Što je UEFA Europska konferencijska liga? – Jabuka.tv

Što je UEFA Europska konferencijska liga?

Stiže nam novo nogometno natjecanje, riječ je o UEFA Europskoj konferencijskoj ligi.

UEFA je u četvrtak 4. prosinca potvrdila prisupnu listu klubova za svoja natjecanja u idućoj sezoni prema kojoj prvak BiH igrati prvo pretkolo kvalifikacija za Ligu prvaka, a preostala tri predstavnika prvo pretkolo Europa konferencijske lige.

Europska konferencijska liga je buduće treće klupsko natjecanje u organizaciji UEFA-e po jačini, odmah iza Lige prvaka i Europske lige, a pobjednik tog novog natjecanja stekao bi pravo sudjelovanja u Europskoj ligi.

Prvaci europskih zemalja igrat će i dalje Ligu prvaka, a nižeplasirane momčadi ići će u kvalifikacije za Konferencijsku ligu umjesto u početnu fazu Europske lige.

BiH neće imati predstavnike u Europskoj ligi od iduće sezone

U kvalifikacijama će se pet klubova iz prvih pet država na UEFA-inoj ljestvici priključiti tek u doigravanju (dosad je to bilo u 2. pretkolu), kao i tri kluba koja napuste natjecanje u Europskoj ligi u 3. pretkolu.

Konferencijska liga imat će osam skupina s po četiri kluba iz kojih pobjednici odlaze među zadnjih 16.

Prije tog dijela natjecanja bit će play-off za drugoplasirane iz skupina i trećeplasirane iz skupina Europske lige. Plan je da se broj klubova koji se natječu u Europskoj ligi smanji s 48 na 32, a razlika prebaci u Konferencijsku ligu.

15 klubova zauzet će klubovi koji ispadnu iz kvalifikacija za Ligu prvaka i Europsku ligu, a ostalih 17 mjesta rezervirano je za ostale klubove.

Europska liga od sezone 2021./22. zatvorit će vrata klubovima koji nisu prvaci u svojim državama, uz uvjet da im se država nalazi ispod 15. mjesta na UEFA-inoj ljestvici.

Konferencijska liga podijelit će oko 240 milijuna eura, što je oko dva i pol puta manje u odnosu na Europsku ligu.

Klubovi će za ulazak u skupine Europske lige dobivati oko 3,1 milijun eura, a za ulazak u skupine nove Konferencijske lige oko 1,24 milijuna eura, što je praktički na istoj razini kao i premije za nastup u skupinama Europske lige iz 2015. godine.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.