Strateški ciljevi: Federacija planira zaposliti 10.000 radnika

Strateški ciljevi Federacije BiH u razvoju metalskoga i elektro sektora su povećanje opsega sektorske proizvodnje po prosječnoj godišnjoj stopi 2,2 posto, povećanje broja radnika za 10.000 do kraja 2026. godine, s minimalnim udjelom od 15% visokostručnih te povećanje izvoza i promjena njegove strukture u korist izvoza proizvoda više dodane vrijednosti, piše Večernji list BiH.

Proizvodi, marketing…

Metalski i elektro sektor je jedan od najvećih izvoznih sektora u FBiH, a spomenuti strateški ciljevi zacrtani su u entitetskoj strategiji do 2025. godine. Unatoč značajnom potencijalu, bez novih investicija strategiju i njezine ciljeve neće biti moguće ostvariti. Proizvodi od metala imaju značajan razvojni potencijal, ali još uvijek prednjači izvoz proizvoda s niskom dodanom vrijednosti.

Za daljnji rast metalnoga sektora i njegovu punu konkurentnost potrebne su investicije, bilo da se radi o izravnim investicijama, dugoročnim investicijskim kreditima ili drugim odgovarajućim izvorima financiranja – upozorava se u strategiji, dokumentu u čijoj su izradi sudjelovali brojni stručnjaci.

Osim investicija, nužna je izgradnja i sustavnih integratora u zemlji i uključivanje naših tvrtki u vanjske sustavne integratore u cilju proizvodnje većih i složenijih komponenti finalnoga proizvoda. Promocija stranih izravnih ulaganja u metalnom i elektro sektoru potrebna je zbog priliva tehnologija, upravljačkih znanja u zemlji i koristi na najučinkovitiji način preko internacionalizacije poslovanja.

Time bi se osiguralo da bh. tvrtke budu uključene u globalne i regionalne poslovne i marketing mreže, čime se povećava i njihova konkurentnost. Investicije osiguravaju i dodatni kapital za investiranje u podizanje produktivnosti i konkurentnosti kompanija. Metalni i elektro sektor, kao jedan od najznačajnijih prerađivačkih sektora u FBiH, navodi se u strategiji, usko je povezan s drugim sektorima i njihov međusobni utjecaj je velik.

Najznačajniji utjecajni sektori su: energetski sektor, građevinski, sektor prometa, bankarski sektor… Zbog toga je važno da se i ovi sektori razvijaju i da njihov utjecaj bude pozitivan.

– Kod izrade strateških dokumenata treba promatrati i uskladiti sve utjecajne čimbenike i na tome zasnivati donošenje određene zakonske regulative i drugih propisa, te na taj način osigurati što brže i jednostavnije procedure, upozorava se u strategiji.

Jedan od ciljeva je izvoz

Kada je u pitanju izvoz, još uvijek postoji previše poduzeća koja su i dalje usmjerena na jednoga ili na mali broj kupaca i koja su u tehničkom pogledu dobra, ali još uvijek vrše prodaju na osnovi niske cijene s ograničenim strateškim pogledima na izvozni potencijal, odnosno poduzeća koja zarađuju za život, ali im nedostaje instrumenata za rast i kreiranje stvarnoga utjecaja u svojim sektorima i na ključnim tržištima.

Uspjeh strategije razvoja metalnoga i elektro sektora ovisit će o povećanju konkurentnosti, otvaranju novih tržišta i povećanju izvoza, kao i prilagođavanju kadrovske strukture zahtjevima suvremenog poslovanja. Nužno je i specijaliziranje i okrupnjavanje tvrtki oko nositelja razvoja, povećanje zaposlenosti i bruto domaćeg proizvoda.

Održavanje industrijske baze kao osnove za razvoj prerađivačkih djelatnosti, promjena strukture proizvodnje i gotovih proizvoda prema višim cjenovnim razredima, stalno tehničko-tehnološko i organizacijsko unapređivanje poslovanja uz primjenu inovaciju i vlastitog znanja, u dokumentu se navode kao nezaobilazni čimbenici.

Povećanje opsega proizvodnje može se ostvariti samo uz okončanje privatizacije gospodarskih društava u državnom vlasništvu do kraja 2020. godine, učinkovitiju provedbu stečajnih postupaka i uspostavu boljeg poslovnog okruženja te niza drugih mjera.

Porast broja zaposlenih u sektoru izravno ovisi o reformi obrazovanja i njegovoj prilagodbi potrebama tržišta. Ostvarenje trećeg strateškog cilja do 2025. godine, a to je povećanje izvoza i promjena strukture izvoza u korist proizvoda više dodane vrijednosti, moguće je samo uz uvođenje novih tehnologija, uspostavu mjera poticaja izvozno orijentiranim tvrtkama i integriranje komponenti u finalni proizvod, prenosi Večernji list.

Predviđeno je i osiguranje povoljnih kreditnih sredstava iz proračuna resornih institucija preko Razvojne banke FBiH.

(www.jabuka.tv)

6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.