Što (ni)su dogovorili koalicijski partneri u Mostaru

Nakon sastanka koalicijskih partnera na državnoj razini predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je kako današnji sastanak protekao u izvrsnoj atmosferi te da je oko svakog zakona o kome se razgovaralo napravljen korak naprijed.

Na sastanku se razgovaralo se i o Ministarstvu vanjskih poslova BiH i nastupu predstavnika BiH u međunarodnim institucijama.

Zadnji nastup je bio u Ujedinjenim narodima gdje jedan ili drugi bošnjački član Predsjedništva BiH izađe i predstavlja samo sebe i nikoga više, duboko vrijeđa institucije BiH i krši Dejtonski mirovni sporazum i sam Ustav BiH. Želimo to urediti izmjenama zakona koje su već u proceduru u Parlamentu, na način da ga tako postavimo da više nitko ne može izlaziti samoinicijativno i iznositi stajališta u ime BiH. Privatno, naravno, to svatko može raditi, dodao je Čović.

Milorad Dodik rekao je kako ni oko jedne teme o kojoj se razgovaralo nije postignut finalni dogovor koji bi mogao ići na odlučivanje, ali je pohvalio atmosferu na sastanku predstavnika HDZ-a BiH, SNSD-a i stranaka okupljenih oko „Trojke“.

Zakon o izmjeni i dopuni Izbornog zakona odnosi se na pozicioniranje Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP). SIP je, prije svega, veoma sumnjivo izabran, nije izabran u skladu sa Zakonom i nije se poštovao Zakon. Da bi se došlo do promjena mora se izmijeniti Zakon kako bi se do Nove godine došlo do promjene SIP-a. Na tom pitanju radimo oko Izbornog zakona i nijedno drugo pitanje ne potežemo oko toga, a tek nas čekaju teška pitanja izborne reforme, pojasnio je Dodik.

Po njegovim riječima, predstavnici Hrvata i Srba smatraju kako u odlučivanje o Središnjem izbornom povjerenstvu treba biti uključeni Dom naroda na razini BiH, dok Bošnjaci smatraju da ne treba.

Što se tiče Suda BiH, Dodik kaže da su godinama upozoravali na činjenicu da ni Sud ni Tužiteljstvo nemaju ustavnu osnovu za svoje formiranje, ali da su ipak formirani „nelegalnim odlukama visokih predstavnika“.

Imamo neki dogovor o tome da se treba formirati Apelacijsko vijeće na razini Suda BiH. Mi mislimo da sjedište treba biti u Banjoj Luci, HDZ misli da to ne bi trebalo biti sporno, dok bošnjačka strana misli da ima tu nekih problema pa ćemo čekati oko toga, ali ne samo oko toga nego i oko nadležnosti, rekao je.

Dodik je naveo da je RS dostavila prijedlog članova za radnu grupu koja će raditi na izmjenama Ustavnog zakona, kao i hrvatska strana, dok se još čekaju bošnjački predstavnici radne grupe.

Rekli smo da je ovaj mjesec taj kada ćemo imati Zakon o Ustavnom sudu i sucima strancima. Čujemo svakakvu vrstu priče i opstrukcija u javnosti, ali mislimo da je jedino korektno da svi predstavnici sjednu i naprave neki početni dokument, istaknuo je.

Dodik je još naglasio da “kada se sve dogovori, sve je dogovoreno, dok se sve ne dogovori, ništa nije dogovoreno”.

Treba održati atmosferu razgovora. Imamo sada obećavajuću atmosferu jer smo na sastancima svi spremni reći sve što mislimo o prijedlozima i idemo dalje. Ali moramo sada isporučiti rezultate oko Ustavnog suda BiH i tu ima dijametralno suprotnih stavova. Gospoda iz bošnjačkog naroda misli da o tome ne treba pričati dok se ne uđe u EU, kazao je predsjednik SNSD-a, prenosi Fena.

(www.jabuka.tv / Foto: Fena)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.