Stotine vjernika na polnoćkama u Mostaru

U prepunoj mostarskoj katedrali na misi polnoćki, mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić govorio je o ljubavi Božjoj i Isusovom rođenju, te naglasio kako Isusovo rođenje u štalici simbolizira ljubav i mir na svojski način.

“Rođenje Isusovo u štalici omogućilo je pastirima da mu se prvi poklonu, jer su oni bili najniža klasa u društvu. Oni nisu mogli svjedočiti na sudu, nisu smjeli stupiti nogom u nikakav grad. Koliko god bili pošteni općenito su smatrani lažljivcima, lopovima i izrodima. Čak su bili oslobođeni propisa održavanja subote i smatrani su obredno nečistima. Oni nisu smjeli ući u hram, jer su svećenici prikazivali žrtve, ali su ih svećenici mogli udaljiti da im betlehemskim poljima čuvaju janjce radi gozbene djelidbe.

Smještali su ih zajedno sa carinicima i bludnicama. Izbačeni iz građanstva lišeni religioznih obreda, smatrani ološem društva bit će počašćeni najvećim priznanjem da ih zovne anđeo Gospodnji i da ih obavijesti o velikoj radosti da im se rodio Spasitelj svijeta”, istaknuo je biskup Perić.

Naveo je kako se Isus i rodio da bi otkupio grijehe svijeta.

“Zato da nam pokaže da je veće bogatstvo siromaštvo Božje nego sva bogatstva svijeta”, naglasio je Perić u božićnoj propovijedi.

On svim je vjernicima i ljudima dobre volje zaželio sretan Božić, uz poruke mira i tolerancije.

Hercegovački provincijal: Ne zaboravimo duhovnu stranu Božića

Hercegovački provincijal fra Miljenko Šteko na misi plonoćki u crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru pozvao je vjernike da u ovim blagdanskim danima ne zaborave duhovnu stranu – stvarni dolazak Gospodina.

– Mnogima je ovo vrijeme došašća prošlo, a da im nije na pamet palo da bi Božić trebao biti put do punine duha. Jednostavno su misli bile zaokupljene što spremiti za jelo, kako okititi Božićno drvce i očistiti kuću.

Ne smijemo svoje srce i misli vezati za ovo vanjsko, jer ne smijemo zaboraviti duhovnu stranu, stvarni dolazak Gospodina. Bog nam je na Božić darivao samoga sebe. To je istinski Božić, savršeni dar – poručio je u propovijedi hercegovački provincijal.

Katolici iz Mostara svoj najveći blagdan Božić dočekali su u crkvama, na svetim misama polnoćkama.

U mostarskoj katedrali “Marije Majke Crkve” svetu misu polnoćku predvodio je biskup Ratko Perić koji je pozvao vjernike da slijede Isusov put, istaknuvši da se Božić rodio kako bi otkupio svijet od grijeha.

– Isus se rodio da otkupi cara Augusta, Poncija Pilata, Heroda, kaifu … prezrene, cijeli svijet uz uvjet da se ljudi pokaju – rekao je biskup Perić.

(Fena)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.