Strah od etiketiranja: Posavina i dalje šuti o braniteljskom PTSP-u

Besane noći, vraćanje ratnih slika, udaljavanje od obitelji, zajednice, ponekad i nasilništvo, zatvaranje u osamu… samo su neki od najčešćih pojavnih oblika oboljelih od posttraumatskoga stresnog poremećaja.

Veliki broj oboljelih

Posavina je još uvijek okovana šutnjom kada je ova bolest u pitanju, kažu za Večernji list u Udruzi Specijalne policije “Fenix – Posavina” i tvrde kako, nažalost, veliki broj osoba kojima je potrebna pomoć boji se to priznati zbog etiketiranja.

Kako bi prekinuo takvu šutnju i pomogao drugima, javno je progovorio o svojoj situaciji, bez ustručavanja, Marinko Filipović, član udruge SP “Fenix – Posavina”.

Jako je bitno obratiti se stručnim osobama za pomoć i ljudi se nemaju čega bojati, ja ću to javno reći. Trebala mi je godina dana da shvatim kako nisam dobro i da mi je potrebna pomoć. Tek kada sam vidio svoje postupke prema svojoj obitelji, rekao sam da je dosta i odlučio nešto poduzeti. Hvala Bogu, nije bilo fizičkog nasilja, ali vjerojatno sam ih nesvjesno psihički opterećivao. To nije potrebno ni meni, ni supruzi, ni djeci. Ovdje mi, nažalost, nije imao tko pomoći i pet godina sam se liječio u Tuzli. Preko udruge “Fenix” iz Tuzle, koja ima rad u komuni s oboljelim od PTSP-a, došao sam do liječnice koja me je više godina liječila dok mi nije bilo bolje, kaže Filipović.

Poručio je stoga osobama koje imaju sličnih problema da se ne osvrću i ne opterećuju na moguće priče u svojoj sredini te da se jave u Udrugu i zajedno prođu kroz fazu pomoći i izlječenja. Projekt rehabilitacije osoba s PTSP-om traje do rujna ove godine, no prema riječima predsjednika udruge “Fenix – Posavina” Josipa Markovića, plan je ovu uspješnu i pozitivnu priču nastaviti i u idućem razdoblju.

Stručna pomoć

Psihologu Edi Tahiroviću i psihijatrici dr. Biljani Marković, s kojima Udruga surađuje, mogu se javiti sve osobe bez obzira na to odnosi li se PTSP na ratna ili druga traumatična događanja.

Situacija u BiH pogoduje nastanku PTSP-a, sada je pola milijuna oboljelih

Diskrecija je, kažu ovi stručnjaci, u potpunosti zajamčena, a svi zainteresirani se mogu javiti četvrtkom u prostorije Udruge, u zgradi na Lamelama u Orašju, navodi Večernji list.

Mi smo se stavili na raspolaganje ne samo za građane općine Orašje i Posavske županije, nego i za one koji nisu s našeg područja, a imaju potrebu za stručnom pomoći. Postoje različite vrste ovisnosti – o kockanju, kladionici, alkoholu, ali i ovisnosti o neradu i mi smo tu da pomognemo. Ako smo kroz ovaj projekt spasili jedan život, ja bih bio presretan! Vjerojatno jesmo, a koliko osoba, ne znam, rekao je predsjednik Udruge SP “Fenix – Posavina” Josip Marković.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.