Studija o klimatskim promjenama upozorava na sve veći broj smrtnih slučajeva – Jabuka.tv

Studija o klimatskim promjenama upozorava na sve veći broj smrtnih slučajeva

Rastuće temperature uslijed globalnog zagrijavanja značit će dramatičan porast broja smrtnih slučajeva povezanih s toplotnim valovima ukoliko vlade ne pomognu lokalnim zajednicama da se bave i adaptiraju na klimatske promjene, sudeći po novoj studiji znanstvenika pod australskim vodstvom.

Studija, objavljena u utorak u znanstvenom časopisu PLOS Medicine pokazuje kako bi globalno zagrijavanje moglo “dramatično povećati stope mortaliteta povezane s toplinskim udarima” dok bi stopa smrtnosti mogla porasti i do 2.000 % u nekim dijelovima svijeta do 2080.

Studija dolazi u vrijeme dok se veći dio Europe i dijelovi Azije i Sjeverne Amerike bore s rekordnim temperaturama i posljedicama teških toplinskih udara, kao i šumskih požara.

Budući toplinski udari, posebno, bit će učestaliji, intenzivniji i trajat će znatno duže, navodi u izjavi za javnost Yuming Guo, vodeći istraživač i pridruženi profesor na univerzitetu Monash.

Ukoliko ne pronađemo način ublažavanja klimatskih promjena i  ne pomognemo ljudima da se adaptiraju na toplinske udare, doći će do velikog povećanja broja smrtnih slučaja povezanih s vrućinama, posebno u siromašnim zemljama smještenih duž ekvatora, kazao je Guo.

Koautor studije Antonio Gasparrini izjavio da će “predviđene posljedice biti značajno ublažene” ukoliko se vlade budu držale sporazuma o emisiji stakleničnih plinova dogovorenog u okviru Pariškog sporazuma o klimi iz 2016.

U najgorem scenariju, studija predviđa da bi se broj smrtnih slučajeva povezanih s toplinskim udarima mogao povećati i do 2.000 % u Kolumbiji između 2031. i 2080. u usporedbi s razdobljem između 1971. i 2010.

Europske zemlje i SAD zabilježile bi manja povećanja takvog trenda.

Buduće promjene u povećanju stope mortaliteta povezanoj s toplinskim udarom uvelike će ovisiti o emisiji stakleničnih plinova i adaptaciji ljudi na klimatske promjene, zaključuje se u studiji, prenosi Dpa.

(Fena)

 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.