Suci se pogubili: Je li Hrvatska oštećena ili je Slovenac zabrljao?

Iako postoji naputak da suci ne dodjeljuju crveni karton uz kazneni udarac na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, čini se da je pomilovan jedino Mathias Jorgensen protiv Hrvatske.

Ljubitelji nogometa u Hrvatskoj ostali su iznenađeni kada je u 115. minuti utakmice protiv Danske argentinski sudac Nestor Pitana dosudio penal, ali ne i crveni karton Mathiasu Jorgensenu koji je prekršajem onemogućio Rebiću da pošalje loptu u praznu mrežu.

Prošlih godina isključenje je bila obavezna kazna u takvim situacijama, ali HRT-ov sudački ekspert Mateo Beusan nakon susreta stao je u obranu Argentinca, naglasivši da su suci dobili naputak da ne isključuju braniče u takvim situacijama, jer penal je dovoljna kazna.

Luka Modrić prokomentirao promašeni penal i veliki uspjeh

Istina, suci bi prema novim pravilima zaista trebali izbjegavati takozvanu dvostruku kaznu, osim ako se ne radi o grubom, opasnom ili nesportskom potezu, zbog čega su ponajviše odahnuli golmani, najčešće žrtve u ovim situacijama, piše Tportal.hr.

Međutim, na ovom Svjetskom prvenstvu toga se naputka držao samo sudac utakmice Hrvatske i Danske.

Naime, u utorak je u dvoboju Švedske i Švicarske sudac Damir Skomina za gotovo isti prekršaj isključio Michaela Langa i pokazao na bijelu točku (doduše, kasnije je VAR poništio penal, ali ne i isključenje).

Nije bilo ni milosti za Kolumbiju i Carlosa Sancheza koji je isključen već u 3. minuti protiv Japana, a skrivio je i penal, doduše braneći svoj gol rukom. Zanimljivo, i tu je utakmicu sudio Slovenac Skomina.

Je li Hrvatska oštećena ili je Damir Skomina sjedio na ušima kad su na sudačkom seminaru davali nove naputke, ostat će nepoznato, ali tijekom dva dana pauze na SP-u uoči četvrtfinala sudačka organizacija sigurno će pridati pažnju ovoj situaciji i ujednačiti kriterije u dvobojima koji slijede.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.