Stranke HNS-a zajedno na općinskim izborima 2012.

Hrvati su zbog podjela izgubili mjesta načelnika u više općina u Federaciji, napose srednjoj Bosni. Hrvati su do sada kažnjavali podjele slabim odzivom na glasovanje, piše Večernji list.

Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora je na svojoj 8. sjednici održanoj jučer u Mostaru raspravljao o brojnim aktualnim prilikama u Bosni i Hercegovini oko ustavnih promjena i revizije branitelja, ali je najavio praktično zajednički nastup na predstojećim općinskim izborima. 
“Na 8. sjednici Predsjedništva HNS BiH otvoreni su razgovori o koordiniranom i koherentnom pristupu kada je riječ o predstojećim lokalnim izborima u BiH, a ciljem da se kroz izborni proces ostvari politika Hrvatskog narodnog sabora BiH na najbolji način”, priopćeno je nakon sjednice čelništva Hrvatskog narodnog Sabora BiH. Ovakva odluka mogla bi mogla biti sudbonosna za Hrvate u pojedinim sredinama gdje su do sada zbog razjedinjenosti bivali izgurani na margine ili pak u značajnoj mjeri može popraviti položaj.

Općine srednje Bosne

Prije svega to se odnosi na sredine u mješovitim općinama poput Travnika, Vareša, Viteza, Kiselja, Kreševa, Jajca ili pak Mostara i Stoca u Hercegovini. Kako se doznaje zajednički nastup na općinskim izborima otvoreno podupiru sve stranke članice predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora čime bi se uspostavila prava ‘platforma’ i odgovor na pokušaj s posljednjih parlamentarnih izbora, kada je većinska volja hrvatskih birača praktično trebala biti poništena a bošnjačke stranke instalirati svoje stranke koje smatraju dovoljno podobnim za Hrvate. Iskustva pokazuju i da su hrvatski birači u posljednjih nekoliko izbornih ciklusa kažnjavali nejedinstvo hrvatskih stranaka a što se posebno očitovalo kroz gotovo bojkot i slab odziv birača. Na taj su način Hrvati izgubili načelnike u općinama Novi Travnik, Jajce, Uskoplje…

Mostar kao druge općine

Predsjedništvo HNS-a BiH smatra kako je vrhunski prioritet u izmjenama Izbornog zakona BiH provedba odluke Ustavnog suda BiH u kojemu se Parlamentarna skupština BiH obvezuje promijeniti odluke Izbornog zakona BiH koji se tiču provedbe izbora u gradu Mostaru na način da se vijećnici u Gradskom vijeću Mostara biraju u gradskoj izbornoj jedinici koja bi obuhvaćala cijelo područje grada Mostara. Predsjedništvo HNS-a BiH smatra da grad Mostar ne smije više biti ”specijalan slučaj”, nego je krajnje vrijeme da se otklone diskriminacijske odredbe uz puno poštivanje višenacionalnog karaktera grada Mostara. Time su hrvatske stranke odgovorile na propagandu koju posljednjih dana provodi dio bošnjačke elite, piše Večernji list.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

  • Poštovanje Miki, čestitke na obavljenom, nisam baš denaljto upućen u rekorde, ali mislim da imate dvije greške, za koje ja znam. Vjerovatno će Vam se još neko javiti sa svojim podacima, pa ovo posmatrajte kao dobronamjernu primjedbu, sa željom da se zaista napravi lista vremena koja će biti reprezentativna i maksimalno korektna.Na listi za 2011 godinu stoji slijedeće4 x 100 Slobodno/Free 4:44.30 25m Bosna i Hercegovina Muški Banja Luka (BIH) 12.03.2011VRKEŠ Kosta, VRANJEŠ Marko, MIZDRAK Matija, ČEPRKALO MihajloOvaj rekord je popravljen na novogodišnjem mitingu H2O, pred kraj 2011, što koliko ja vidim, nije navedeno u listi za 2011. Rang G.R Ime kluba (kraće) Vreme Bodova Status VR1. Bosna SA MK najava obaranja rekorda MK Bosna, SA 4:41.91 308Anđelo ŠIMIĆ 99 33.33 1:11.98 Nihad HRBAT 99 34.95 1:13.44Amer VOLJEVICA 00 34.45 1:13.92 Amir HALILOVIĆ 99 29.97 1:02.57Također i na listi za 2011 stoji4 x 50 Mešovito/I.Medley 2:25.96 25m Bosna i Hercegovina Muški Banja Luka (BIH) 13.03.2011VRKEŠ Kosta, VRANJEŠ Marko, ČEPRKALO Mihajlo, MIZDRAK Matijaa ovaj rekord je postavila Bosnina štafeta na ORKI 2010, što i stoji u listi rekorda za 2010, pa bi onda vjerovatno trebalo izbrisati ovaj rezultat 22.Aprila iz liste za 20114 x 50 Mešovito/I.Medley 2:23.85 25m Bosna i Hercegovina Muški Zenica (BIH) 19.12.2010ŠIMIĆ Anđelo, TESKEREDŽIĆ Edvin, VOLJEVICA Amer, BERBEROVIĆ EmirOvo su dvije greške koje sam uočio, ne znam za ostale rezultate, ali mislim da je ova moja verzija korektnija od Vaše, pa možete provjeriti i ispraviti ukoliko i Vi to potvrdite.Inače, ova istorija je veoma dobra osnova, većina rezultata je tačna, vjerovatno će Vam se još mnogi javiti sa mogućim greškama i preporukama za ispravke pa bi i lista trebala biti još korektnija u vrlo kratkom roku. Mislim i da je uputno da, ko god uoči grešku, odmah ponudi i moguće ispravke, sa konkretnim detaljima, mitingom, vremenom, datumom i sl.Želim Vam mnogo uspjeha u daljem radu i nadam se da ćete ovo uspješno privesti kraju.sportski pozdrav

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.