Stiglo je proljeće! – Jabuka.tv

Stiglo je proljeće!

U petak u 3:49 sati, na sjevernu hemisferu Zemlje, pa i u Bosnu i Hercegovinu, stiglo je proljeće.

Astronomski govoreći, to je trenutak proljetne ravnodnevnice, kad su dužine dana i noći približno jednake.

Na zapadnoj hemisferi (Sjeverna Amerika) proljeće je stiglo ranije, 19. ožujka što je najraniji početak proljeća u posljednje 124 godine.

Sunce će 20. ožujka biti točno na nebeskom ekvatoru, odakle će se početi penjati sjeverno od ove nebeske paralele. Istovremeno, u državama ispod ekvatora počinje jesen. Proljeće će trajati do 20. lipnja, kad će kalendarski započeti ljeto.

Prve dane proljeća u Bosni i Hercegovini, u petak i subotu, obilježit će stabilno i pretežno sunčano vrijeme. Priroda će iz dana u dan sve više pokazivati svoju ljepotu i raznolikost.

Raznolika će biti i temperatura zraka. U prijepodnevnim satima moguć je slab mraz u Bosni, a tijekom dana očekivane temperature bit će i iznad 20 stupnjeva Celzijevih.

Jutarnje temperature zraka u Bosni varirat će od -2 do 4, na jugu zemlje od 4 do 8. Maksimalne dnevne temperature u Bosni između 15 i 20, u Hercegovini od 18 do 22 stupnja Celzijeva.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH drugog dana vikenda kao i u prvom dijelu tjedna prema dostupnim prognostičkim materijalima prognozira se promjena vremenskih prilika.

Očekuje se naoblaka s padalinama, kiša u nižim, a susnježica i snijeg u višim područjima. Temperature zraka niže u odnosu na ovaj tjedan.

U jutarnjim satima mraz, a maksimalne dnevne do 10 u Bosni i 14 stupnjeva Celzijevih u Hercegovini.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.