Stručnjak iz BiH: Raduje nas jeftinije gorivo, ali to može biti loš pokazatelj

Cijene goriva na svim crpkama u BiH su u padu. Na nekima čak i pola marke manje u odnosu na prethodnih nekoliko mjeseci.

Trenutno se litra benzina kod određenih distributera može kupiti za 2,96 KM, a dizela za 3,16 KM. Za bh. prilike gorivo je i dalje skupo, smatra profesor dr. Sanel Halibegović, koji pojašnjava razloge na svjetskom tržištu zbog kojih je došlo do pomjeranja u cijenama, ali i eventualne posljedice.

Halibegović kaže da postoji nekoliko razloga zašto su sirova nafta i naftni derivati pali s cijenom.

Neki od tih razloga su dobri, a neki mogu biti loš znak za predstojeća vremena. Svakom građaninu je drago da cijena goriva na crpkama pada, međutim, to može biti loš znak. Zašto je cijena goriva pala, postoji nekoliko razloga.

Prvi je taj što su SAD otvorile velike rezerve nafte i ponuda nafte na tržištu je bila veća, a druga je posjeta Bidena vijeću OPECA koji je podigao proizvodnju goriva, a možda jedan od glavnih razloga zašto je gorivo palo je da ljudi u nekom zaštitnom sustavu od recesije odlučuju manje trošiti na gorivo, manje na putovanja, kaže Halibegović za N1.

Ističe da se ova globalna recesija odrazila i na BiH, ali da većih posljedica ne bi trebalo biti.

Postoje verzije da će doći do recesije do kraja godine, ali ja vjerujem da bi blaga recesija mogla doći polovinom naredne godine i trajat će godinu dana. Vlade država koje su glavne u svijetu aktivno i pomno prate situaciju inflatornih kretanja. Mi samo pratimo ono što oni urade. Ipak, još uvijek je ovo gorivo skupo i rapidno osiromašuje jednog Bosanca i Hercegovca i treba biti ispod 2,5 KM po litri, ističe Halibegović za N1.

Kaže da je svjetsko tržište jako osjetljivo i svi paze kako će ulagati novac. I najmanja napetost na geopolitičkom planu pravi probleme. Dodao je za kraj da bi eventualni sukob Tajvana i Kine prouzrokovao katastrofalne probleme u svijetu.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

  • Halobegovicu ne seri. Kod nas je recesija vec 2-3 god. Imamo cijene koje du vece od 40-200 posto osnovnih zivotnih namirnica nego u YNjemackoj. Gdje je nas standard a gdje njihov. A bidi sto imaju nasi politicari a sto njihovi i radnici.. Znaci kod nas je lopovluk i kriminal od vrha drzave do sitnih malih švercera….Gorivo jeftinije u RH nego u nas. To nema veze sa recesijom nego sa talovima mafije politicara i ovih profitera koji se enormno bogate na racun građana, naroda. Sebi dizu place koje du 5-8 tisuca km jos za 500 km a ovim jadnim umirovljenicima sa mirovinama 400 km daju 100 km jednokratne pomoci. I dto iduci mjesec, ovi politicari i dalje dobivaju 500 km a umirovljenici neka gledaju u nebo…

  • ma koga više pravite budalama idioti lopovski!ako pojeftini kruh, to nije dobro, ako pojeftini benzin, to nije dobro!zasto? zato sto svako pojeftinjenje znači manje love u njihovim lopovsko-mafijaškim džepovima! dabili svaku marku potrošili na liječenje sebe i članova svoje obitelji! sram vas može biti, ali na žalost, srama nemate. uzdamo se ili u Boga ili u neku karmu koja će vam vratiti za sav lopovluk i zlo koje nanosite jadnom i siromašnom narodu u bih!fuj bagro!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.