvostupanjske odluke i predmete vratio na ponovni postupak, navodi se u dokumentima u čijem smo posjedu. Vrhovni sud FBiH je poništio odluke Ministarstva i predmete vratio na ponovni postupak zato što strankama nije dana mogućnost da se izjasne na nove činjenice i okolnosti kada je u pitanju izdavanje potvrda na FMB2 obrascu i na nalaze i mišljenja liječničkih povjerenstava na osnovi kojih je odlučeno o prestanku ili smanjenju obujma prava utvrđenih konačnim i pravomoćnim odlukama, kao i zbog odluka Ustavnog suda FBiH. Postupajući po presudama Vrhovnog suda FBiH, kao i nakon dostavljanja predmeta s liječničkih povjerenstava, Odjel za upravno rješavanje ovog ministarstva je u 3053 predmeta zatražio izjašnjenje stranke na nove činjenice i okolnosti koje su nastale izdavanjem obrasca FMB 2, ili nalaza i mišljenja o postotku invalidnosti.

Dodatna provjera

U informaciji je navedeno da je u dosadašnjem razdoblju provedbe Zakona o reviziji, od srpnja 2010. do 30. lipnja 2015. godine, pregledano ukupno 119.160 predmeta, a od čega je 97.557 potpuno završenih. Za 91.833 predmeta izdan je nalog za obrazac FMB1, za 4274 predmeta nalog za obrazac FMB2, za 674 predmeta utvrđeno je da su mirnodopski vojni invalidi, za 776 je utvrđen prestanak prava uslijed smrti i drugih razloga. Dodatno je za 9884 predmeta zatražena provjera u Arhivi ARBiH i HVO-a. U prvom i drugom kvartalu 2015. godine pregledana su ukupno 8864 predmeta, od čega je 7435 potpuno završeno, za 7180 izdan je nalog za obrazac FMB1, a za 49 nalog za obrazac FMB2. Za 76 predmeta utvrđeno je da su mirnodopski vojni invalidi, a za 130 je utvrđen prestanak prava uslijed smrti i drugih razloga. Dodatno je za 274 predmeta zatražena provjera u Arhivi ARBiH i HVO-a.

(Večernji list)


5 komentara

  • žalosno je što mi pravi branitelji nemamo nikakvih primanja to je jedan dio branitelja dok ovi lažnjaci se šepure i uživaju mi gledamo kako preživit.naj vjest bi bila kad bi se ukinulo ovim lažnjacima a pravim braniteljima dalo .gade mi se ovi likovi što su lažno ostvarili skrb ili mirovinu ali doći će i to vrijeme kad će se stvari razščistit tako da ovo i nije neka dobra informacija.jer opet će najebat pravi a ne lažnjaci.postoje spiskovi gdje je tko bio u ratu i bili su tu stalno ne znam u čemu je problem da naši zapovjednici to javno ne objave i da se to rješi za sva vremena.a tim zapovjednicima ako su nekom potpisivali kome nisu trebali nek snose odgovornost kao što i stoji u zakonu.

    • Zapovjednicima nije u interesu objaviti spiskove zato jer su oni ti koji su potpisivali lazne okolnosti stradavanja i omogucili pojedincima da dodju do laznih primanja.Uzas je to jedan veliki…sto su sve radili i kako su uzimali pojedinci novac od ove sirotinje.Sto preko laznih invalidnina sto preko raznoraznih nadzornih odbora,sto preko finansiranja skolovanja svojih supruga…ma to je toliki uzas da nitko normalan nemoze zamisliti da je to stvarno tako.Al iznad svega ima neka visa sila koja ce ih nagraditi onako kako su zasluzili ilnjih il njihove potomke neki vec uzivaju “plodove” svojih neljudskih postupaka

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.