Što naš potpis otkriva o nama?

Jedna zanimljiva studija dolazi sa sveučilišta u Urugvaju. Znanstvenici su utvrdili da način na koji se potpisujemo kazuje puno o nama. Žene i muškarci koji se potpisuju velikim potpisom vole biti u centru pozornosti i socijalno dominantni.

Potpisivanje na ovaj način može biti znak da ljudima želite pokazati kako se osjećate, kažu psiholozi. Veliki potpis je znak inkliniranja da ostanete izvan grupe, a zauzmete centralnu poziciju. Rezultati testiranja pokazuju da su žene koje se tako potpisuju vjerojatnije tašte i egoistične, svakako narcisoidne, ali to nije slučaj sa muškim sudionicima studije.

Ekstremna briga o dojmu koji ostavljaju

Činjenica da je narcisoidnost ograničena samo na ženske potpise može se pripisati razlici spolova u izražavanju narcisoidnih osobina u svakodnevnom životu.

Prijašnje istraživanje, objašnjavaju znanstvenici, našlo je da su narcisoidni muškarci skloni pokazati tu osobinu manjkom sućuti, dok narcisoidne žene pokazuju narcisoidnost ekstremnom brigom o dojmu koji izaziva njihova fizička pojava, dok je rukopis samo odraz toga.

Različiti znakovi narcisoidnosti

Socijalnu dominaciju karakterizira pozitivan stav prema drugima, središnja pozicija u grupi, jaka potreba za dominacijom i samouvjerenost.

Jedna studija je još prije utvrdila da žene koje ukrašavaju svoj potpis sa uskličnikom i podcrtavanjem kada potpisuju rođendanske čestitke imaju jače izraženu narcisoidnost. Kod muškaraca to nije uočeno.

Studija je objavljena u časopisu The Journal of Research in Personality, prenosi Telegram.

Inače, vještina ili “znanost” koja na temelju analize rukopisa otkriva osobine ličnosti naziva se grafologija, a prvi pokušaj formuliranja povezanosti rukopisa i karaktera polovinom XVII. stoljeća formulirao je bez ikakvih metodičkih pretpostavki talijanski liječnik Camilo Baldi.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.