Stupio na snagu stari Zakon o radu u FBiH

Varenje Radnik

U Službenim novinama Federacije BiH objavljena je u srijedu odluka entitetskog Ustavnog suda o stavljanju izvan snage novog Zakona o radu, i to zbog neustavnog usvajanja u Domu naroda.

Kako je objavio BHT, to praktično znači kako je ponovno na snazi stari Zakon o radu. Više od 20 dana čekalo se na objavu u Službenim novinama, koja je po zakonu trebala biti objavljena u roku dva dana. Novi Zakon o radu ponovno bi se trebao naći na dnevnom redu sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH 31. ožujka.

”Pretpostavljam da će već 31. ožujka biti izvršeno usklađivanje Zakona o radu, odnosno procedure usvajanja Zakona o radu s presudom Ustavnog suda Federacije,” rekao je za BHRT Izmir Hadžiavdić, tajnik Doma naroda Parlamenta FBiH.

Nakon što je u Službenim novinama objavljena odluka Ustavnog suda Federacije BiH, i gospodarstvenicima je jasno kako njihovi radnici ponovno rade po starom zakonu, prenosi Večernji list.

Sefudin Čengić iz Udruženje poslodavaca Federacije BiH objasnio je kako bi eventualni zastoj stvorio ogromne probleme u reformskim propisima koje je potrebno donijeti.

U Sindikatu kažu da će se u raspravu ponovno uključiti samo ako budu pozvani kao socijalni partneri.

Iz BHT-a su podsjetili kako Zakon o radu Federacije nije ustavan i poništen je sedam mjeseci nakon njegovog usvajanja, odlukom Ustavnog suda Federacije BiH.

Ovaj sud je proglasio nevažećim Zakon o radu zbog kršenja procedure kod njegovog donošenja u Domu naroda Parlamenta Federacije.

Na taj način nevažeći su i svi ugovori koje su radnici potpisali sa svojim poslodavcima u Federaciji nakon usvajanja ovog zakona. Nevažeći su i kolektivni ugovori koje su potpisali Savez samostalnih sindikata BiH i Udruga poslodavaca Federacije BiH.

(www.jabuka.tv)

6 komentara

 • A zašto ne bi pregovarali o svojojim novcima zarađenim i konačno ih dobili.iako imaju upala manju plaću profesori od djelatnika na istom zupanijskom proračunu i istom VSS .
  a zna se daprofesori imsju plsću kao SSS bravari ilimari u Zupaniji.

  • nije istina ja imam 1000 km plaću, plus 600 km toplog obroka i prevoza, od čega potrošim 100 km za prevoz (1 tjedan vozim ja, jedan kolega), ne hranim se u školi jer radim maximalno 5 sati…tako da 1500 km mi ostane na čisto, ja sam zadovoljan, ljeti se ne radi, evo sad 10 dana za Uskrs, 15 dana za Božić, (neke žene godinama ne rade po 4 djece rode pa pojedine 8g kontinuirano na odmoru – u privatnika najčešće 3 mjeseca možeš ostati ali tek kad rodiš, prije nema ostavat, osim ako ti tata nije visokopozicioniran HDZ-ovac pa možeš 6 mjeseci, a čuo sam neke da su i po godinu dana ostavale) . ..pa ovo nema ni u Njemačkoj, čak smatram da sam preplaćen koliko radim, kome je malo para nek “zasuče” rukave i nek radi još nešto, jer sa cca 100 sati rada (tj 1h = 45 min sa 15 min pauze) imati 1500 km na čisto pa to nema ni u Njemačkoj..zato tišu da nas ne bi zamjenili ovi Fabusovci i sl…

 • haha..pa preplaćeni smo koliko radimo…ja za cca 100h rada naplatim na čisto 1500 km (1000km plaće + cca 600 km prevoz i topli, od čega potrošim 100 km na prevoz) – da ne spominjem ostale benefite 10 dana nerada sad za Uskrs, 15 za Božić, čitavo ljeto, a di je regres itd itd…ne bunite se u moje ime, meni je dobro…

 • Profesor Grude-je li moguće da si profesor i primaš plaću u km i pišeš ostavale .možda ti i primaš toliko ali većins ims 850 KM. Ostalo nije plaća a ako misliš da je onda bi bili doprinosi i na to.jednostavno nije ništa točno što pišeš.
  Profesor u nedostatku i volje i prostora moraju administraciju raditi doma jer druga smjena
  počinje raditi u 13 sati.
  i ti ptofedor i sam sebe i hvališ i kudiš.a da si profesor znao bi da je svugdje u svijetu radno vrijeme takvo .
  nisi ti faxa ni profesoraa ni vidio.ti si obični provokator.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.