Što nam donosi svjetsko prvenstvo s 48 reprezentacija?

FIFA-ina odluka o povećanju broja sudionika na svjetskim nogometnim prvenstvima s 32 na 48 reprezentacija donijet će brojne promjene, a najznačajnije su one u formatu natjecanja te u kvalifikacijama za SP.

Prijedlog predsjednika FIFA-e Giannija Infantina o povećanju broja sudionika u utorak je u Zürichu jednoglasno podržalo FIFA-ino Vijeće koje broji 37 članova. Po tom prijedlogu 48 reprezentacija bit će podijeljeno u 16 skupina sa po tri momčadi. U knockout fazu plasirat će se po dvije ekipe iz svake skupine, odnosno ukupno 32 momčadi.

Ukupan broj utakmica porast će sa sadašnjih 64 na 80, ali maksimalan broj susreta koje možete odigrati i dalje ostaje sedam. U natjecanju po skupinama odigrat će se 48 utakmica, a 32 u nokaut fazi, piše Hina.

FIFA je udovoljila zahtjevima najmoćnijih europskih nogometnih saveza, pa će SP trajati 32 dana, koliko i sada traje.

Postojeći format s 32 reprezentacije primjenjivat će se na SP-u 2018. u Rusiji i 2022. u Kataru.

Iako tvrdi da odluka o proširenju nije motivirana profitom, Infantino je prije nekoliko mjeseci kazao da će prihodi porasti na šest milijardi eura, što je oko 800 milijuna eura više od procijenjenih prihoda za SP 2018. u Rusiji (5,2 milijarde eura). Također, dobit će porasti na 600 milijuna eura.

Budući da ćemo imati 16 sudionika više, postavlja se pitanje koje će kontinentalne federacije najbolje proći. Dosad je iz Europe dolazilo 13 reprezentacija, iz Afrike pet, Azija je davala četiri momčadi, Južna Amerika pet, a CONCACAF zona (Sjeverna i Srednja Amerika te Karibi) tri reprezentacije.

Još dvije momčadi su dolazile iz interkontinentalnih kvalifikacija (dvoboj predstvanika CONCACAF zone i Oceanije, te Južne Amerike i Azije). Zasad se ne zna tko će najviše profitirati od proširenja, ali špekulira se da će najbolje proći Azija, Afrika i CONCACAF zona, a i Oceanija bi napokon mogla dobiti jednog sigurnog predstavnika.

Povećanju broja sudionika na svjetskim prvenstvima usprotivila se Udruga europskih klubova (ECA), koje smatra da je takva odluka više politička negoli sportska.

”Ne vidimo razloga za mijenjanje sadašnjeg formata od 32 reprezentacije koji se je pokazao savršenim. Također, nije nam jasno čemu žurba kod donošenja tako važne odluke koja će se primijeniti tek za devet godina”, istaknula je Udruga europskih klubova, prenosi Hina.

I udruga “New Fifa Now” je protiv proširenja, te smatra kako će sada kvalifikacije postati smijurija.

No, legendarni Diego Maradona podržao je proširenje i kaže da je to fantastična ideja.

”Oduševljen sam inicijativom predsjednika FIFA-e jer će priliku za plasman na SP dobiti reprezentacije koje su do sada i prije početka kvalifikacija znale da nemaju šanse otići na SP. Sada svaka zemlja ima pravo sanjati o plasmanu na SP i obnovit će se strast za nogometom”, rekao je Maradona.

Treneru Manchester Uniteda Joseu Mourinhu sviđa se format natjecanja.

”Meni se sviđa da skupine imaju po tri momčadi. Imate dva susreta u skupini i oba će biti krucijalna, a onda idete u knockout fazu koja je sama po sebi uzbudljiva. Momčadi s manje kvalitete i iskustva nemaju velike šanse izboriti knockout fazu i vjerojatno će ići doma nakon dvije utakmice”, rekao je Mourinho.

Povijest promjena formata natjecanja na svjetskim prvenstvima:

SP 1930. u Urugvaju – 13 sudionika, jedna skupina od 4 reprezentacije i tri od 3, a pobjednici skupina ušli su u polufinale.

SP 1934. u Italiji – 16 sudionika, knockout faza od početka do kraja.

SP 1950. u Brazilu – umjesto predviđenih 15 reprezentacija sudjelovalo je 13, koje su bile podijeljene u četiri skupine. Pobjednici skupina formirali su završnu skupinu od četiri reprezentacije koje su igrale međusobno i ona sa najviše bodova bila je prvak.

SP 1954. u Švicarskoj – 16 reprezentacija podijeljenih u četiri skupine, a u natjecanju po skupinama svaka je reprezentacija odigrala po dvije utakmice, umjesto po tri. Dvije najbolje iz svake skupine ušle su u knockout fazu.

SP 1958. u Švedskoj – 16 reprezentacija podijeljenih u četiri skupine, a u natjecanju po skupinama svaka je reprezentacija odigrala po tri utakmice. Dvije najbolje iz svake skupine ušle su u knockout fazu.

SP 1974. u Zapadnoj Njemačkoj – 16 reprezentacija podijeljenih u četiri skupine. Po dvije najbolje iz svake skupine ušle su u drugi krug gdje su formirane dvije skupine po četiri momčadi. Pobjednici skupina igrali su u finalu, a drugoplasirani za treće mjesto.

SP 1982. u Španjolskoj – 24 reprezentacije podijeljene u šest skupina. Po dvije najbolje iz svake skupine ušle su u drugi krug, gdje su formirane četiri skupine sa po tri momčadi, a pobjednici skupina ušli su u polufinale.

SP 1986. u Meksiku – 24 reprezentacije podijeljene u šest skupina. Po dvije najbolje iz svake skupine i četiri trećeplasirane ušle su u knockout fazu.

SP 1998. u Francuskoj – 32 reprezentacije podijeljene u osam skupina. Po dvije najbolje iz svake skupine ušle su u nokaut fazu.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: