Obilježava se Svjetski dan turizma

Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih naroda (UNWTO) i ove godine slavi Svjetski dan turizma – 27.  rujna, koji se u 2012. obilježava pod motom “Turizam i održiva energija: Napajanje održivog razvoja”. Proslavljanje Svjetskog dana turizma ima za cilj podizanje svijesti o ulozi i značaju turizma u svijetu, te prezentiranje utjecaja turizma na društvene, kulturne, političke i ekonomske vrijednosti širom svijeta.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana turizma, “Turizam i održiva energija: Napajanje održivog razvoja”, ima namjeru poboljšati doprinos turizma održivom razvoju. Turizam danas prednjači u nekim od najmaštovitijih svjetskih inicijativa koje se tiču održive energije. Energetski učinkovite nadogradnje aviona, prelazak na obnovljive izvore goriva za avijaciju i putničke krstarice, energetska tehnološka rješenja za hotele, kao i bezbroj drugih inicijativa, stavljaju turizam na čelo puta prelaska na čiste izvore energije.

Taleb Rifai, generalni tajnik Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO), uputio je poruku povodom Svjetskog dana turizma, a u kojoj se, između ostalog, kaže:

– Inicijative za održive energije u turizmu otvaraju mogućnosti u ekonomiji i radna mjesta za milijune ljudi, bilo u sektoru turizma, energetskom ili nekom drugom sektoru. Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih naroda (UNWTO) došla je do zaključka da ulaganja u održive energije mogu biti visoko isplativa, te da mogu pomoći rastu turizma i stvoriti nova radna mjesta. U isto vrijeme, uspostavljanje turističke infrastrukture u zemljama u razvoju donosi i suvremene energetske usluge nekim od najugroženijih zajednica u svijetu.

Bosna i Hercegovina se već neko vrijeme smatra jednom od najatraktivnijih turističkih destinacija u ovom dijelu Europe. O uspjesima turizma u BiH govori podatak da je u BiH za prvih sedam mjeseci 2012. godine ostvareno 427.415 turističkih dolazaka, što je za 9,6% više u odnosu na isti period 2011. godine. U ukupno ostvarenom broju dolazaka, udio stranih turista je 56,9%, a domaćih 43,1%. Broj domaćih turista veći je za 8,5%, dok je broj stranih turista veći za 10,5% u odnosu na prošlu godinu. Najviše je bilo turista iz Hrvatske, a zatim Srbije, Slovenije, Turske, Italije…

Turisti su u BiH u prvih sedam mjeseci 2012. ostvarili 934.563 noćenja, što je više za 9,3% u odnosu na isti period prošle godine. U ukupno ostvarenom broju noćenja udio stranih turista je 55,1%, a domaćih 44,9%. Noćenja domaćih turista povećana su za 10,2%, dok su noćenja stranih turista veća za 8,6% u odnosu na isti period 2011. godine. Najviše noćenja ostvarili su turisti iz Hrvatske, slijede oni iz Srbije, Slovenije, Poljske, Turske… Prosječno zadržavanje turista u prvih sedam mjeseci 2012. je 2,2 noćenja.

Taleb Rifai u svojoj poruci povodom Svjetskog dana turizma ističe i da će broj međunarodnih dolazaka turista dostići jednu milijardu u 2012. godini i stoga više mora biti učinjeno da se osigura svjetlija energetska budućnost.

– Turističke destinacije i tvrtke moraju ubrzati svoj prelazak na tehnologije s niskom emisijom, prihvatiti postojeće mogućnosti i prijeći konvencionalne opcije u korist održivih energetskih rješenja. Dok proslavljamo Svjetski dan turizma 2012, pozivam sve uključene u turizam – vlade, poduzeća i same turiste – da pomognu ostvarenju UN-ovog cilja: osiguravanje održive energije za sve do 2030. godine i pozicioniranje turizma kao središnje ekonomije u korištenju čiste energije u što skorijoj budućnosti.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.