Stigla jeziva prijetnja Islamske države Bosni i Hercegovini

Muslimani vjerske vlasti u BiH vode akciju zatvaranja ilegalnih selefijskih molitvenih zajednica u kojima se regrutiraju džihadisti za rat u Siriji, no radikali uzvraćaju prijetnjama: “Trovat ćemo vas, dizat ćemo vas u zrak i ovdje i na Sandžaku”, piše Jutarnji.hr.

Molim Alaha da reisu-l-ulemu u BiH Huseina ef. Kavazovića i njegove sljedbenike šije zakoljem nasred Baščaršije – dio je to užasavajuće prijetnje koju je, u videosnimku na YouTubeu, nedavno objavio Amir Selimović, pripadnik tzv. Islamske države porijeklom iz BiH. Selimović je do prije godinu dana živio u selu Svojate kod Živinica, nedaleko od Tuzle. U Siriju je otišao sa suprugom i djetetom.

“Ja sam dijete iz pakla doveo u blagostanje, jedino je blagostanje gdje vlada šerijat. Crknite od muke, mi znamo da će vladati šerijat cijelim svijetom. Ako se ne pokajete, radujte se svojoj propasti i narančastim kombinezonima. To je poruka svim medijima Iblisovim u BiH”, izjavio je Selimović u videoporuci te dodao: “Kako vas nije sramota hvaliti reisa, ohalalio (blagoslovio) je kamatu, sudjelovanje u nevjerničkim vojskama u borbi protiv muslimana, za kog su demokratija i kufr (bezbožništvo) i islam isto.

Amir Selimović dio je grupe od nekoliko desetaka građana BiH koji su, posljednjih nekoliko godina, počeli prakticirati tzv. takfir ideologiju odnosno radikalni islam. Selimović je, kao i značajan dio njegovih istomišljenika, napustio svoj dom u BiH i pristupio tzv. Islamskoj državi.

U proteklih pet godina, koliko traje rat u Siriji, neki od ovih građana BiH povremeno su objavljivali prijeteće poruke predstavnicima Islamske zajednice u BiH, vlasima i medijima. Poruke su odavno šablonizirane i usklađene su s već dobro poznatom agresivnom kampanjom ove terorističke grupe. rupe.

“Ovaj ajet je dovoljan da se iselite u zemlju islama. A oni koji ne mogu i imaju opravdan razlog, a Alah najbolje zna tko su oni, borite se tamo, borite se protiv njih, ako možete postavljajte eksplozive ispod auta, u njihovim kućama, svima njima. Ako možete, uzmite otrov, stavite im u piće, u jelo, neka crknu od muke, od otrova. Ubijajte ih na svakom mjestu, gdje god stignete, po Bosni, po Srbiji, po Sandžaku, vi to možete, Alah će vas pomoći”, poziva na jednoj od snimaka džihadist koji je potpisan kao Salahudin iz BiH, a inače borac ISIL-a.

Većina pripadnika ISIL-a prijeteće poruke šalje skrivena iza nadimaka odnosno tzv. ratnih imena. Podaci sigurnosnih agencija BiH pokazuju da su skoro svi koji su iz BiH otišli u ISIL pripadali tzv. selefijskom pokretu te da su bili dio “paradžemata”. Grupa muslimana koja molitvu obavlja u jednoj džamiji ili mesdžidu zove se džemat. Džemat uključuje zajedničku molitivu ali ne ograničava se samo na molitvu, nego je okvir i za druge vjerske aktivnosti u zajednici. BiH je zakonom o slobodi vjera precizirao da vjerski život u toj zemlji mogu organizirati Islamska zajednica u BiH, Katolička crkva i Srpska pravoslavna crkva.

Kad je riječ o muslimanima, vjerski život može organizirati samo Islamska zajednica u BiH. U praksi to znači da su sve džamije i mesdžidi dio Islamske zajednice, imami koji ih predvode su uposlenici Islamske zajednice u BiH… Spomenuti paradžemati organizirani su mimo institucija Islamske zajednice u BiH, osobe koje ih predvode su samoproglašeni imami a uglavnom propagiraju ideje koje nisu u skladu sa islamom koji prakticiraju muslimani u BiH. Muslimani u BiH su, od dolaska islama na ovo područje, suniti i pripadaju hanefijskom meshebu koji se smatra najliberalnijim pravcem u islamu.

Hilmo Neimarlija, bivši predsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH i bivši profesor Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu te jedan od autora Ustava Islamske zajednice, pojašnjava da u zemljama poput BiH gdje je islam institucionalno organiziran ne mogu postojati džemati koji nisu dio Islamske zajednice.

“Islamska zajednica u BiH predstavlja kontinuitet islama na ovim prostorima od Muhameda a. s. i njegove zajednice. Islamska zajednica u BiH nositelj je vjerskog autoriteta i tumač pravnih propisa islama. Dakle, da bi džemat kao osnovna jedinica vjerske zajednice bio valjan, mora biti dio Islamske zajednice a imam odnosno hatib mora imati ovlasti koje mu povjeri reisu-l-ulema. Također, da bi namaz koji se obavi u džematu bio valjan, mora ga predvoditi imam ovlašten od reisu-l-uleme”, ističe Neimarlija pojašnjavajući da tzv. paradžemati nemaju ništa od spomenutog te stoga i nose takav naziv. Također, Neimarlija pojašnjava da je pravna škola odnosno mesheb kojem pripadaju muslimani u BiH najmanje kruta.

Krajem prošle godine Islamska zajednica u BiH pokrenula je sveobuhvatnu akciju ukidanja ovih paradžemata koji, prema podacima sigurnosnih agencija, predstavljaju i bazu za regrutiranje radikalnih islamista i njihovo upućivanje na ratišta u Siriji i Iraku. Točan broj paradžemata nije poznat ali radi se o nekoliko desetaka. Uglavnom su smješteni u ruralnim sredinama, u privatnim objektima. Neki od njih nalaze se i u većim gradovima a jedan od takvih djelovalo je i u jednom od sarajevskih prigradskih naselja. Nalazi se u naselju Zaklopača, u neposrednoj blizini aerodroma. Kuću koja je po ideji vehabijskog lidera iz Gornje Maoče Nusreta Imamovića adaptirana za mesdžid svojevremeno je kupio Sead Redžematović, državljanin Crne Gore. Redžematović je često dolazio u Gornju Maoču. Tu je zajedno s Almerom Salihovićem boravio i u jutro 28. listopada 2011. Tog dana s njima je bio i Mevlid Jašarević koji je nekoliko sati kasnije u Sarajevu pucao na zgradu Ambasade SAD-a i ranio policajca koji je radio na njenom osiguranju.

U međuvremenu je Sead Redžematović protjeran iz BiH. Almer Salihović je među prvim dobrovoljcima krenuo put Sirije, gdje je ubrzo poginuo. I mnogi drugi će iz ovog mesdžida krenuti put Sirije i Iraka, da bi se pridružili ISIL-u. Jedan od svjedoka u procesu protiv Huseina Bilala Bosnića potvrdio je da su tu dolazili oni koji će otići na ratište u Siriji, a mesdžid je davao i utočište povratnicima sa sirijskog ratišta. Kao predavači u mesdžid dolaze Mirsad Omerović zvani Ebu Teima iz Beča. On je početkom 2015. uhapšen u Beču zbog podrške ISIL-u. U glavnom austrijskom gradu nedavno je počeo sudski postupak u kojem je Omerović optužen da je, među ostalim, za odlazak u ISIL vrbovao djevojčice Sabinu Selimović i Samru Kešinović. Obje su poginule u Siriji: jedna od njih je, uhvaćena prilikom pokušaja bijega, bila zvjerski mučena.

Mesdžid je privukao i pojedince kojima je vehabizam bio pokriće za kriminal. Bajro Ikanović, sada jedan od zapovjednika u redovima ISIL-a, dovodi nekoliko osoba iz krim miljea koji su počeli reketirati vlasnike kafića i trgovina, plašeći ih svojim vehabijskim prijateljima. U policijskim akcijama u kojima je uhapšeno nekoliko desetaka osoba zbog pridruživanja ISIL-u pronađene su i fotografije spomenutih radikalnih islamista sa zastavom ISIL-a. Amir Selimović, koji je posljednji u nizu uputio prijetenje iz Sirije, također je bio pripadnik jednog od ovih džemata koji se nalazi nedaleko od Tuzle. Prijetnje pripadnika ISIL-a inače su se intenzivirale nakon što je Parlament BiH usvojio zakon kojim je pridruživanje bilo kojoj paravojnoj ili parapolicijskoj jedinici kazneno djelo odnosno nakon što je Islamska zajednica u BiH pokrenula kampanju zatvaranja paradžemata.

Rok za zatvaranje paradžemata istekao je krajem veljače ove godine. Islamska zajednica priopćila je da se značajan dio tih nelegalno organiziranih džemata pristao integrirati u Islamsku zajednicu BiH, no dio to i dalje odbija. Oni koji to ne učine, postaju predmet rada sigurnosnih agencija. “Potpuno je jasno tko može i na koji način organizirati vjerski život. Onima koji se ne povinuju odluci Islamske zajednice u BiH bavit će se naše sigurnosne i pravosudne institucije”, decidiran je Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH.

(Jutarnji list)16 komentara

 • Svaka cast reisu kvakovicu na hrabrosti tako i treba protjerat ove izmapulirane budale iz bih koje nemaju veze sa islamom budale sto se ne bore za islam nego za veliki izrael mada to ni sami neznaju

 • Svaka cast na hrabrosti reisu kvakovicu tako i treba protjerat ove izmapuliane budale iz bih koji nemaju nikakve veze sa islamom koji se ne bore za islam nego za veliki izrael a to ni sami neznaju

 • Ko god ima oružja a susretne te bradonje, diži ga u zrak, pucaj, buši ga! Imaš opravdanje pred zakonom i pred Bogom. Te psihopate treba klat i sve do jednog istrijebiti, da se ne usude približiti ovamo. Ništa protiv normalnih ljudi islamske vjeroispovijesti, živimo s njima preko 100 godina, jebiga nesretni rat se desio ali treba prijeći preko toga jer nije isil jednako onome što moje kolege (muslimani iz mostara) prakticiraju. Isil je ZLO. Šerijat je zlo staro 1000 godina i treba istrijebiti svakoga ko to podržava! Bog je postavio zapovjed “ne ubij” ali kad netko predstavlja opasnost mojoj obitelj, ja ću ga bez straha ukloniti. Protiv đavla se jednostavno moramo boriti!

 • Kukavice! Da ne kazem p…e!! Lako je bacat bombe di su civili koji nisu rata nikad vidili niti su mozda ni vojsku sluzili! Kad ih npr rusi namlate sa svih strana onda ih nema nigdi, bjeze ko izbjeglice i izigravaju zrtve!! Dobra je konstatacija od AA, Izbjeglice bjeze cime Izrael sebi cisti teritorij za veliku drzavu a ove blecine nisu ni svjesne da za njih ratuju jer domalo ce se prosiriti na te prostore i biti jos veci i jaci! Nek nam je Bog na pomoci, nece ovo jos dugo…ispovijedajte se!

 • Neznam zašto ovim budalama,zlim ljudima daju prostor u medijima i na portalima.I ovo je njihov uspjeh piše se o njima i njihovim zlim namjerama.Zna se tko objavljuje ovakve članke,prijeteće poruke,odakle stižu,pa zašto istražni organi ne djeluju odmah i ne pohapse ove psihopate.Zar stvarno nešto treba da se desi u Sarajevu,Mostaru ili bilo gdje drugo pa da netko ovo shvati ozbiljno.Reis je ovdje stvarno izložen opasnosti jer samo tumači poslanje Alaha,Boga onako kako je ispravno i osuđuje svako zlo.Čovjek treba dobiti zaštitu od države na 24 h.jer ove budale ne prezaju niti od čega a Bosna ih je puna.Ovdje se mora djelovati puno brže i efikasnije da se nedaj bože ne desi Brisel ili Pariz.

 • Bakir mora progovoriti o ovom problemu radikalnih skupina u BiH-ni.On je lider bošnjačkog korpusa i zajedno sa bivšim reisom Cerićem propustio je puno toga napraviti da ne dođe do radikalizacije domaćih bošnjaka,takozvanih Vehabija,selefija itd.Ovako su vrući krompir prebacili novom reisu Kavazoviću koji je došao na već postojeće probleme i on sada ispada jedini protivnik tih nelegalni đžemata ili kako se već nazivaju.Puna podrška Uvaženom Kavazoviću i čovjeku sigornosne službe ove države moraju nakon ovakvih brutalnih prijetnji dati maksimalnu zaštitu na 24 h. Sa ovim luđacima nema šale.Zlo kada se desi onda je kasno praviti analize.Bolje da oni trunu u zatvoru i iza rešetaka nego da strada jedan nevin ljudski život bilo kojeg čovjeka.

 • Ovo nije od jucer ovvo traje desetljecima pogledajte statistiku krscana u bih 1980 i danas svaki dan nas je manje pa nas i ne trebaju ovim plasit…nase vlasti gazde i ostali nas istrebljuju ljudi odlaze glavom bez obzira a vjerujte da nitko nije od dragosti otisao iz svoje kuce

 • Ante i Ana svaka rijec istinita nebi se smjeli propusti dogodit da nevini ljudi stradaju .
  Vjernik nikad nijedan nije naucio zlo ,jer zlo izmisljaju zli ljudi a vjernici svih uce dobro i mir svima.

 • Ovo je zlo, zlo kojim se još i više ozlovljava koji ovo cita, a tom zlu i mediji daju hranu sireci ove vijesti,zlo vijesti. I vec dobivaju sve sto su zeljeli-strah.a strah je vrazja kategorija. Ako je uspio utjerati strah nakon ove vijesti vec si gubitnik u ovom informacijskom ratu. I samim tim baštiniš još više zla.kaze se zlo na zlo. I zato bi ovaj gore već i one koji imaju dlake na licu ubijao. Izgubio je. I sebe. I bitku. Pa i rat. Pruzi otpor svakom zlu onako kako nalaze mudrost Bozja i naslijedje Duha Svetog u svakom trenutku. Jedno od naslijedja je i mir. Mir sada.

 • SVI KALAŠ OČISTITE I KOJI SANDUK BOMBA I MUNICIJE NAMIRITE,DOŠLO OPET VRIME DA SE AUTOMAT ČISTI A U KAKVOJ DRŽAVI ŽIVIMO DOBRO ĆE BITI DA NAS ,,DOMAĆE” VEHABIJE NAPADNU PRIJE OVIH STRANIH 🙁

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.