Neplodnim parovima financirat će se najmanje dvije umjetne oplodnje

Povjerenstvo za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma PS BiH podržalo je i u daljnju parlamentarnu proceduru uputilo nacrt okvirnog zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom, piše Večernji list.

”Osobama koje se podvrgavaju MPO-u osiguravaju se najmanje dvije procedure potpomognute reprodukcije čije će troškove snositi nadležni fondovi zdravstvene zaštite i osiguranja u entitetu i fond Brčko Distrikta”, navodi se u nacrtu.

Na prijedlogu okvirnog zakona već dugo rade najbolji medicinski stručnjaci, a zakon je nastao iz potrebe uređivanja ove oblasti kako bi se parovima i ženama koji na uobičajeni način ne mogu dobiti potomstvo, omogućilo ostvarivanje ustavnog prava na zasnivanje obitelji. Iako nema točnih statističkih podataka, smatra se kako je 15% parova u BiH suočeno s problemom neplodnosti, u čemu BiH ne zaostaje za svjetskim trendovima.

Od tog broja, 40% je uzrok kod žene, 40% kod muškaraca, a kod 20% parova uzrok se nalazi kod oba bračna partnera ili je nepoznat, što je na razini svjetskog prosjeka. Ono u čemu zaostajemo je tretman parova koji se bore s neplodnošću, kako okoline tako i same države.

Naime, BiH nema poseban zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji ni na državnoj, ni na entitetskoj razini, iako je 2012. bilo pokušaja njegova donošenja u FBiH, no zakon nije dobio potporu u Parlamentu, piše Večernji list. Zakonom o zdravstvenom osiguranju RS propisano je da se liječenje neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje utvrđuje posebnim zakonom, ali ovaj zakon nije donesen.

Okvirnim zakonom predviđeno je da entiteti i Brčko Distrikt u roku od šest mjeseci donesu svoje zakone koji bi bili u skladu sa zakonom na državnoj razini, te na taj način BiH ispuni očekivanja svojih građana i svrsta se u red ostalih država u regiji koje imaju ovakav zakon.

Fond zdravstvenog osiguranja RS-a od 2011. plaća 2 pokušaja medicinski potpomognute oplodnje ženama do 40 godina starosti, a ženama starijim dvije godine 50% troškova postupka. Prava bračnih i izvanbračnih partnera uređena su pravilnikom o sadržaju, opsegu i načinu ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu, piše Večernji list. Fond zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH ne plaća ni jedan postupak. Odlukom Parlamenta Federacije o utvrđivanju osnovnog paketa zdravstvenih prava iz 2009., pravo na 2 pokušaja imaju udane žene do 37 godina starosti.

Plaćanje ovih troškova ostavljeno je na volju i mogućnosti županijskih fondova zdravstvenog osiguranja pa stručnjaci kažu da u Federaciji ustvari ne postoji zajamčeno plaćanje. Sve ovisi o tome je li županija bogatija ili nije, i to je diskriminacija. Pokušaj da se svim parovima u FBiH omoguće dva pokušaja na račun zdravstvenog osiguranja propao je u predizbornoj 2014. Prijedlog zakona nije dobio potrebne glasove u Parlamentu Federacije.

(www.jabuka.tv)3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.