Što su zombi-baterije i zbog čega su opasne? – Jabuka.tv

Što su zombi-baterije i zbog čega su opasne?

Mnogi baterije, umjesto na za to predviđena mjesta, miješaju s običnim otpadom, a stručnjaci upozoravaju da u procesu uništavanja otpada baterije mogu biti zdrobljene i probušene te eksplodirati i izazvati požar.

Nemojte nikada miješati baterije iz mobilnih telefona, prijenosnika i drugih uređaja s običnim otpadom, upozorili su iz Environmental Services Associationa (ESA). Takve tzv. zombi-baterije koje se miješaju s ostalim otpadom prilikom njegova uništavanja mogu biti zdrobljene i probušene te eksplodirati i zapaliti se.

Prema ESA-i, nereciklirane baterije pomiješane s otpadom izazvale su stotine požara – samo tijekom jednogodišnjeg razdoblja od 2019. do 2020. u Velikoj Britaniji uzrokovale su najmanje 250 požara.

Šteta nastala takvim požarima je velika – osim financijske koja se mjeri u milijunima, požarima se ugrožavaju i ljudski životi te se usporava i onemogućuje rad službi za odvoz i recikliranje otpada, ali i vatrogasnih službi za koje je gašenje takvih požara iznimno izazovno i teško.

Na Independentu kažu kako je stvaran broj požara izazvan takvim baterijama vjerojatno puno veći jer za mnoge požare na odlagalištima često se ne pronađe uzrok, a on bi mogao biti upravo u baterijama, prenosi Zimo.

ESA je u Velikoj Britaniji pokrenula kampanju nazvanu Take Charge čiji je cilj osvijestiti javnost o ovom problemu i educirati ih kako baterije i elektroničke uređaje s baterijama ne bi miješali s ostalim otpadom, već kako bi ih trebali reciklirati.

Nažalost, većina baterija u Velikoj Britaniji trenutačno se baca u običan otpad i nisu propisno reciklirane, komentirao je izvršni direktor ESA-e Jacom Hayler. U sklopu kampanje građane će upozoravati da baterije ostavljaju na mjesta koja su za to predviđena – od mjesta za recikliranje u trgovinama pa do centara za recikliranje.

O kakvom je broju baterija koje se pravilno ne recikliraju riječ, teško je reći, no predviđa se da ta brojka iznosi oko 55 posto u Velikoj Britaniji. Ovo upozorenje, naravno, ne vrijedi samo za Britaniju, već se jednako može primijeniti i na sve druge zemlje te i svima u BiH može poslužiti kao podsjetnik – ne bacajte baterije i elektroničke uređaje s drugim otpadom, već ih bacite na mjesta koja su predviđena za to kako bi ih se recikliralo.

Nažalost, koliko god to dobro zvuči, u našoj zemlji i dalje nemamo dovoljno takvih opcija za razvrstavanje otpada.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.