Što se događa s vašim plućima kada prestanete pušiti?

Ranije se smatralo da su mutacije koje vode u rak pluća trajne i da ostaju čak i nakon prestanka pušenja.

Međutim, znanstvenici su otkrili da pluća imaju gotovo pa magičnu sposobnost ispravljanja kanceroznih mutacija izazvanih pušenjem. Naravno samo u slučaju prestanka pušenja.

Istraživanjem je otkriveno da malobrojne stanice koje izbjegnu štetu uzrokovanu pušenjem mogu obnoviti pluća. Ovaj je učinak uočen i kod pacijenata koji su pušili kutiju cigareta dnevno tijekom 40 godina prije nego što su prestali pušiti.  Tisuće kemikalija u dimu cigareta uzrokuju promjene strukture DNK u stanicama pluća polako ih transformirajući iz zdravih u kancerozne stanice.

Studija je otkrila da se to događa u velikim razmjerima u plućima pušača čak i prije nego što razviju rak. Većina stanica uzetih iz dišnih puteva pušača bila je mutirana duhanom i stanice su sadržavale i do 10.000 promjena.

Takve se stanice, objašnjava dr. Kate Gowers, može smatrati minijaturnim tempiranim bombama koje čekaju sljedeći udar koji će ih potaknuti na preobrazbu u rak. Ipak, dio stanica u tom procesu ostane netaknut, stoga nije jasno kako takve stanice izbjegnu genetsku devastaciju izazvanu pušenjem. Znanstvenici smatraju da takve stanice opstaju u svojevrsnom bunkeru.

Prestanak pušenja

Nakon prestanka pušenja te zdrave stanice rastu i zamijene oštećene stanice u plućima pa kod bivših pušača do 40% stanica izgleda kao i kod osoba koje nikada nisu pušile. Oko tri četvrtine slučajeva raka pluća uzrokovano je pušenjem. Dosadašnja su istraživanja pokazala da se rizik pojave raka pluća smanji nakon prestanka pušenja, a pretpostavljalo se da je razlog tome što prestankom pušenja prestaju daljnje mutacije uzrokovane tom štetnom navikom.

Dr. Rachel Orritt iz britanske udruge a za istraživanje raka kaže kako je motivirajuće što ljudi prestankom pušenja imaju dvostruku korist – zaustavljaju pojavu daljnjih oštećenja plućnih stanica i otvaraju prostor plućima da zdrave stanice uklone dio postojećeg oštećenja.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.