Strankama 25 milijuna maraka, umirovljenici zakinuti, a građani financiraju izbore

Političke stranke u Bosni i Hercegovini dobit će do kraja ove godine iz proračuna tijela vlasti na različitim razinama oko 25 milijuna KM, kojima mogu raspolagati kako god žele jer nikome za to ne polažu račun, upozorio je u srijedu bosanskohercegovački ogranak udruge Transparency International (TI BiH).

Postojećim zakonskim rješenjima u BiH utvrđeno je pravo političkih stranaka na djelomično financiranje iz proračuna općina, županija, entiteta ili države, ovisno o tome gdje sudjeluju u vlasti.

Stranke nikome ne polažu račune

“Zakon je predvidio to financiranje kako bi se smanjila ovisnost stranaka o pojedinačnim donacijama, no problem je što one nikome ne polažu račun za što su ta sredstva utrošile”, kazala je glasnogovornica TI BiH Ivana Korajlić novinarima u Sarajevu.

Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) koje, uz ostalo, nadzire i financiranje političkih stranaka, samo provjerava koliko stranke dobiju i od koga no ne i za što se novci troše.

Analiza koju je proveo TI utvrdila je kako je na taj način samo za 2014. godinu predviđeno izdvajanje nešto više od 24 milijuna konvertibilnih maraka za potrebe političkih stranaka, prenosi Bljesak.info

6.000 umirovljenika zakinuto za mirovine

Na temelju činjenice da je prosječna mirovina u BiH u 2013. godini iznosila 336 konvertibilnih maraka, TI BiH je izračunao kako bi godišnja izdvajanja za političke stranke bila dostatna da se osigura isplata 71.428 mirovina, odnosno godišnja primanja za šest tisuća umirovljenika. Točnije, 6.000 umirovljenika je za isti novac moglo dobivati mirovinu godinu dana.

Kolač od 25 milijuna maraka ovako je podijelilo 59 političkih stranaka, pri čemu je 71 posto iznosa uzelo samo 14 stranaka.

Na to je utjecalo izravno sudjelovanje u vlasti, pa je tako najbolje prošao SDP BiH koji je dobio oko 3 milijuna KM, Stranci demokratske akcije (SDA) pripalo je oko 2,5 milijuna, Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika oko 2 milijuna, a HDZ BiH je dobio oko 1,5 milijuna KM.

Dodatno ‘češanje’ od proračune

No TI BiH je došao i do podataka kako se stranke dodatno “češu” o proračune jer ne plaćaju ili izdvajaju tek simbolične iznose za korištenje poslovnih prostora u vlasništvu općina za svoje potrebe.

Općinski su proračuni tako, primjerice, u slučaju SDA oštećeni za 250 000 KM, a SDP je ovime “uštedio” 130 000 KM, HDZ BiH 90 000KM.

Procjena TI BiH je kako ukupna godišnja šteta po općinske proračune po ovom iznosu nadmašuje iznos od 6 milijuna KM.

Građani u BiH nekako i nemaju osjećaj da zapravo oni većinski financiraju partije u BiH, pa se postavlja pitanje zašto je to tako?, misli Korajlić.

Ona kaže kako je to s jedne strane zbog generalne netransparentnosti institucija i odnosa predstavnika vlasti prema javnim sredstvima kao prema vlastitim, pa i sami građani onda nemaju osjećaj da je to njihov novac, a s druge strane, građani se još nisu navikli da traže informacije i pozivaju političare na odgovornost, prenosi Bljesak.info

Građani financiraju izbore

”Građani su ti koji financiraju izbore, financiraju kampanje, financiraju rad političkih stranaka, jer je neka osnovna pretpostavka demokracije da isti ti onda politički subjekti su tu da rade u interesu građana. Kod nas se to sve poremetilo, stranke smatraju institucije, javna poduzeća ii javna sredstva kao svoj izborni plijen i nagradu za osvojene izbore, pa onda sa tim istim javnim sredstvima raspolažu kako žele. A građani to nijemo promatraju”, kaže Korajlić.

Ona dodaje da što se tiče mijenjanja sadašnjeg stanja ono se može dogoditi samo s jedne strane opismenjavanjem građana kojima će se objasniti da su milijuni kojima se političari razbacuju kako u trošenju, tako i u predizbornim obećanjima, zapravo sredstva svih nas i da mi trebamo da imamo glasa u tome kako će se trošiti naš novac.

(www.jabuka.tv)

Nema komentara

  • važno je da neradnici i visibabe iz hdz bih imaju ćevape i pivo na skupovima a vi narode plaćajte najskuplj struju hranu … u bih jer pdv plaća ove klošarske skupove

  • a sta hoces rec, da na skupovima ostalih stranaka gladuju? a to sto hsp skupove odrzava u restoranima uz sir i prsut to je besplatno, sigurno su te prsute donijeli iz svoji kuca..

  • I vi mislite da bi se ovoliko ljudi bavilo tkz. politikom da nije krađe.Žarko Šantić je zamračio milion eura i opet je na listi HDZ 90.

  • što će nama tolke stranke sve lopov do lopova a narod kupju sa lijepim obećanjima ičašicom soka u naredne četiri godine .pa opet po istom imali tome kraja

  • Vi bi pojedini anarhiju tj. zabraniti izbore. Gdje ste vi išli u školu? Znate li što je to demokracija ili bi htjeli kao u bivšoj državi izbori samo formalnost a Sarajevo da vam odlučuje. Nečiji genetski kod je očito poremećen. Puno godina turskog zuluma poremetilo pamet nekima. Zato izađite na izbore i dajte glas HNS-u, to nam je jedina šansa i molim vas nemojte da vam bude teško izaći na izbore jer inače 20 godina udaraju po HDZ-u, skinuli su cijelu garnituru političara HDZ-a, tužili, sudili, podmetali, nazivali ih zločinačkom, zabranjivali odlazak u inozemstvo zbog Ante Gotovine i tada su isti ovi danas (potomci UDBE, nemam drugog objašnjenja ili možda anaristi), HDZ počeli zvati Kradeze a eno im sad SDP koji po svaku cijenu nastoji ovo područje svrstati u Zapadni Balkan. Zato dajte svoj glas onima koji ne okreću kako vitar puše, koji su uz nas 25 godina, koji nikada nisu nazvali Hrvatsku agresorom na BiH, koji se nisu prodali za šaku škuda i nisu nikada trebali glasove muslimana jer sinoć Mlade Lijanović sav ponosan izjavljuje kako mu je drago što drugi narodi glasuju za njega, ponosan što Hrvati za njega neće glasati ma izašao iz vinkla skroz.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.