Što učiniti ako vam se zalede vodovodne cijevi?

U sljedećim danima u Bosnu i Hercegovinu stiže veliko zahlađenje, o čemu je portal Jabuka.tv već pisao.

Velike hladnoće i temperaturni minusi sa sobom mogu donijeti određene probleme u kući ili stanu. Jedan od njih je i zaleđenje vodovodnih instalacija.

Kako ustanoviti jesu li cijevi zaleđene

Najočigledniji znak zaleđenih vodovodnih instalacija je da voda ne teče na slavinu, pod uvjetom da nije došlo do obustave vodoopskrbe. Odličan pokazatelj može biti protočnost vode na samo određenim slavinama.

Načini za odleđivanje cijevi

Ako imate zaleđene vodovodne instalacije, postoji mogućnost da ih sami uspijete odlediti.

U slučaju da je cijev pukla zbog širenja leda u cijevi, može doći do izlijevanja vode nakon odleđivanja pa je prva stvar koju morate učiniti: zatvoriti glavni vodovodni ventil, a zatim otvoriti slavinu kako bi se pritisak prilikom odleđivanja mogao osloboditi.

Prostorije u kojima je došlo do zaleđivanja potrebno je zagrijavati, a u slučaju da znate gdje je točno došlo do zastoja, možete iskoristiti i sušilo za kosu. Što više topline možete dostaviti na zaleđeno područje, led će se prije otopiti.

Izbjegavajte koristiti plamenike kako ne biste izazvali požar ili oštećenje stvari.

Valja napomenuti da ponekad treba i do 24 sata da dođe do otapanja.

Kako spriječiti zaleđivanje

Izoliranje cijevi zasigurno je najisplativija prevencija. Ako živite u hladnijim krajevima gdje temperatura ispod nule traje duži period, sama izolacija možda i neće pomoći. Tada je potrebno ugraditi i grijač u vidu kabla duž vodovodnih cijevi.

Mali trik koji vam može pomoći prilikom za natprosječno hladnih dana je da ostavite slavinu lagano otvorenu, omogućite da curi voda jer su šanse za zaleđivanje manje ukoliko se voda u cijevi kreće.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.