Strah od krađe: Rekordan broj promatrača na izborima

Opće izbore koji će se u Bosni i Hercegovini održati 12. listopada mogao bi pratiti rekordan broj promatrača, no to nije umanjilo nagađanja i strahovanja različitih političkih stranaka da će ipak biti izbornih prijevara i krađe glasova, piše hrvatska novinska agencija Hina.

Središnje izborno povjerenstvo BiH dobilo je zaključno s četvrtkom zahtjeve za akreditiranje više od 3.100 promatrača i oni su već odobreni, a još oko 700 prijava u fazi je provjera i postupka odobravanja.

Većinu promatrača akreditirale su razne domaće nevladine udruge i organizacije, a regularnost i tijek izbora nadzirat će i nešto manje od 300 promatrača koje su akreditirale međunarodne organizacije poput Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS). Uz sve to, navodi Hina, valja računati i na promatrače koje tek trebaju odrediti političke stranke koje sudjeluju na izborima.

Procjenjuje se da će ove izbore pratiti rekordan broj promatrača kojih bi, po nekim procjenama, moglo biti i do 8.000, raspoređenih na 5.000 biračkih mjesta.

Političkim strankama to još uvijek nije dovoljno jamstvo za regularnost izbora pa su optužbe o pripremama za izborne krađe postale sastavni dio retorike koja se može čuti na nizu predizbornih skupova.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) i kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Fahrudin Radončić je zazvao i Božju pomoć kako bi se spriječile moguće prijevare. “Velikim Bogom se kunemo da robovi izbornih krađa više biti nećemo”, poručio je pred svojim pristašama Radončić.

Neizravno je kazao kako navodnu izbornu krađu pripremaju “neuspješni nasljednici” Alije Izetbegovića, čime je aludirao na svog glavnog rivala u utrci za Predsjedništvo BiH Bakira Izetbegovića, ali i na cjelokupnu SDA.

Radončić je prije četiri godine bio u istoj utrci, koju je tada izgubio od Izetbegovića, da bi potom ustvrdio kako je to rezultat činjenice da su mu pokradene na tisuće glasova. Nikada, međutim, nije ponudio dokaze za te tvrdnje, piše Hina.

Partija demokratskog progresa (PDP) tvrdila je kako je 2010. godine njihov kandidat Mladen Ivanić izgubio u utrci za srpskog člana Predsjedništva BiH jer je tijekom prebrojavanja utvrđeno da je više od 60 tisuća glasačkih listića, na kojima je bilo zaokruženo njegovo ime, proglašeno nevažećima.

Zahvaljujući tome, drže u PDP-u koji je ponovno kandidirao Ivanića, 2010. je u fotelju člana Predsjedništva BiH zasjeo Nebojša Radmanović iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Tvrdnje koje nikada nisu dokazane opisuju različite tehnike navodnog krivotvorenja, uključujući tu zamjenu popunjenih listića nepopunjenim, dopisivanje križića, ubacivanje glasačkog materijala nakon završetka izbornog procesa ili krivotvorenje zapisnika s nekog biračkog mjesta, navodi Hina.

Vehid Šehić, biši član SIP-a i pravni stručnjak, čelnik nevladine udruge Forum građana iz Tuzle koja će također nadzirati izbore, smatra kako je uglavnom riječ o pretjerivanjima.

“Ima objektivnih problema u vezi s popunom biračkih mjesta, ali i s raznim navodima o pripremi izborne krađe. Međutim sve se to radi i s ciljem zbunjivanja građana. Treba spustiti loptu na zemlju i vjerovati da će sve proteći pošteno i regularno, jer su jako opasne priče da se već znaju rezultati izbora”, kazao je Šehić Nezavisnim novinama.

Glasnogovornica SIP-a Maksida Pirić kazala je kako će biti poduzete sve mjere da se izbori provedu na zakonit način, a sve prijave o eventualnim nepravilnostima bit će pozorno ispitane.

(Bljesak.info)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.