Što se događa u vašem tijelu kada pijete bijelo vino? – Jabuka.tv

Što se događa u vašem tijelu kada pijete bijelo vino?

Bez obzira uživate li u ljetnom roštilju ili romantičnoj večeri s partnerom, osvježavajuće bijelo vino može biti jedino što vam je potrebno kako biste se hidratizirali.

Ipak, ovo može biti i pomalo opasno. Ako vas zanima kakav utjecaj na vaše tijelo može imati jedna, dvije ili tri čaše bijelog vina, doznajte u nastavku.

Bijelo vino može biti koristan dodatak zdravoj ishrani, ali umjerenost je ključna. Stručnjaci savjetuju da žene ne bi trebale piti više od jedne čaše dnevno, a muškarci više od dvije, piše portal Body.ba.

Koje su koristi za zdravlje?

Bijelo vino ima manju količinu osnovnih minerala i vitamina, poput magnezija, vitamina B6, B2, niacina, riboflavina, željeza, kalcijuma, kalija, fosfora i cinka. Ipak, iako postoje brojne prednosti konzumiranja bijelog vina, postoji isto toliko nedostataka kojih biste trebali biti svjesni.

Vino može doprinijeti debljanju

Iako povremeno uživanje u čaši bijelog vina neće djelovati na vašu kilažu, uživanje u nekoliko čaša tijekom jednog sjedenja može doprinijeti debljanju. To nije samo zbog konzumiranja praznih kalorija, već i zbog toga što vino oslobađa hormone koji varaju vaše tijelo da pomisli kako trebate skladištiti masnoće. Na primjer, šećer u vinu može uzrokovati skok inzulina. U prosjeku, količina kalorija u jednoj čaši bijelog vina iznosi 120 kalorija.

Antioksidansi za zdravlje srca i pluća

Crveno vino je poznato po visokom sadržaju antioksidansa, uključujući resveratrol, koji tijelu nudi neke prednosti slobodnih radikala. Bijelo vino također ima antioksidante, poput polifenola. Istraživanja pokazuju da svakodnevna konzumacija bijelog vina ima veze s antioksidativnim i antiaterogenim učincima. Jedno istraživanje pokazalo je da pijenje bijelog vina nudi zaštitu srca, te pomaže u popravljanju endotelnih stanica koje oblažu krvne žile.

Sve ovo sugerira da bi bijelo vino moglo biti jednako učinkovito kao i crveno u zaštiti od raka, a istraživanja sugeriraju da bijelo vino ima prednosti u odnosu na crveno vino, kada je zdravlje pluća u pitanju.

Kvaliteta sna se može narušiti

Vjerujete kako će vam čaša ili dvije bijelog vina pomoći da se odmorite? Iako ćete definitivno brže zaspati, alkohol će poremetiti dužinu vaših ciklusa spavanja, što znači da ćete se ujutro vjerojatnije osjećati tromo i umorno. Mnogi ljudi vjeruju kako alkohol poboljšava san, ali ipak, alkohol ima potpuno suprotan učinak. Alkohol prekida REM ciklus spavanja, što znači da ćete dobiti manje kvalitetan san.

Refluks težine bi se mogao aktivirati

Nije tajna da je bijelo vino kiselo. Upravo zbog toga, bijelo vino može uzrokovati gastroezofagealni refluks. Zapravo, istraživanja pokazuju da vino u tom slučaju može djelovati slično kao pivo. Dakle, ako znate da je bijelo vino uzrok vašeg refluksa kiseline, najbolje bi bilo da se ograničite na jednu čašu.

Može povećati rizik od raka kože

Istraživanja pokazuju da postoji potencijalna veza između bijelog vina i oboljenja od raka kože. Istraživanje iz 2016. koje je proveo Univerzitet Brown otkrilo je da je bijelo vino povezano s većim rizikom od melanoma – najsmrtonosnije vrste raka kože, te da je opasnije od crvenog vina, likera ili piva. Vjeruje se da je krivac za to acetaldehid i niža koncentracija antioksidansa nego u crvenom vinu. Kao rezultat toga, osobe koje piju bijelo vino mogu biti podložnije opekotinama.

Dobro za mozak

Ispijanje čaše vina dnevno može smanjiti rizik od neuroloških bolesti. Sve veći broj istraživanja pokazuje da antioksidansi u vinu mogu pomoći u zaštiti od kognitivnog pada. Niska razina konzumiranja alkohola može smanjiti upalu, što pomaže mozgu da se očisti od toksina. Naravno, ključ je umjerenost, te pretjerivanje s vinom može imati potpuno suprotan učinak.

Prekomjerne količine alkohola koje se konzumiraju tijekom dužeg vremenskog razdoblja zapravo mogu naštetiti središnjem živčanom sustavu

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.