Što obrtnicima u FBiH donosi usvajanje novog zakona?

Prijedlog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u Federaciji Bosne i Hercegovine, nakon što je 5. srpnja dobio podršku Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, usvojili su i izaslanici Doma naroda Parlamenta FBiH u nastavku 12. sjednice, 9. rujna.

Naime, kako je ranije najavljivano usvajanje Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima označeno je kao preduvjet za rast i razvoj obrtništva, odnosno malog gospodarstva u Federaciji BiH.

Vanjskotrgovinsko poslovanje

Novim Zakonom su obrtnicima su ponuđene brojne pogodnosti, a jedna od njih je omogućavanje vanjskotrgovinskog poslovanja.

Iz Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta dostavljeno je objašnjenje novog zakona za obrtnike u kojemu ističu da će mogućnost otvaranja obrta biti dostupna svima koji imaju ideju.

Ukinuta je podjela obrta na vezane i posebne čime je, prvi put, omogućeno obavljanje pojedinih vrsta obrta i bez stručne spreme, koja je velikim dijelom sprječavala osobe, posebno mlade ljude da registriraju željeni obrt, a bez nepotrebnih administrativnih prepreka, navode.

Ističu kako je među novim zakonskim rješenjima su skraćena procedura i pojednostavljenje registracije obrta, omogućavanje pribavljanja dokumentacije po službenoj dužnosti te ograničeno izvršenje nad imovinom obrtnika.

Obrtniku je omogućeno obavljati i druge djelatnosti koje služe obavljanju osnovne ili se uobičajeno obavljaju uz djelatnosti obuhvaćene rješenjem. Bitna je i novina da je fizičkim osobama i umirovljenicima omogućeno obavljanje obrta u vidu dodatnog i dopunskog zanimanja, kazali su iz Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.

Obrtni registar

Navode kako Zakon predviđa obrtni registar kao informacijski sustav za upravljanje procesom registracije i obradu podataka o obrtima, kojim će upravljati Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, a koji će sadržavati i podatke o obrtnicima i osobama koje obavljaju srodnu djelatnost i domaću radinost i, što je najbitnije, čiji je upis obvezan u skladu s ovim zakonom.

Zakon ne propisuje obvezu izdavanja obrtnice kao isprave, što rezultira jednim parafiskalnim nametom manje u odnosu na dosadašnja zakonska rješenja, a obrt je definiran kao osnovno, dopunsko i dodatno zanimanje, poručili su.

Ističu kako je novo rješenje i da, osim vlasnika ostvarenog patentnog prava, obrt može osnovati i vlasnik industrijske svojine.

Visina članarine u Obrtničkoj komori je značajno umanjena i ne može biti propisana u iznosu većem od 0,5 posto od osnovice za obračun doprinosa za prethodnu godinu koju objavljuje Federalno ministarstvo financija.

Zakon o obrtu i srodnim djelatnostima u Federaciji BiH urađen je u interesu obrtnika i zakonodavca istovremeno, obzirom da će razdoblje registracije obrta biti značajno skraćen, evidencija obrtnika podignuta na značajno veću razinu, priopćeno je iz Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.