Studenti političkih znanosti uputili oštro otvoreno pismo Predsjedništvu BiH

Studenti političkih znanosti iz BiH, točnije studenti Hrvatskog studentskog politološkog foruma (HSPF) iz Mostara, Studentske organizacije Fakulteta političkih nauka (SOFPN) iz Banja Luke te Asocijacije studenata Fakulteta političkih nauka (SPONA) iz Sarajeva uputili su zajedničko oštro otvoreno pismo Predsjedništvu Bosne i Hercegovine koje prenosimo u cijelosti:

Uvaženi članovi Predsjedništva BiH,

Svjedoci smo, već duži niz godina, kako strani veleposlanici, diplomati, čak i niže rangirani djelatnici Veleposlanstava u BiH, konstantim i izravnim uplitanjem u unutarnja pitanja ne doprinose ostvarivom političkom miru, stabilnosti, toleranciji nego svojim istupima, svjesno ili nesvjesno, nažalost, intenziviraju međunacionalne netrpeljivosti i isključivosti između svih naroda i građana BiH.

Strani diplomatski kadrovi godinama, dajući si za pravo, vrlo drsko i cinično, komentiraju, upozoravaju i lamentiraju nad tužnom sudbinom BiH zaboravljajući pritom njihova primarna zanimanja. U fokusu njihovog poslovnog, pa tako i političko-diplomatskog angažmana u BiH, trebala bi biti briga za građane države koju predstavljanju i odnosi s državom domaćinom na vanjskoopolitičkom planu, a najmanje pitanja unutarpolitičke naravi.

Smatramo da je nedopustivo da se pojedina veleposlanstva ponašaju kao političke stranke, a da se pojedini diplomatski činovnici, od onih najviših do najnižih, ponašaju kao nadređeni izabranim predstavnicima vlasti u BiH. Sve unutrarnje probleme koje BiH ima – a ima ih mnogo – moraju rješavati oni koji su za to nadležni i oni koji za to imaju legitimitet i podršku naroda i građana BiH.

Ovim Vas putem pitamo, jesu li istupi pojedinih diplomatskih kadrova stranih zemalja svojevrsna povreda suvereniteta i integriteta BiH? Do kad će se stranci poigravati bosanskohercegovačkom javnošću? Hoće li BiH, kao i do sada, ostati gluha i ignorirati ove skandalozne istupe ili ćete, u skladu sa svojim nadležnostima, naložiti Ministarstvu vanjskih poslova da intenzivira svoje aktivnosti u svrhu suzbijanja ovakvih pojava, a u krajnjim instancama i da uputi prosvjednu notu onim državama čiji se činovnici miješaju u unutrarnja pitanja BiH?

BiH je država svih njenih građana, s dva entiteta i tri konstitutivna naroda, i u njoj se sve i jedan pojedinac mora osjećati slobodno i poštovano, isto kao što i mi moramo poštovati druge države, njihove građane i njihova ustavna uređenja. Međutim, nerijetko se dešava da BiH ni sama za sebe nema dovoljno poštovanja čim dopušta ovakve stvari, pa je tako i razumljivo zašto se drugi tako ponašaju prema nama.

Nadamo se da ćete dobronamjerno shvatiti ovo pismo i u budućnosti više paziti na ugled i integritet BiH.

Hrvatski studentski politološki forum – HSPF (Mostar)
Studentska organizacija Fakulteta političkih nauka – SOFPN (Banja Luka)
Asocijacija studenata Fakulteta političkih nauka – SPONA (Sarajevo)

(www.jabuka.tv)

5 komentara

 • Dragi studenti, predsjedavajući je vaš omiljeni drug Gago. Svi jadni političari u hrvatskom političkom biću grade karijeru na možebitnom “ne” HDZ-u i trenutnom vođi tog istog HDZ-a, drugu Gagi. Nema programa, nema platforme(izuzev probosanske platforme oko koje se okuplja i HDZ-odnosno bos platforme), nema vizije, nema kapaciteta niti u bazi niti u rukovodstvu stranke(volio bih da me demantiraju djelima, a ne protu
  riječima). Skupina otpadnika i nezadovoljnika od HDZ-a(Lijanovići kojima je
  valjao HDZ dok se opskrbljivao HVO i dijelila nezarađena dobit, ili dok im je
  HDZ pogodovao u privatizaciji kada im je za par stotina tisuća certifikata
  poklonio imovinu veću od 20 milijuna KM samo u ŠB; OTP robnu kuću, Obnovu
  Transport, hotel Park, bašča Park, restoran vrelo Borak itd. ili kada mu je serviran famozni zakon iz Ministarstva financija kojem je na čelu bio drug Gago, a kojim zakonom su Lijanovićeve tvrtke MI Lijanovići i Megacom ostvarili nelegalnu dobit veću od 100 milijuna KM, na poreznim i carinskim prijevarama) i svi ostali koji
  su niknuli iz pokreta zvanog HDZ. HDZ se iskompromitirao do krajnosti sa svojom sebičnom politikom koju je pokojni Markešić dobro opisao i, nažalost, je jednim dijelom u pravu, koja politika tjera sve one koji nisu u toj partiji, a
  pogotovu mlade, da iseljavaju i napuštaju svoja milenijska ognjišta,
  naseljavajući svijet svojim najboljim sinovima. HNS je dvostruki mač kako za
  HDZ tako i za ostale političke subjekte. Kako je postojala opasnost da se svi
  utope u HDZ, odnosno da ih HDZ proguta, tako isto je postojala opasnost da se
  taj isti HDZ vrati kao pokret i baza za jedan novi kvalitetniji početak sa
  provođenjem politike lustracije svih onih koji su zastranili u bilo kojem
  pogledu. Upravo iz toga straha danas intervenira i MZ kako ne bi ojačao
  hrvatski politički korpus, jer bi ih to moglo dovesti do jedne nove više
  stabilne političke i gospodarske razine sa koje ih se ne bi više moglo skinuti,
  te stoga guraju druga Gagu u novu probosansku platformu, predstavljajući ga kao staru kočerinsku mostinu-sponu između fundamentalista iz SDA i Vučić-Dodikovih jurišnika, politikom koja četnike Vučića, Dačića i Nikolića predstavlja kao mirotvorce. Ne znam da li je veći grijeh biti svjesni trojanski konj MZ u
  njenim prizemnim ciljevima prama hrvatskom narodu ili ne biti toga svjestan već
  naivno upasti u stupicu MZ i odraditi njen prljavi posao. U svakom slučaju
  ponovo gubimo i odlažemo za naredni izborni ciklus mogućnost zajedničkog
  nastupa u borbi za jednakopravnost Hrvata u BiH i pravu političku utakmicu tek onda kada se hrvatski izborni pobjednici(doduše na ukradenim glasovima) suprotstave ostalim izbornim pobjednicima u BH ili HB političkoj kaljuži.
  Jednom riječju, ne znam tko je ovdje naivniji ispao, da li Čović ili ostali
  politički prvaci iz oporbe koje je zahvatio poznati hrvatski virus šutnje,
  poput Raguža jer obojica gube i kratkoročno i dugoročno, odnosno ne gube oni
  osobno ništa, oni će osobno dobro profitirati kao i svi njihovi bliski
  stranački suradnici, ovdje gubim ja, gubiš ti koji nisi u partiji, gubite vi dragi studenti, gubi cijeli hrvatski narod kojeg nagriza crv i iznutra i izvana, a nema niti kemoterapije, niti zračenja, niti dijagnoze, niti liječnika niti liječenja niti lijekova. Da narod misli svojom glavom ovaj novi Križni put bi ga svakako mimoišao.

 • Imaju pravo studenti ,mladi ,pametni ,posteni i neoptereceni vole svoju zemlju .
  Strancu smo samo dobra placa pustite molim vas mladima vlast.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.