Stolac: Bagerom kopao po stećcima i ostatcima srednjovjekovne crkve

U četvrtak, 21.3.2024. na području grada Stoca, na lokalitetu Crkvina u Trijebnju, nepoznati počinitelj/i je pomoću bagera uklonio stećke i vršio iskopavanje ispod njih.

Koji je točan razlog ovog vandalizma, nije poznato.

Ovaj slučaj je prijavljen Zavodu za zaštitu kulturno-povijesne baštine HNŽ, javlja Stolac.city.

Inače, kako se navodi u ranijim istraživanjima arheologa Tomislava Anđelića, iskopavanje u Trijebnju obavljeno je u svibnju 1983. godine.

Zaključeno je da se radi o srednjovjekovnoj crkvi, planom i dimenzijama sličnoj crkvi u Tepčićima u općini Čitluk.

Video snimljen na lokalitetu prikazuje razmjere iskopavanja.

(www.jabuka.tv | Foto: Nekropola stećaka Maculje)

13 komentara

  • Dok se ne bude odgovaralo za detektore i rusenje crkava, ovo ce se nastaviti, a mi cemo postati narod bez povijesti jer je sve prodano na crnom trzistu

  • Nije bitna ovdje nikakva kazna od ovoga svijeta i ovih institucija. Tko god radi ovakve stvari svijesno i s namjerom – a kakve stvari ? Pa znači čisto oskvrinjavanje grobova. U ovom slučaju grobova gdje su se po svemu sudeći tijekom obreda pokapanja izvodili svakojaki, vrlo vjerojatno i magijski, obredi i slične stvari. Stoga, tko se god usudi ovakve užasne stvari raditi nema pojma sa čime se igra, a igra se sa onostranim energijama. Nisu džabe naši stari, svi do jednoga, kazivali, da se u ovo i u to (ovakve grobove, stećke, gomile i slične grobne konstrukcije) NE DIRA ! Nije to džabe.

  • Ko da je s Ferarijem proletio cestom pa NEPOZNAT POCINITELJ a ne bagerom na jednom mjestu čitav dan kopao.Ma ovo je fuj svakako već odavno🤣🤣🤣

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.