Studenti u BiH postali žrtve prevaranata: Stanarinu platili, pa ostali bez stana

Mnogi podstanari u BiH odselili su se prije nego što su izmirili obveze prema stanodavcu, ali se događaju i obrnuti slučajevi – da se stanu i vlasniku izgubi svaki trag prije nego što uspiju i da se usele, iako su stanarinu unaprijed platili.

Sudeći prema onom što može da se pročita na pojedinim bh. portalima za oglašavanje, brojnim prevarantima, željnim brze zarade, “pridružio” se i lažni stanodavac, a do sada je ojadio više studenata, koji su odgovarajući stambeni prostor pronašli i na dobiveni tekući račun platili prvu (i posljednju) stanarinu, ali u stanu nisu uspjeli da prespavaju nijednu noć.

Na ovu pojavu ukazala nam je čitateljica koja, kaže, još nije sigurna čak ni da li lakovjerne građane vara muškarac ili žena, ili pak više njih, ali je uvjerena da su studenti oštećeni za pozamašne novčane iznose.

I ona je, tvrdi, ostala “kraća” za svoj novac, a da nevolja bude veća, osobi kojoj je platila stanarinu zna i ime i broj tekućeg računa u banci, te ju je prijavila policiji, ali ni to nije urodilo plodom.

“Jako je mala šteta, tako da bi se morala podizati privatna tužba, koja je tri puta skuplja nego što sam ja oštećena, pa mi se nije isplatilo”, ispričala nam je djevojka iz okoline Banjaluke, koja je, dodaje, nakon što je prevarena, došla do šokantnih saznanja.
Kada je ostala bez svog novca, počela da na internetu istražuje detalje o osobi kod koje je on završio.

“Imala sam ime i prezime i račun u banci te osobe, mada ni sada nisam sigurna da li je pravi identitet, iako opet mislim da mora biti zbog otvaranja naloga u banci. Sve ostalo je lažno. Istražujući, pronađem da je dotična osoba prije mjesec dana prevarila studentice, dajući oglas da iznajmljuje stan u Sarajevu”, navodi naša sugovornica.

Lažni stanodavac je, pritom, na oglasu priložio i fotografije stana, za koji je tražio 350 eura.

Ta osoba uspjela im je uzeti pare na isti račun i isto ime i prezime kao i meni, ali naravno, ovdje u oglasu je imala drugačiji ‘nickname’ nego na portalu pik.ba, gdje sam ja imala nalog kada sam prevarena”, navodi ona.

Inače, na portalu pik.ba jedan od posjetitelja postavio je sadržaj koji zaista ukazuje da je riječ o prijevari, u kojem stoji da je “sporna” osoba prevarila studentice, odnosno uzela im novac za stan i nestala.

“Obavijestite o toj prevarantici, da ne bi i drugi nasjeli, hvala puno”, piše Ana, posjetitelj portala pik.ba, a u nastavku joj zaposleni na tom portalu, očigledno želeći da pomognu, poručuju da im se javi telefonom.

Djevojka koja se javila “Nezavisnim” ističe da je isti stan, zbog kojeg su studentice prevarene, pronašla u drugom oglasu, ali mu sjedište nije u Sarajevu.

“Ovoga puta je to bio Mostar. Doduše, malo je namještaj drugačije raspoređen, ali, stan je potpuno isti! Dakle, isti stan se nalazi na različitim lokacijama, a ta osoba vara ljude. Osoba se predstavlja da je iz Mostara, nekada da je iz Sarajeva, a prema određenim podacima koje sam pronašla na internetu, ulogirana je na društvenim mrežama i u stvari je iz Zenice”, naglašava spomenuta djevojka.

U svemu je, međutim, nejasno da li iza prevare stoji muškarac, koji je vlasnik tekućeg računa na koji je “legao” novac, ili pak žena, s obzirom na to da su, tvrdi ova djevojka, na žensko ime otvoreni nalozi na internet oglašivačima. Dodaje da im ta žena, kada joj se zainteresirani jave, poruči da novac uplate na tekući račun čiji je vlasnik muškarac, za kojeg kaže da joj je muž ili brat.

“Na pik.ba, također, izdaje stan, prodaje bicikl za 400 KM, prodaje psa, koje je već na drugim portalima prodao”, navodi ona.

Redakciji “Nezavisnih” je poznat broj telefona osobe koju prevarena djevojka etiketira kao prevaranta, ali se na pozive nitko nije javio. Stoga smo dopis poslali policiji, pa se epilog može očekivati u slijedećem razdoblju.

Do tada, zaposleni na portalu pik.ba “banovali” su spomenutog korisnika, jer su ga prijavljivali i drugi građani.

Aida Starčević, PR i brend menadžer portala pik.ba, ističe da su imali nekoliko pritužbi njihovih korisnika koji se odnose na tog korisnika.

“Odmah nakon prve pritužbe smo reagirali, te uvidjevši nepravilnosti banovali smo korisnika, odnosno onemogućili mu kupoprodaju putem naše stranice”, ističe Aida Starčević, koja moli sve korisnike da prijavljuju svaku prevaru.

Ističe da ne postoji mogućnost da ga na drugi način sankcionira, jer, kako dodaje, taj posao obavlja Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) ili nadležni MUP-ovi.
“Tek po nalogu nadležnih institucija ispostavljamo sve neophodne podatke o korisniku, nakon čega započinje sudska procedura”, ističe Starčević.

S druge strane, u banci u kojoj je otvoren sporni tekući račun, kažu da na osnovu uvida u račun klijenta ne mogu sa sigurnošću da utvrde da se radi o prevari.

Banka je mišljenja da bi prevarena osoba trebalo da se obrate nadležnom organu i dokumentirano podnesu prijavu. U slučaju da se utvrdi zloupotreba računa, banka ga može zatvoriti”, ističu u banci.

Dakle, iako nije isključeno da će slijedećih dana ova prevara rezultirati policijskom istragom, građanima se savjetuje maksimalan oprez prilikom kupovine robe i plaćanja usluga putem oglasa na internet ili drugim oglašivačima.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • ovi ljudi su postali zivine!
    kako im nije zao studenata, sam sam bio student i znam da se kraj mjeseca uvijek cekao sa strepnjom, uvijek je falilo!
    studentima nikada dosta, roditelji se zaduzuju da bi djeci osigurali smjestaj,a onda ih netko ovako prevari!
    ako se nade prevarant, trebalo bi ga osudit na 10 godina!
    moja mala pomoc, vj. je osoba bez faxa, cim se usudila tako prevarit studenta!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.