Stipendije njemačkog gospodarstva za studente iz BiH – Jabuka.tv

Stipendije njemačkog gospodarstva za studente iz BiH

Mercedes, Bosch, Siemens su neke od njemačkih tvrtki koje su otvorile vrata za studente iz BiH. Prakse počinju idućeg ljeta. Riječ je Programu stipendija njemačkog gospodarstva ”Dr. Zoran Đinđić” za studente Zapadnog Balkana.

”Imam ogromnu želju raditi za BMW. To je za mene posao iz snova i automobil nad automobilima. Tako sam napisao u svom motivacijskom pismu, iskreno i bez uvijanja”, objašnjava Nenad, bivši stipendist.

Nenad Radović

Nenad Radović

On nije dobio praksu u BMW-u, ali jeste u drugoj njemačkoj tvrtki. U Munchenu je proveo, kaže nezaboravnih jedanaest mjeseci: ”Po isteku prakse, narednih pet mjeseci me je stipendirala tvrtka u kojoj sam radio. Riječ je o velikoj firmi koja se bavi proizvodnjom pneumatskih sustava za komercijalna i pružna vozila. Svjetski su lider u toj oblasti, imaju oko 20.000 zaposlenih”.

Prakse traju od tri do šest mjeseci

Fondacija ”dr Zoran Đinđić” iz Srbije u suradnji s Njemačkom gospodarskom komorom i Ministarstvom za gospodarstvo i razvoj, omogućava studentima iz cijele regije, da provedu tri do šest mjeseci na stručnoj praksi u Njemačkoj. U programu sudjeluju vodeće njemačke tvrtke kao što su Bosch, Siemens, Deutsche Bahn i mnoge druge.

Njemačka vlada daje stipendiju od 550 eura mjesečno, tvrtka pokriva troškove smještaja. Troškovi zdravstvenog osiguranja i puta su također pokriveni.

 

Ovaj stipendijski program predstavljen je banjalučkim studentima, koji su po svemu sudeći izuzetno zainteresirani za praksu u Njemačkoj.

Najveći broj stipendija nudi se u inžinjerskim oblastima i ekonomiji, ali i studenti ostalih fakulteta mogu pronaći nešto za sebe. U tijeku je natječaj za trinaestu generaciju stipendista, traje do 15. studenog, a prakse počinju 1. lipnja 2016. Oko 200 kandidata iz regije imat će priliku raditi u Njemačkoj idućeg ljeta. Svi detalji mogu se pronaći na stranici www.djindjic-stipendienprogramm.de.

Rok za prijavu 15. studeni

Damjan Milanović

Damjan Milanović

Damjan Milanović je na četvrtoj godini Ekonomskog fakulteta. Ima veliku želju steći praksu i konkretne vještine u svom budućem poslu, a priliku da to bude u Njemačkoj neće propustiti: ”Zanimaju me financije i računovodstvo, nadam se da ću u toj oblasti naći praksu. Nažalost, ovdje tijekom cijelog studija nikakvo praktično iskustvo nismo imali. Zaista mi je to potrebno i nadam se da ću dobiti ovu stipendiju”.

Damjan odlično govori engleski, njemački malo lošije, ali će do lipnja naredne godine i to promjeniti. Dat će sve od sebe da nekoliko mjeseci provede u njemačkoj tvrtki. Potrebno je da su kandidati na četvrtoj godini osnovnih studija, na master ili doktorskim studijima. Važno je da znaju engleski ili njemački jezik a najbolje oba, kaže Saša Marković, regionalni koordinator Programa stipendija njemačkog gospodarstva ”Dr Zoran Đinđić” za studente Zapadnog Balkana.

Saša Marković

Saša Marković

”Kroz program je prošlo preko 500 studenata iz regije. Referenca njemačke tvrtke u biografiji kao što je Mercedes ili Siemens mnogo znači. Cilj je ne samo da oni osobno profitiraju već da to stečeno znanje primijene u svojoj sredini”, ističe Marković.

Budući inženjeri i ekonomisti najlakše do prakse

Za buduće liječnike ponuda je nešto slabija, ali svakako ima mogućnosti, ako ne preko ovog programa onda na drugi način. Dvadesetpetogodišnji Željko Jakšić završava studije medicine, došao je na prezentaciju spomenutog stipendijskog programa kako bi u njemu pronašao svoju priliku.

Bosnien und Herzegowina Zeljko Jaksic Student in Banja Luka

 

”Za početak me zanima intenzivni tečak njemačkog jezika, jer koliko vidim ovdje za mene nema baš mnogo toga, ali pokušat ću svakako”, ističe Željko.

Nenad Radović je na praksu otišao kao student završne godine Mašinskog fakulteta u Banja Luci. Vratio se spremniiji i odlučniji da u pozivu koji je odabrao ostvari što je više moguće u svojoj zemlji. Imao je ponudu da ostane u Njemačkoj, ali je nije prihvatio.

Ovaj dvadesetsedmogodišnjak danas radi u jednoj bh. firmi koja dosta surađuje s njemačkom tvrtkom, pa često ima priliku putovati. Iako je praksu već odavno odradio, aktivnosti u okviru programa i dalje traju. Nenad je član alumni kluba koji bivše stipendiste redovno okuplja.

(Deutsche Welle)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.