Što donosi novi federalni zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju?

Federacija Bosne i Hercegovine dobit će 12. siječnja novi zakon o mirovinsko-invalidskom osiguranju ako Dom naroda Federalnog parlamenta, u čijem je predloženom dnevnom redu, odobri tog dana isti tekst koji je već prihvatio Zastupnički dom 13. prosinca prošle godine.

U dosadašnjoj odmakloj parlamentarnoj proceduri ovog akta, federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača najavio je kao jednu od njegovih bitnih karakteristika novi, bodovni sustav za određivanje visine mirovina.

”Bodovna formula je pravedniji sustav. To znači da će osoba koja svake godine prima plaću u visini prosječne, dobiti za svaku takvu godinu po jedan bod. Ti, osobni bodovi, množe se s općim bodom 13,6. Na taj način, osoba s prosječnom plaćom od 830 KM, koju je ostvarila tijekom 40 godina, imat će mirovinu oko 526 KM”, primjer je koji je “izračunao“ Drljača.

U predloženom zakonu se obračun starosne mirovine bodovnom formulom bazira, dakle, na stažu osiguranja i uplaćenim doprinosima. Za svaku godinu staža s plaćenim doprinosom osiguranik stječe bodove proporcionalno uplaćenom doprinosu: 1 bod ako je plaća bila ista kao i prosječna u Federaciji (2 boda ako je bila dvostruko veća od prosječne, 0.5 boda ako je bila pola prosječne, itd.).

Radi se o zakonu od ključne važnosti za Federaciju BiH za osiguranje financijske stabilnosti umirovljenika, poboljšavanje sustava mirovinskog i invalidskog osiguranja i osiguravanje njegove dugoročne financijske stabilnosti”, navela je između ostalog Federalna vlada kao predlagač zakona.

Zakon je utemeljen na Strategiji reforme mirovinskog sustava u Federaciji BiH, koju je usvojio Parlament Federacije BiH, navedeno je također.

Da bi stupio na snagu, potrebno je da ga, kao i svaki drugi zakon, prihvate oba doma u istovjetnom tekstu.

U slučaju razlika, koje se u parlamentarnoj praksi događaju zbog podnošenja amandmana, obavezno je usuglašavanje tekstova između dva doma, a to je proces koji odlaže operativnost akta za neko vrijeme.

(Fena)

14 komentara

 • I po tom novom Zakonu mio pio 95 posto umirovljenika koji su radili 40 godina dobit će mirovinu 326 KM jer im poslodavci i u društvenom i u privatnom sektoru nisu uplaćivali doprinose ili su uplaćivali na minimalni osobni dohodak A ovih 5 posto će imati dobre mirovine jer su sami sebi i svojima uplaćivali maksimalne doprinose.
  A do sada su jadni umirovlhenici sa 40 godina staža i uplaćenog doprinosa za svaku godinu makar i minimalno uplaćenih doprinosa imali zajamčenu mirovinu od 434 KM a sad skoro pa svi koji tjekom 40 godina nisu svaki mjesec imali prosječnu plaću koja za prošlu godinu iznosi 830 KM dobit će 326 KM .Žalosno.
  0  0
 • rekao je rojs -ko je jamio ,jamio.ovim koji su otišli po povoljnm uvjetima još podići mirovine,a šta će mo sa ovima koji su prošli cijeli rat i otišli u samoupravi a nisu imali uvjete za mirovinu?sada radi do 65.mnogi od ovih koji su otišli u mirovinu nisu vidjeli linije ali imali su sreće da ispunjavaju uvjete starosti i staža.totalna nepravda
  0  0
 • Ti koji su ostvarili mirovine po povoljnim uvjetima će im jos vratiti i podići a bili su o u ratu pod povoljnim uvjetima a koji su ratovali nisu nigdje prispili ostali bez mladosti radnog mjesta, zdravlja, srušene im ili poklonjene firme i ostali i bez mogućnosti da imaju ikakvu mirovinu i primanja.
  a oni što su radili desetak godina i uplaćivali najviše doprinose imaju 2174 KM i ovim zakonom imat će još 500 KM i pošto su mladi i dalje rade na funkcijama i odborima.
  0  0
 • Anonimno ko je cijeli radni vijek 40 godina imao ispod 830 KM plaću lijepo piše imat će 326 KM mirovinu i to uplaćenih doprinosa za svaku godinu , mjesec i dan a tako je skoro pa svim umirovljenicima.
  0  0
 • I od nedavno su knjižice radne vraćene radnicima jer u njima se pisalo kako se htjelo ili moralo.
  U Njemaćkoji minimalno moraš raditi 5 godina i dobivaš mirovinu i to za svaku godinu staža minimalno 65 eura pa računaj za 5 godina dobiješ 330eura a kod nas za 40 godina staža 4 eura po godini staža tj. 326 KM .Prestrašno.
  0  0
 • Umirovljenik s 326 KM kad podmiri sve režije, nakupuje brdo hrane, podijeli unucima cwaju za čoksu imati će još dovoljno love i energije da uplati tečaj stranog jezika ili informatike, ma sve će cvjetati, o je*em ti ‘vaku državu
  0  0

Komentiraj: