Što je s minimalnom plaćom koju je obećala Vlada?

Prošla je godina od sjednice Vlade FBiH na kojoj su usvojene smjernice ekonomske i fiskalne politike FBiH za razdoblje od 2024. do 2026. godine te najavljeno smanjenje opterećenja na plaću.

Nekoliko mjeseci kasnije obećano je da će s početkom ove godine FBiH imati najniža porezna opterećenja od 28,5 posto i minimalnu plaću u iznosu od 1.000 KM.

Rokovi su pomjerani, informacije iz Vlade šture i neprecizne, pa poslodavci u ovom entitetu, uz svaku radničku, jednu plaću moraju uplatiti i državi. Sve “zahvaljujući” doprinosima i porezima od gotovo 70 posto te drugim nametima, od kojih je 3.200 parafiskalnih, piše Dnevni avaz.

Fiskalna reforma spremna, minimalna plaća ide na 1.000 KM?

Mi nemamo nikakve službene informacije da se išta radi na tim zakonima. Ono što imamo jeste da Vlada FBiH ne može ići u njihovo usvajanje dok se ne osiguraju potrebna sredstva.

A Vlada je mišljenja da će online fiskalizacija povećati prihode. Međutim, mi ne vidimo ni da se na tome nešto radi, tako da u ovoj godini, prema svemu sudeći, od toga nema ništa, kazao je za Dnevni avaz Adnan Smailbegović, predsjednik Udruge poslodavaca FBiH.

Posljednje najave iz Vlade FBiH glasile su da bi set fiskalnih zakona, koji bi rasteretili gospodarstvo, te zakon o minimalnoj plaći, koji bi barem djelomično poboljšao standard radnika, trebali biti usvojeni u drugoj polovici godine.

Minimalna plaća u Hrvatskoj dvostruko veća nego u FBiH

Međutim, na polovici godine, a s obzirom na rokove potrebne za javnu raspravu i parlamentarnu proceduru, evidentno je da će poslodavci i radnici ispunjenje ovog obećanja čekati do 2025.

Uz ozbiljnu reformu, naša ekonomija i standard radnika bi mogli biti puno bolji. Do tada, imamo čvrsto obećanje da će se odluka Vlade FBiH o isplati neoporezive pomoći radnicima nastaviti do kraja godine. Nadamo se da će ispuniti to obećanje i u narednih desetak dana donijeti takvu odluku, jer, i to je bolje nego ništa, ističe Smailbegović.

Nenadić: Nije problem minimalna plaća već nameti

Profesor Željko Rička podsjeća na enorman rast poreznih prihoda, činjenicu da nam EU nudi značajnu financijsku podršku, da imamo solidan kreditni rejting, ali umjesto da politika prihvati i iskoristi okolnosti koje nam idu na ruku, politikantstvo i nesloga nas mogu koštati budućnosti.

Sve imamo “na izvolite”, ali mi to nećemo. Obećavaju, ali u dijelu gdje je potrebno zakone usuglašavati, međusobno se nadmudruju i jedni drugima podmeću noge. Zato ne mogu ni doći do organizirane porezne politike, koja bi omogućila 1.000 maraka radniku, ističe Rička.

Nekoliko mjeseci kasnije obećano je da će s početkom ove godine FBiH imati najniža porezna opterećenja od 28,5 posto, podsjeća Dnevni avaz.

BiH na samom dnu: Pogledajte europsku statistiku o plaćama

(www.jabuka.tv)

3 komentara

  • ZNA SE što nema ništa od povečanja place, ZNA SE sto su mirovine ovolike, ZNA SE sto nema braniteljskog dodatka, itd …, ZNA SE tko je na vlasti 30 godina i tko nam to ne da.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.