Strani promatrači: Izbori prošli mirno i bez pritisaka, ali uz određene nepravilnosti

Međunarodna izborna promatračka misija, nadležna za promatranje Općih izbora u BiH, danas je predstavila preliminarni postizborni izvještaj u kojem navodi kako se bh. institucije što prije moraju posvetiti reformama izbornog procesa.

Specijalni koordinator kratkoročne promatračke misije OSCE-a za izbore u BiH Makis Voridis kazao je kako je Središnje izborno povjerenstvo (SIP) poboljšalo središnji registar glasača te kako se posebno fokusirala na određene slučajeve potencijalnih prevara, posebno u slučajevima gdje su glasovali ljudi koji više nisu živi, piše Klix.ba.

Upitne su određene predizborne kampanje, ali mehanizmi za pritužbe su uspostavljeni. Restriktivna interpretacija dovela je do određenih nesuočavanja s neregularnostima koje su spomenute. Apeliram na institucije BiH da ne gube vrijeme i da se odmah posvete postizanju određenih reformi, isto tako i preporuka koje ćemo im mi dati, rekao je Voridis.

Svoje timove promatrača širom BiH jučer je imalo i Vijeće Europe. Kako je istakla predstavnica ove međunarodne organizacije Dame Cheryl Gillan, glasanje u BiH prošlo je mirno, bez velikih pritisaka na glasače, ali kako je ponovo došlo do kršenja određenih pravila Europske konvencije o ljudskim pravima.

Izborne kampanje ostale su segmentirane po entitetskim linijama. Nadam se da ćemo nastaviti blisku suradnju s BiH i da će naš izvještaj, koji ćemo prezentirati u rujnu, biti od pomoći bh. institucijama, kazala je Gillan.

Delegacija OSCE-a također je imala svoje predstavnike raspoređene u oba entiteta koji su pratili izborne procedure.

Kandidati su mogli slobodno provoditi predizborne kampanje, ali sadržaj kampanja bio je negativan, sadržaj koji je izazivao razdvajanja, podjele, svodio se na okrivljivanje protivnika. Također je upitno financiranje kampanja jer regulatorni okvir ne omogućava transparentnost u pogledu financiranja kampanja. Problem je i povjerenje građana u institucije BiH, kazala je šefica delegacije OSCE-a Pia Kauma te dodala:

Solidne, nezavisne i kredibilne institucije trebaju predstavljati kralježnicu održive BiH. Građani ove zemlje zaslužuju više političkih alternativa i političkih opcija.

Frank Engel, član Europskog parlamenta, izjavio je kako su izbori bili dobro organizirani, ali kako bi se određene procedure mogle pojednostaviti.

BiH je jedna od zemalja koja je na vrhu popisa prioriteta Europskog parlamenta i mi smo godinama fokusirani na praćenje izbora na zapadnom Balkanu. Važno je reći da izbori nisu samo ono što se događa tog dana, već je to proces s dosta različitih elemenata. Europski parlament nastavit će se baviti ovom zemljom. Mi ne želimo dva i po sugovornika, već jednog čovjeka, bilo gdje on bio, u Banjoj Luci, Sarajevu ili Mostaru. Moramo spomenuti sve ljude koji traže svoja prava na ulicama. Nadam se da neće doći do druge runde izbora na ulicama, jer to bi radilo u korist onih koji žele da vide nefunkcionalnu BiH koja neće biti dio Europske unije. Želimo BiH vidjeti kao zemlju od 3,5 milijuna jedinstvenih građana koji su dio EU, naglasio je Engel.

Predsjednica Parlamentarne skupštine NATO-a Rasa Juknevičiene složila se sa svojim kolegama te dodala kako izbori predstavljaju fundamentalne testove snage demokratskih institucija i vladavine prava.

Da bismo osigurali postojanost solidnih demokratskih institucija, moramo učiniti naše zemlje sigurnim, prokomentiralaa je Juknevičiene.

Međunarodna izborna promatračka misija se sastoji od blizu 320 promatrača iz 43 zemlje, uključujući blizu 250 promatrača koje je ODIHR angažirao na dugoročnoj i kratkoročnoj osnovi, 30 parlamentaraca i članova osoblja OSCE PA, 18 iz PACE-a, devet iz EP-a, kao i osam iz NATO PA.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.