Stipe Prlić novi predsjednik HNV BiH, najavio zalaganje za prava Hrvata

Na Saboru Hrvatskog narodnog vijeća (HNV) u BiH danas je izabran novi predsjednik Stipe Prlić i dopredsjednici Petar Matanović i Marinko Pejić.

U svom radu nastojat ću da pozicioniram HNV u BiH da ima važniju ulogu u bosanskohercegovačkom društvu. Također, zalagat ću se za vrijednosti zbog kojih je osnovan HNV kao prva nevladina organizacija s hrvatskim predznakom u BiH. Samim osnivanjem HNV-a dali smo jasnu poruku da smo za mir, da svi ljudi u ovoj našoj domovini žive ravnopravno koliko je to što više moguće i nismo za produbljavanje nacionalnih podjela, izjavio je novinarima Stipe Prlić.

HNV smatra da izmjene Ustava i Izbornog zakona trebaju biti u skladu s odlukama Ustavnog suda BiH i Međunarodnog suda za ljudska prava iz Strasbourga (Sejdić-Finci i drugi), te s međunarodnim konvencijama o zaštiti ljudskih prava.

U tom pogledu, smatra Prlić, po zakonu koji sada predlaže Hrvatski narodni sabor (HNS) ne bi se mogli izabrati predstavnici hrvatskog naroda tamo gdje ne prelaze 5,8 posto stanovništva.

Mislim da je s tim prijedlogom zakinut veći broj Hrvata u BiH, koji žive u dijelovima gdje su u manjini. Umjesto da o njima vodimo računa, mi vodimo računa o zapadnoj Hercegovini. Ja sam tamo zaštićen u svakom pogledu i ne vidim nikakav problem za nas, gdje smo u većini. Isto tako ne bi trebalo da bude bilo tko bez zaštite tamo gdje je manjina, poručio je Prlić, prenosi Fena.

Zaključci u vezi Izbornog zakona i ustavnih promjena koji su razmatrani usuglasit će se na osnovu diskusija na Saboru i tek onda ponuditi javnosti.

Također, na današnjem Saboru izabrana su i dva nova člana Upravnog odbora Zlatko Kovačević i Đuro Kesić.

(www.jabuka.tv | Foto: Fena)


11 komentara

 • Svaka konkurencija i rivalitet može donijeti samo napredak i predaniji rad druge strane.
  Pozdravljam. Ne Prlića, već opciju….kao opoziciju

  • Kako to da ni ovoj hrvatskoj udruzi nema Komšića vojnika Alijine armije a kao fol predstavlja Hrvate u BiH i zalaže se kao fol za mjesta u BiH gdje su Hrvati izrazita manjina. Očito da Komšiću nije do nikakvih Hrvata u BiH.

 • Hbl majku, dobro ti se Stranka blamira pojedinim personalnim rjesenjima, skoro kao izbor sefice ZZOO ZZH i HBZ. Zavod je manje – vise bezzna institucija dok je HNS nesto prevazno za nas u ovom trenutku, makar bi trebao biti.
  I, stranka svima nama puca u nogu ovim izborom.
  Samo upisati ime u google i evo:
  “Kako su bh Hrvati financirali političko-marketinško-medijsku hobotnicu koja ih je “davila”?”
  Optuznica, sudjenje, kriminal…
  Boze baci puno cigli i….

 • Koji je majmun imenovao ovog kriminalca u to Vijeće? sramota nad sramotama. Njega treba imenovati iu zenički zatvor.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.