Studentski centar Mostar je bolji i od domova u Zagrebu

Ministar financija ZHŽ-a Rade Luburić, načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić, te načelnik općine Tomislavgrad Ivan Vukadin, posjetili su danas Studentski centar Sveučilišta u Mostaru, kako bi se upoznali s uvjetima boravka njihovih studenata u ovoj ustanovi, te s Upravom dogovorili nastavak uspješne suradnje.

Ravnatelj SCM-a Dragan Mikulić upoznao je delegacije s brojnim sadržajima koji studentima ove ustanove stoje na raspolaganju, te je iskazao nadu da će, uz potporu vlasti, ista postati ponajbolja u čitavoj regiji.

”Mi možemo reći kako smo već postali jedna kulturna institucija. Ovdje studenti imaju jako puno prostora kao bi se razvijali te provodili svoje aspiracije. Već smo zaokružili brojne projekte. Nedavno smo ugradili i solarne kolektore, koji će jamčiti toplu vodu kroz cijeli dan, te predstavljati jedan jeftin izvor energije za našu ustanovu. Ukoliko bude podrške, uskoro ćemo raditi i na trećem paviljonu, koji bi od SCM-a napravio nešto što nema nadaleko”, kazao je Mikulić.

Povećati financijsku podršku

Ministar financija ZHŽ-a Rade Luburić iskazao je zadovoljstvo što u ovom centru postoji veliki broj studenata iz županije koju predstavlja, te što na raspolaganju imaju brojne sadržaje.  Sredstva koja ZHŽ izdvaja za njih, istaknuo je, nastojati će u budućnosti učiniti još većima.

”Mi imamo jednu korektnu suradnju s Upravom SCM-a i sigurno ćemo to i nastaviti. Studenti su ipak naša budućnost, jer će oni u dogledno vrijeme postati nositelji aktivnosti kako u našoj županiji, tako i u cjelokupnoj BiH. Kada smo preuzeli vlast, postojali su veliki dugovi, koje smo uspješno izmirili. S obzirom da se broj studenata iz Ljubuškog povećava, nastojati ćemo i povećati sredstva koja za njih izdvajamo”, ustvrdio je Luburić.

Iste dojmove je imao i ljubuški načelnik Nevenko Barbarić, koji je kazao kako se SCM nalazi na jednoj zavidnoj razini. ”Ovdje smo kako bismo vidjeli potrebe studenata iz Ljubuškog. Svoje obveze smo do sada poštivali. Ako znamo da živimo u vremenima teške ekonomske krize, time je veći pritisak na smještaj u domove. Općina Ljubuški godišnje za tu svrhu izdvaja oko 85.000 maraka, putem javnih natječaja. Uz to, sufinanciramo i prehranu studenata koji ne stanuju u domovima. Nastojimo što više pomoći našoj mladosti da završi studiji, uvažavajući i mogućnosti našeg proračuna”, kazao je Barbarić.

Utjecaj politike

Kao i prethodna dva dužnosnika, sjajne dojmove iz SCM-a imao je i načelnik Tomislavgrada Ivan Vukadin, koji se čak usudio kazati kao je ova ustanova mnogo kvalitetnija od sličnih koje je imao priliku posjetiti u Zagrebu. Njegova općina godišnje izdvaja oko 80.000 maraka za stipendiranje deficitarnih zanimanja, socijalno ugroženih slučajeva te ostalih redovnih studenata. Uz to, prije dvije godine krenuli su i sa subvencioniranjem usluga prehrane za studente koji ne žive u domovima. Barbarić se dotakao osjetljive teme utjecaja politike na mlade ljude koji se školuju, te je kazao kako niti jedna razina vlasti ne smije dozvoliti da se politikantstvo odrazi na studentske standarde.

”Politika se ne prelama samo preko leđa studenata, nego i sviju nas. Političari ne bi trebali promatrati studente kao članove političkih stranaka, nego kao ljude koji žele steći akademsko obrazovanje. Međutim, u složenoj državi kao što je BiH, sve se promatra kroz politiku”, kazao je Vukadin, koji je obećao nastavak suradnje s Studentskim centrom Sveučilišta u Mostaru.

Pogled.ba

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.