Stranci navode 10 razloga zašto posjetiti BiH, Mostar na prvom mjestu

”Jedna od europskih manje posjećenih zemalja, bivša zemlja Jugoslavije, Bosna i Hercegovina je otkriće arhitektonske i prirodne ljepote. Čak i ako imate samo nekoliko dana, isplati se svratiti iz susjedne Hrvatske ili Srbije i vidjeti kultni most u Mostaru ili prošetati ulicama Sarajeva u otomanskom  stilu. Svakako ako imate više vremena, postoji mnogo toga za otkriti u ovoj zemlji”, ističe se to u uvodu teksta ‘Deset razloga zašto posjetiti BiH’ koji je objavljen na poznatom turističkom portalu Lonelyplanet.com.

Tako se na ovoj svojevrsnoj ljestvici ljepota i znamenitosti naše zemlje na prvom mjestu našao Mostar i Stari most.

”Zaboravite bungee jumping, u Mostaru se ‘daredevilsi’  bacaju sa ograde svjetski poznatog Starog mosta, skačući preko 20m ravno u ledene vode rijeke Neretve. To je tradicija koja datira mnogo prije rata a svakog srpnja postoji i tradicionalno natjecanje u skokovima”, ističu u ovom popularnom turističkom vodiču.

Glavni grad BiH, Sarajevo, smješten je na drugo mjesto a ističe se neo-maurska austrougarska arhitektura iz Otomanskog razdoblja koja se može pronaći u samom centru grada te planinski obronci koji daju poseban šarm ovoj ‘dolini’.

”To je fotogeničan, prijateljski grad. Ipak, većina posjetitelja znaju njegovo ime iz samo dva razloga, i oba su povezana sa ratom”, govore u vodiču osvrćući se na atentat Franje Ferdinanda i početak I. Svjetskog rata te raspad Jugoslavije.

Intenzivno sunčana ljeta ostavljaju trag na sušnim planinama Hercegovine, kao što je slučaj oko šarmantnih gradova Trebinja i Mostara, te to sunce proizvede poznatu sortu grožđa koja donosi veliki vinski potencija za ovu zemlju. Na trećem mjestu, vodič ističe Vinsku cestu Hercegovine, te niz vinarija kojima ona obiluje.

Na četvrtom mjestu Lonelyplanet navodi ‘kontraverzne poruke koje propagiraju arheolozi i sanjari’ usmjerene na piramide u Visokom.

”Bez obzira što mislite o tvrdnjama koje su naširoko diskreditirane od strane mainstream arheologa, sigurno je fantastičan osječaj prošetati ovim labirintom”, govori se u vodiču.

Temelj i polazište svakog razgovora u BiH je kava, te su tako na petom mjestu pronašla tradicionalna bosanska kava koju opisuju kao ‘jedinstven doživljaj’.

Grad Travnik zadržava savršen prikaz stilova u kojima se isprepleće srednjovjekovni Otomanski stil i kasniji stil srednje Europe. Na šestom mjestu ističe se sahat kula, džamija, tvrđava, i Travnik kao postavka za jedan od velikih romana Nobelovca Ive Andrića.

Svoje mjesto na ovoj ljestvici svakako zaslužuju i brzaci i slapovi Une, koji kako navode vas provode ‘kroz razne faze i raspoloženja’, te ističu kako je u toj regiji još uvijek moguće u fotografiju uloviti ‘ ‘katoličku, muslimansku i pravoslavnu bogomolju u jedan kadar’.

Ono čime se ne mogu pohvaliti mnogi, a što ističe ovaj vodič jeste mogućnost dolaska avionom u glavni grad te odlazak na skijanje u roku od jednog sata. Blistava Bijelašnica našla se na osmom mjestu, kao atrakcija koja plijeni i zimi i ljeti.

Na devetom mjestu ističe se pješačenje kroz netaknute šume Nacionalnog parka Sutjeska i prašuma Perućica kao jedna od posljednjih europskih istinskih prirodnih baština.

”Smještena visoko iznad doline Une, Ostrožac tvrđava sa svojom gotičkom arhitekturom daje vam dojam kao da ste se našli na setu postavljenom za horor film”, ističu u vodiču te Jajce u kojem je smještena jedna od najboljih bosanskih gradova utvrda, stavljaju na deseto mjesto ljepota koje treba vidjeti u našoj zemlji.

(Bljesak.info)

Komentiraj: