Studentski zbor: Sveučilište postaje preskupo, dekani se trebaju urazumiti

Konferencija za medije Studentskoga zbora Sveučilišta u Mostaru o pokrenutoj peticiji za ukidanje plaćanja potvrda o statusu redovitoga studenta Sveučilišta u Mostaru održana je u srijedu.

Predsjedništvo Studentskoga zbora u službenoj izjavi ponovilo je da je već općepoznata informacija da studiranje na Sveučilištu u Mostaru nije jeftina opcija.

Najveći problem predstavlja što, osim obveznih stvari, studenti moraju izdvojiti ogromne financijske izdatke za raznu papirologiju, uključujući i potvrde o redovitosti studiranja, navodi se u izjavi.

Podsjetimo, Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru na tematskoj sjednici Senata Sveučilišta u Mostaru zatražio je ukidanje plaćanja ovakvih potvrda. Većina ustrojbenih jedinica Sveučilišta u Mostaru prihvatila je ovaj zahtjev, uključujući Farmaceutski fakultet, Građevinski fakultet te Agronomsko-prehrambeno tehnološki fakultet, dok je Fakultet zdravstvenih studija najavio ukidanje od 1. listopada, budući da je potvrde u ovoj akademskoj godini spustio na 1 KM. Međutim, Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti te Filozofski fakultet izričito se tome protive.

Zbog nepoštivanja ovakvih razumnih zahtjeva studenata, ali i nepoštivanja samih zaključaka navedene sjednice Senata, Studentski je zbor ovaj problem odlučio riješiti na malo drugačiji način. U skladu s tim je pokrenuta online peticija na razini Sveučilišta za ukidanje plaćanja potvrda o statusu redovitoga studenta.

Oko tri tisuće studenata već je potpisalo peticiju, a očekujemo da će taj broj još rasti. Svjesni smo da promjene u okolini u kojoj se mlade ljude ne poštuje i iskorištava, mogu donijeti upravo i samo ti isti mladi ljudi. Zato pozivamo sve naše studente, koji to još nisu učinili, da potpišu peticiju koju mogu pronaći na našoj službenoj Facebook stranici Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru, navode iz Studentskoga zbora.

Studenti dodaju da Sveučilište u Mostaru postaje preskupo te da bi bilo dobro da se srežu nepotrebni troškovi, ali ih žalosti što ih pojedini dekani ne shvaćaju ozbiljno.

Ukoliko odgovor na rezultate peticije bude negativan, predstavnici studenata u Senatu gube svoju svrhu i smisao sudjelovanja na sjednicama. Stoga, ako naši zahtjevi ponovno budu odbijeni, razmislit ćemo o daljnjem sudjelovanju na ovakvim sjednicama, navode iz Studentskoga zbora.

Iskreno se nadamo da će se dekani navedenih ustrojbenih jedinica urazumiti i pristati na ovakav kompromis, jer bez kompromisa se gubi komunikacija, a u nedostatku komunikacije dolaze krizne situacije, koje nisu prikladne za jedno ovakvo Sveučilište čiji je značaj ogroman za Hrvate u BiH.
Za kraj još jednom pozivamo sve kolegice i kolege studente da potpišu peticiju, jer samo ujedinjeni možemo napraviti promjene u svom okruženju, zaključili su u Predsjedništvu Studentskoga zbora Sveučilišta u Mostaru.

(www.jabuka.tv)


25 komentara

 • Ako se ovaj Studentski zbor toliko brine za dobrobit studenata koje navodno zastupaju, zašto se onda ne odreknu tih 10KM po studentu ili ne traže smanjivanje visokih školarina? Borba za ukidanjem plaćanja potvrda od samo par maraka je smiješna, ali očito se trebaju prikupiti bodovi na izborima.

  24
 • Ukinuti sva studentska plaćanja na državnim fakultetima kao i upisninu,najskuplju na svijetu .
  Studenti su mladi ,nezaposleni ljudi i država ih treba financirati ,ali ne samo na priči.

  14
 • I još nešto Dekani, trebaju malo upozoriti profesore, kako ocjenjuju studente i kako prtofesori obaraju studente samo za jedan netzocan odgovor( pitanje),,a izgleda pojedinim sl čajevima bolje prolaze studenti koje su druge vjeroispovijesti nego mi Hrvati kojima predaju naši,,ne znam sto to znaci,,ali ima svakakvih slučajeva,, ili da se ispisemo s fakulteta i put Njemačke ili drugi EU zemalja,,,ružno ali reda se boriti !!!!

  10
  3
  • Kad je tako u Hrvatskoj zasto njihovi studenti bucu svako malo…ajde jadan nema pokvarenijeg sveucilista od zg …pa na celu mu je nas odavde ti zaboravio

   2
   9
   • Gdje to ”buču” njihovi studenti? Ne bih rekao da su nezadovoljni, za razliku od mostarskih. Meni je smiješno kako svaki argument u obranu Sveučilišta ode smjeru ”pa zagrebačko je još pokvarenije”. Pojedini fakulteti poput Prometa jesu na lošem glasu ali to je ništa naspram mostarskog sveučilišta koje je kompletno na glasu kao korumpirano.

   • Gdje to ”buču” studenti iz Hrvatske? Meni se čine puno zadovoljnijima od mostarskih. Također, meni je smiješno kako svaki argument u obrani mostarskog sveučilišta ide u smjeru ”pa zagrebačko je još korumpiranije”. Pojedini fakulteti poput prometnog su na lošem glasu, no to je ništa prema Sveučilištu u Mostaru koje je kompletno na lošem glasu.

 • Oni se misle kako vam sve poskupit, a kamoli vas nečeg oslobodit. Jadni roditelji. Samo šute i razvlače se dok ne puknu…

 • Pa ,može se provjeriti iz GPD obrasca da pojedine osobe na Pravu godišnje zarade od 80 do 100 tisuća maraka.To je bogohuljenje i kriminal u ovakvoj državi.Nebi Boga mi da su otkrili perpetum mobile.Užas,lopovluk,tuga.

  11
  • Zanimljivo. Na pojedinim fakultetima (uključujući to Pravo), zidovi su izvana išarani grafitima i u raspadajućem su stanju dok je ured dekana sav u koži. Da ne govorim kako WC papira i sapuna uvijek nedostaje. Pitam se gdje sav novac od školarina zapravo odlazi jer za komoditet studenata zasigurno ne!

 • Ko vas jebe…samo fejsbucite..15000 studenata u mostaru da izadje jedan dan na prosvjede covicu bi se gace tresle.treba vam dignut duplo …pa vi i dalje potpisujete peticije i fejsbucite..milenijci bez hrabrosti..puj..

  11
 • A što da Vam potpišem peticiju. Pa mi smo ih izabrali iako su nam rekli da će povećat školarinu. Men’ se čini da vi drukate za rektorat pa ćete njemu uskoro sve plaćat, a Markane?

 • Idite studirati u Zagreb,ako ne položite državnu maturu završite prvu godinu u Mostaru ili Varešu i drugu redovno upišite drugu godinu nema nikakvih potvrda da se plaćaju ni upisnina od 2000 KM ili desetak tisuća kuna pa i više.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.