Što (ne) trebate učiniti ako vas napadne pas?

U posljednje vrijeme na području Hercegovine, a posebno Mostara, čujemo za sve više napada psa ili čopora pasa na djecu, bicikliste ili slučajne prolaznike. Zbog neodgovornosti i nemarnosti vlasnika, broj pasa lutalica se tijekom ljetnih mjeseci poveća (vrijeme godišnjih odmora).

Što učiniti ako se nađete u situaciji u kojoj bi vas mogao napasti pas lutalica, agresivan pas ili čak čopor njih. Portal Jabuka.tv prenosi savjete popularnog šaptača psima, Cesara Milana.

1. Pokušajte ostati mirni
Najbolje bi bilo da do napada uopće ne dođe. Ima istine u onome da životinje osjete strah pa je najbolje da ostanete mirni. Nikako nemojte trčati, mahati rukama, skakati i slično, jer se psu može činiti da ga napadate. Također, izbjegavajte gledati psa u oči. Ako vam se pas približi, pokušajte ostati nepomični, a ruke savijte u šake da zaštitite prste. Unatoč početnom instinktu da trčite u suprotnom smjeru, ne činite to. Pas vas u tom slučaju vidi kao plijen i počinje vas loviti, čak i ako mu to nije bila prvotna namjera. Teško da ćete na nogama (a čak i na biciklu) uspjeti biti brži od psa.
Ako u ruci imate bocu vode, kesu ili bilo što slično, možete pokušati baciti to kako bi odvratili psu pozornost i dobili priliku za bijeg.

2. Pokušajte ga otjerati
Ako ništa od navedenog ne upali, pokušajte mu “narediti” da ode. Odlučnim i sigurnim glasom povičite “Bježi“, “Gubi se!” ili nešto slično ali i dalje izbjegavajte kontakt očima.

3. Branite se od napada!
Ako vas pas ipak pokuša ugristi, morate se pokušati obraniti. Udarite ga nogom u grlo, vrat ili stražnji dio glave. Pokušajte pozvati pomoć, ali ne vrištite jer bi to kod psa moglo samo pojačati agresiju i učiniti napad još težim. Ako imate štap ili bilo kakvo oružje, koristite ga. Koristite težinu tijela, pokušajte ga zauzdati laktovima i koljenima bacajući se na njegovo tijelo ali u isto vrijeme izbjegavajući ugrize. Pokušajte mu slomiti rebro ili vrat. Ako ne želite to napraviti, pokušajte ga “zajahati” koljenima i držati za stražnji dio vrata kako vas ne bi ugrizao dok pomoć ne stigne.

4. Ako završite na podu…
Ako padnete na pod pokušajte sačuvati djelove tijela na kojima pas može napraviti najviše štete. Zaštitite lice, prsa i vrat. Okrenite se na trbuh, privucite koljena, a ruke stisnite u šake i stavite na uši, s laktovima uz tijelo. Nemojte se prevrtati.

5. Polako se povucite
Ako ste imali sreće i pas je izgubio zanimanje za vas i vaše ozljede nisu toliko velike da ne možete hodati, lagano se udaljite i pokušajte ostati smireni.

6. Potražite liječničku pomoć
Koliko god mali ugriz bio, svakako se javite liječniku. Ne možete znati s kim je sve pas bio u kontaktu i čime je zaražen. Ranu je potrebano što prije očistiti, isperite ju vodom, i čistom gazom napravite pritisak na mjesto krvarenja.

Znakovi koji vam govore da je pas agresivan:
Postoje neke pasmine koje su istaknute kao agresivne ali svaki pas srednje veličine i veći može biti opasan. Ovo su znakovi koji vas mogu upozoriti na opasnost, to jest, dati vam do znanja da je pas agresivan:

  • Režanje i pokazivanje zubi su očiti znakovi agresije
  • Kod pasa koji su ljuti mogu se vidjeti bjeloočnice, pogotovo ako se inače ne vide
  • Uši ukočene i povučene uz glavu su loš znak. Podignute ili opuštene uši obično govore da pas nije agresivan
  • Ako je cijelo tijelo psa ukočeno i napeto, to je znak da bi pas mogao napasti

I za kraj, izbjegavajte područja na kojima se kreću psi lutalice, nikad ne dolazite u doseg psa na lancu i svaki natpis “opasan pas” shvatite ozbiljno.

(www.jabuka.tv)2 komentara

  • Triba bižat na najbliže drvo u blizini a ako ga kojim slučajen nema onda na najbliži balkon. A ,AKO NEMA NI BALKONA NIĐE BLIZU NA VIDIKU , ONDA ZNAČI DA SI NAJE….O.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.