Studentima po 300 KM kazne za ulazak u BiH zbog osobne RH

Da su se kojim slučajem napravili “blesavi”, prešli granicu Hrvatske i BiH ilegalno te skrili dokumente, kako to rade migranti, trojica mladića iz Mostara, koja su u svibnju ušla na Izačiću u zemlju, vjerojatno ovih dana ne bi dobila kazne.

Naime, nakon punih četiri mjeseca od “prekršaja”, u njihove obiteljske domove stigla su rješenja prekršajnoga naloga kojim moraju platiti 300 maraka kazne jer su “nezakonito” ušli u zemlju. U rješenju se objašnjava kako se prekršajni nalog odnosi na kršenje Zakona o graničnoj kontroli.

Preciznije, trojica mladića 11. svibnja ove godine u 00:30 vraćala su se kući jer je studij bio prekinut u Zagrebu. Tada su granični policajci zabilježili kako je “navedeno lice prešlo državnu granicu bez valjane l.i. (vjerojatno lične isprave) pasoša BiH”. U slučaju pak da imaju bilo kakav prigovor vezano za ovo rješenje, nadležan je Općinski sud u Bihaću.

Jedan od mladića koji je sve prijavio Večernjaku rekao je da je bio šokiran nakon što je mu je kući stigla plava kuverta s ovim rješenjem.

Najprije ništa nisam razumio jer je rješenje napisano na ćiriličnome obrascu uz popunjene dijelove na bosanskome jeziku. Naravno da sam ostao šokiran, rekao je ovaj mladić koji tvrdi kako je još jedan njegov kolega, od ukupno trojice, s kojim je ušao u zemlju dobio ovakvu “čestitku”.

Ne razumijem kakva je to vrsta diskriminacije prema ljudima koji imaju hrvatske osobne iskaznice, ali i bh. osobnu iskaznicu, a koje su ranije vrijedile za prelazak granice. Za mene je ovo očita diskriminacija, a postoje i druge prijeporne stvari iz ovoga rješenja, navodi ovaj mladić.

On dodaje kako je nejasno zašto su u dijelu prekršajnoga naloga u kojemu na obrascu piše “broj pasoša i države izdavanja (koji se odnosi samo za strance)” upisani podaci s njegove osobne iskaznice izdane u BiH. Nije jasno kako netko može biti stranac, a da su mu upisani podaci osobne iskaznice BiH?! S druge strane, u objašnjenju prekršajnoga naloga “okrivljuje se zbog činjenja sljedećeg prekršaja” ispisana je osobna iskaznica Republike Hrvatske i naveden je broj.

Dakle u rješenju se navodi kako smo “stranci”, a imamo osobnu iskaznicu BiH, dodao je.

Ostavljena im je mogućnost da u roku od osam dana plate upola manji iznos kazne ili da se žale na ovakva rješenja.

No, ovo pitanje, prije svega, moraju osporiti hrvatski dužnosnici u Vijeću ministara BiH koje je donijelo odluku na temelju prijedloga tadašnjeg ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića, a koja se pokazala posve neutemeljenom, da granicu može prijeći osoba samo s putovnicom kako bi se znalo kuda se kretala. No, iz Granične policije BiH upozorili su Vijeće ministara da, primjerice, hrvatska putovnica uopće ne otkriva kretanje ljudi za razliku od bh. putovnice u koju se mora staviti žig prigodom prelaska svake granice.

Nedugo nakon toga, jer se shvatilo kako se radi o nelogičnoj odluci, Vijeće ministara je 21. svibnja omogućilo svim osobama koje imaju dvojno državljanstvo i bh. osobnu iskaznicu da mogu prijeći granicu zemlje. Da su Mostarci bili migranti ili da Vijeće ministara nije pogriješilo, kazne ne bi ni bilo.

(www.jabuka.tv)

 


24 komentara

 • Zasto se ide studirat po drugim drzavama…zasto se ne studira u svojoj??? Ili ove bih diplome nisu priznate ?? Ili namjerno biraju smjerove kojih nema ovdje samo da su sto dalje od kuce..a ukucani finaciraju studenta…Ma zbog slobode zivljenja…idete ,napose studentkinje…😉 samo 15% ih zavrsi…. i to u svom.gradu..

  • Fore i fazone prodaju propali studenti..studiraju po 8god.. i uvjek im zanimljivo.. fali jedan ispit iz druge da prenesu u trecu god. Bgmi …tako je. 16:32

   • Kako ti znas koliko ce studirati?? Kako si dosao do zakljucka da studiraju 8 godina. Ako znas iscitati jmbg vidjet ces da je decko 2000.godiste. A uostalom neke faxove je uspjeh zavrsiti i nakon 8 god. De ti nesto upisi pa zavrsi makar i za 10god. Ljubomora je zeznut osjecaj, jel da?

  • Ti ćeš određivati ljudima gdje će studirati? To nisu radili ni Staljin ni Hitler ni Tito.
   Što je sljedeće? Hoćeš li propisivati tko može koga ženiti?

   • To je propisano ko koga moze zeniti odavno tzv zlatna mladez (olosi) se zene medjuse i ako si normalan i odgojen krscanski nije ti moguce naci u svome gradu nit zenu nit muza …rijetki uspiju.Takve normalne u nasem gradu ismijavaju …isto vrijedi i za ostala mjesta.Udat cu se i ozenit izdaljeg pa taman stoput gore da se mogu vozat do punice(matere) barem 100 kilometara .

  • Zato što je jeftinije studirati u zg nego u B i H jel tamo studenti imaju dosta povoljnije uvjete ::neplaćatr faks,jeftina karta za bus tramgaj,dom,hrana ,svaki student ima prabo na obrok bez obzira jesi u domu ili si kući…neznam jel trebam još nabrajati

 • Taman ko da je neka država, odvojile se dvi zupa nije, skovali zastavu od Varta naljepnica i eto ti države, himna ni ne postoji, nacija isto ne postoji, tako da me ništa ne čudi od tzv BiH

 • Ne znam za što se prave mangupi! U to vrijeme se u B i H nije moglo ući s osobnim iskaznicama, već samo putovnicama, kako je i napisano u gornjem tekstu. Puštali su ulazak u
  B i H uz najavljenu prekršajnu prijavu. Mogli su se vratiti u Zagreb bez kazne! Odlučili su se za ulazak, a za kaznu će lako…Uskoro je ta odluka povučena i omogućen je nesmetan ulazak s osobnom. Neka se žale ili plate 50 % kazne.

 • Zato što je jeftinije studirati u zg nego u B i H jel tamo studenti imaju dosta povoljnije uvjete ::neplaćatr faks,jeftina karta za bus tramgaj,dom,hrana ,svaki student ima prabo na obrok bez obzira jesi u domu ili si kući…neznam jel trebam još nabrajati

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.