Angela Merkel stigla u Sarajevo

Njemačka kancelarka Angela Merkel doputovala je u posjetu BiH.

Nju je na sarajevskom aerodromu dočekao ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, nakon čega je došla pred zgrade institucija BiH gdje ju je dočekao predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić uz najviše državne i vojne počasti.

Angela Merkel dolazi točno deset godina nakon što je u Sarajevu boravio njezin prethodnik Gerhard Schroeder, koji je BiH posjetio u svibnju 2005. godine, a sastao se s tadašnjim članovima Predsjedništva BiH Sulejmanom Tihićem i Borsilavom Pravcem, kao i čelnikom Vijeća ministara BiH Adnanom Terzićem.

Posjeta njemačke kancelarke Sarajevu, podsjeća Anadolija, dolazi skoro godinu od pokretanja njemačko-britanske inicijative o novom pristupu Europske unije spram ispunjavanja uvjeta koji stoje pred Bosnom i Hercegovinom na putu k članstvu u europskoj zajednici i pozitivnog koraka napravljenog potpisivanjem izjave o novom pristupu BiH koju su odobrili Parlamentarna skupština BiH i Predsjedništvo BiH.

Njezin prethodnik je posjetio Sarajevo u vrijeme kad se Bosna i Hercegovina pripremala za pregovore koji će voditi potpisivanju prvog dokumenta o spremnosti zemlje za ispunjavanje uvjeta u okviru priprema za članstvo. Pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU pokrenuti su nedugo nakon njegove posjete.

Schroeder je nakon sastanaka u Sarajevu odao priznanje BiH na napretku u provođenju reformi, kazavši kako bi BiH uskoro trebala dobiti odobrenje EU za gradnju tješnjih veza s EU. Kazao je kako je BiH postigla određeni napredak u oblasti pravosuđa, administracije i uprave i u reformi policije, kao i u oblasti suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu. Ponudio je pomoć svoje zemlje u stvaranju novog Ustava BiH.

“Po mom mišljenju, opravdano je da Europska komisija donese odluku o otpočinjanju pregovora sa BiH o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU”, kazao je Schroeder 3. svibnja 2005. u Sarajevu.

(FENA)

1 komentar

Komentiraj: