Što je to kompatibilnost biljaka u vrtu? – Jabuka.tv

Što je to kompatibilnost biljaka u vrtu?

Kompatibilnost biljaka je jedna od osobina biljaka da povoljno djeluju na druge biljke u blizini i zbog toga se ove biljke dobrodošle u svakom vrtu.

Ako ste odlučili zasaditi vlastiti vrt i u njemu uzgajati organsko voće i povrće, znajte da postoje dobri i loši susjedi u vrtu a ovdje ćemo navesti neke detalje o kompatibilnosti biljaka.
Kao što je to slučaj i s ljudima tako i biljke reagiraju jedna na drugu pa se neke biljke slažu dobro, dok se druge “ne podnose”. Tu pojavu nazivamo kompatibilnost biljaka.

Ako biljke sadite u skladu s njihovom kompatibilnošću zasigurno ćete poboljšati njihov rast, povećati urod i zaštititi biljke od nametnika.

Povrće i njihove kompatibilne biljke

Šparogama su kompatibilne rajčice, peršin i bosiljak. Uz grah kompatibilni su krumpir, mrkva, krastavci, cvjetača, kupus, većina povrća i ljekovitih biljaka.

Za ciklu to je crveni luk i koraba, Kupus i sve kupusnjače vole rasti uz aromatično bilje, krumpir, celer, kopar, kamilicu, kadulju, metvicu, ružmarin, ciklu i luk.

Mrkva se odlično slaže s graškom, salatom, vlascem, lukom, porilukom, ružmarinom, kaduljom i rajčicom. Celer ide uz poriluk, rajčicu, grah, cvjetaču i kupus.  Vlasac voli mrkvu i rajčicu.

Kukuruz obožava krumpir, grašak, grah, krastavac, tikvu i tikvicu, a zelena salata je luda za mrkvom, rotkvicama, jagodama, krastavcima i lukom. Za ove biljke se smatra da povoljno djeluju na sve ostale biljke blizu sebe. Zbog toga su ove biljke dobrodošle u svakom vrtu.

Luk i češnjak pašu s ciklom, jagodom, rajčicom, zelenom salatom, porilukom, kamilicom, ali odmaknite je od graška i graha.

Soja je zanimljiva i slaže se sa svim biljkama.

Uz kompatibilnost biljaka tu su naravno i biljke-antagonisti

Jagode vole grah, špinat, zelenu salatu i luk, ali ne podnosi kupus.

Suncokret tako voli krastavce a alergičan je na krumpir u svojoj blizini.

Rajčica voli vlasac, luk, peršin, šparoge, neven, potočarka, mrkva, a ne podnosi korabu, krumpir, komorač, kupus ni grašak.

Paprika obožava rajčicu, geranij i petuniju, a od nje daleko odmaknite grah, kupusi kelj, piše Rtl.hr.

Evo još nekoliko ljekovitih biljaka koje je dobro imati u vrtu, a svaka od njih pomaže biljkama na svoj način:

  • Matičnjak stvara povoljnu atmosferu za rast drugih biljaka i privlači pčele.
  • Majoran pozitivno djeluje na okolne biljke.
  • Kopriva štiti okolne biljke od nametnika i bolesti te poboljšava njihov rast.
  • Valerijana poboljšava kvalitetu tla i štiti od bolesti,
  • Kamilica poboljšava kvalitetu tla, a maslačak pomaže većini povrća, ali koristite ga u malim količinama.

Poštujte razmak između biljaka. Ostavite dovoljno mjesta tako da biljke jedva dodiruju jedna drugu. To će pospješiti kompatibilnost biljaka!

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.