Stoltenberg: NATO je dao priliku BiH, od nje ovisi hoće li je iskorisiti

Nadam se da će BiH biti u stanju prihvatiti našu ponudu i dostavi nam prvi nacionalni program, najavio je danas Jens Stoltenberg, generalni tajnik NATO-a.

On je tokom breefinga za novinare najavio da će u srijedu ministri vanjskih poslova 30 članica NATO-a raspravljati o zapadnom Balkanu.

Za EU i NATO zapadni Balkan je od ključnog značaja. S Federicom Mogherini razgovarat ćemo o situaciji u toj regiji, dodao je Stoltenberg.

On je ocijenio kako Makedonija napreduje u svim reformama te je najavio potpisivanje sporazuma o njenom pristupanju u NATO savez.

Očekujem od ministara da prihvate prvi nacionalni godišnji program. Do BiH je da odluči hoće li iskoristiti ovu priliku, rekao je Stoltenberg, odgovarajući na pitanje jednog novinara koje se doticalo BiH.

Inače, godišnji nacionalni program je dokument koji dostavljaju države koje imaju status MAP-a u NATO-u.

Na pitanje novinara Dnevnog avaza je li ponuda NATO-a za Sarajevo da dostavi Prvi nacionalni program znači aktiviranje Akcijskog plana za članstvo u ovom savezu, Stoltenberg je kazao:

BiH ima MAP, pričekajmo pa ćemo vidjeti hoće li iskoristiti priliku koju smo im dali. Nadam se da će dostaviti Program, zaključio je.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.